foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 31/08, 2021

Sjöstrand sparkar vd

Efter bara ett drygt år på posten får Sjöstrand Coffees vd Cecilia Hjetzell sparken med omedelbar verkan. Istället lyfts försäljningschefen John Ekeberg upp till vd-posten.
"Styrelsen anser att ledarskapet för bolaget behöver anpassas för att kunna bemöta den snabba tillväxt som bolaget befinner sig i. John Ekeberg är idag Head of Sales i bolaget och ligger bakom mycket av bolagets snabba tillväxt under det senaste året", förklarar företaget.

Lohilo goes UK

Svenska Lohilo ska lansera sig i Storbritannien. Där har man idag tecknat samarbetsavtal med en icke namngiven partner för distribution, och nu siktar Lohilo på att få ut sin glass och sina drycker i landet framåt senhösten.

Pasta kan bli dyrare

Dåliga skördar av durumvete i Europa på grund av regn, och i USA och Kanada på grund av torka, innebär att pastapriserna kan komma att stiga kraftigt, rapporterar Food Supply. I Europa är skörden i år bara tre fjärdedelar av vad som behövs, medan den minskat i USA och Kanada med 46 respektive 32 procent.

Tolvprocentig ökning av kaffepriset i augusti

Precis som förutspåtts sköt världsmarknadspriserna på kaffe i höjden under augusti. Fram till igår hade internationella kaffeorganisationen ICO:s kompositindex ökat med hela tolv procent (se tabell här intill). Senaste noteringen låg på 172:08 amerikanska cent per pund, vilket är omkring 50 procent högre än för ett år sedan.

Försäljningslyft för Eatgood

Foodtechföretaget Eatgood minskade sin förlust före skatt för första halvåret till -400 000 SEK (-466 000), efter att omsättningen ökat med en dryg tredjedel till 2,11 miljoner SEK (1,46). Företaget har fått fart på sin export, inte minst till USA och Australien.

Blygsam ökning för svensk fiskodling

Den svenska fiskodlingen ökade med tre procent till 9 900 ton förra året. Det visar siffror från Jordbruksverket. Mest odlades regnbågslax (8 700 ton), medan röding och musslor är andra viktiga sorter.

Harboes i topp

Harboes Bryggeri steg mest i branschen på tisdagen, med 5,00 procent till 105:00 DKK, före bland andra Dalsspira som steg med 4,35 procent till 2:40 SEK, Scandi Standard steg med 4,59 procent till 59:20 SEK, Probi steg med 3,48 procent till 505:00 SEK och Sjöstrand Coffee steg med 3,09 procent till 4:00 SEK:
I andra änden fortsatte berg- och dalbanan för Veg of Lund, som idag föll med 6,24 procent till 46:60 SEK, medan Simris Alg föll med 4,36 procent till 0:81 SEK, Fuud föll med 3,57 procent till 1:35 SEK, Opticept föll med 3,10 procent till 62:50 SEK, och Oatly föll med 2,98 procent till 18:25 USD.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,83 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,86 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,31 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,48 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,23 procent. 

Gomidda: Egg and bacon and egg and bacon and...

Den typiska engelska frukosten, en institution och en stadig början på dagen med diverse småvarma rätter (varför heter det "småvarmt" förresten? Är inte rätterna ordentligt uppvärmda?). Givetvis serverad i sin mest orgiastiska variant i Wales snarare än i England, där caféet Ramon's i Cardiff bullar upp med frukost om 57 olika rätter och 8 000 kalorier.
Den som betalar sina 35 GBP får framdukat framför sig åtta skivor bacon, åtta korvar, åtta stekta ägg, sex hash browns, sex skivor svartpudding, ett halvkilo svamp, ett halvkilo stekt potatis, en omelett, ett antal tomater, vita bönor samt tre vaniljpannkakor tillsammans med fyra skivor bröd med smör och fyra skivor rostat eller stekt bröd, rapporterar Wales Online. Allt nedsköljt med en dryg halvliter apelsinjuice och en mugg te.
Käkar man upp rubbet på en timme får man dessutom pengarna tillbaka, men det har ännu ingen klarat av på de tio år rätten stått på menyn. Inte ens Wales Onlines utsände reporter John Jones, som tvangs kapitulera inför övermaten.
"Efter 20 minuter kunde jag fortfarande knappt se någon av tallrikarna", stönar han, och fortsätter: "Efter att ha tagit en kort paus för att torka tårarna och bönresterna runt munnen, satt jag och ammade den pint med apelsinjuice som jag försummat, medan jag begrundade de livsval jag gjort som lett mig fram till denna punkt".

MailPoet