foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 30/08, 2021

Nytt hot mot kaffet

Inte nog med att Brasilen drabbats av missväxt – nu har även världens näst största kaffeproducent, Vietnam, fått problem. Där är det coronapandemin som tvingat fram en nedstängning av Ho Chi Minh-staden, som är en av de viktigaste exporthamnarna, men också vädret, som tvingat en del kaffeodlare att helt enkelt plantera sina buskar på nytt – vilket innebär att de inte kan skörda förrän om tre år, rapporterar NTB.

Greenfood handlar frukt- och gröntföretag

Greenfood köper in sig nederländska frukt- och gröntföretaget Jaguar för en icke uppgiven summa. Jaguar handlar och säljer frukt över stora delar av världen, och tillhör de största i Europa.
"Köpet är en del i ett strategiskt partnerskap för att stärka Greenfoods position på marknaden och öka koncernens globala närvaro och räckvidd. Vi får tillgång till de utomeuropeiska länder där Jaguar har ett starkt fotfäste", säger Ted Stenshed, vd för Greenfood Fresh Produce. 

Svenskt lantbruk ska bli fossiloberoende

Sveriges lantbruk ska bli oberoende av fossila drivmedel med hjälp av en biopremie, en utökad klimatpremie samt en ny skatteregel som ska hjälpa till med utfasningen av fossila bränslen. Det är några av förslagen som presenteras av landshövding Helena Jonsson i en utredning som gjorts på uppdrag av regeringen.
LRF välkomnar förslagen, inte minst ett om att Jordbruksverket ska jämföra konkurrensförutsättningarna mellan svenskt och internationellt jordbruk varje år.
"Det ger möjligheter för att svensk.a politiker ska kunna se hur svenska bönder ekonomiskt påverkas av svenska skatteregler och lagstiftning", säger LRF:s ordförande Palle Borgström

Kallbryggt te från Friggs

Friggs lanserar nya serien Cold Brew Teas, det vill säga tesorter som ska bryggas i kallt vatten. De blir även berikade med vitaminer och olika spårämnen.

Pepsi startar miljardbygge i Polen

PepsiCo har påbörjat bygget av en ny fabrik i Święte nära Środa Śląska i Polen för en miljard PLN, motsvarande 2,23 miljarder SEK, och som ska ha 450 anställda. Den blir den femte Pepsifabriken i Polen, och ska leverera snacks till 20 länder när den står klar 2025.

Matproblem i UK efter Brexit

Livsmedelspriserna i Storbritannien är på väg uppåt efter att landets utträde ur EU bland annat lett till brist på lastbilschaufförer och mer byråkrati samtidigt som bland annat bränsle- och råmaterialpriser öka, rapporterar Financial Times. På sina håll har det rapporterats i media om ren brist på livsmedel med bilder på tomma hyllor i affärerna. Dagligvarukedjorna har tidigare tvingat fram sänkta priser från sina leverantörer för att hålla priserna nere, men den vägen verkar inte längre framkomlig när leverantörerna själva drabbas av problemen.

Veg of Lund vände upp

Veg of Lund steg med 9,62 procent till 49:00 SEK på måndagen, före blad andra Norcod som steg med 9,45 procent till 139:00 NOK, Sjöstrand Coffee som steg med 5,72 procent till 3:88 SEK, Midsona A som steg med 5,59 procent till 75:50 SEK, Dalsspira som steg med 5,50 procent till 2:30 SEK, och Carlsberg A som steg med 4,44 procent till 1 295:00 DKK.
Lohilo föll samtidigt med 4,26 procent till 17:98 SEK, före bland andra Opticept Technologies som föll med 3,60 procent till 64:20 SEK och Skåne-Möllan som föll med 2,75 procent till 530:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,08 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,11 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,36 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,48 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,06 procent. 

Gomidda: Der westliche Boden Käse

Svensk Västerbottensost blir TV-stjärna i Tyskland. Åtminstone för en kväll, för tyska matlagningsprogrammet ”Im Südwesten kocht die Welt” på ARD/SR har just varit och filmat på mejeriet i Burträsk, meddelar Norrmejerier icke alldeles utan stolthet.
"Vi fick höra att Västerbottensost är Sveriges nationalost, så det kändes självklart att besöka Burträsk och få en inblick i tillverkningen av den speciella osten", säger programmets producent Barbara Lindahl.
Programmet ska visas i tysk TV den 18 september, och den som vill höra hur Västerbottensost uttalas på tüska kan därefter göra det på TV-bolagets hemsida samt på YouTube.
Och vi som trodde att man först måste ta Manhattan, innan man tar Berlin.

MailPoet