foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 27/08, 2021

Salmar storsatsar på fiskodling till havs

Istället för att köpa konkurrenten Norway Royal Salmon väljer nu norska fiskkoncernen Salmar istället att ta hjälp av norska jättekoncernen Aker för att kunna bygga nya fiskodlingar ute till havs. Det vill de båda nyblivna partnerbolagen göra över hela världen, och tänker för ändamålet starta ett särskilt bolag inriktat på detta, med namnet SalMar Aker Ocean AS, där Salmar äger två tredjedelar och Aker resten.
Aker investerar sina modiga 1,65 miljarder NOK i projektet, som till största delen kommer att få ägna sig åt att bygga upp och utveckla de teknik som krävs, och sedan testa denna i norska vatten. Detta är något som Salmar är inblandat i redan idag genom havsfiskodlingen Ocean Farm 1 (bilden).
Verksamheten beräknas starta nästa år.

Arla: Laktosfritt nya guldkalven

Laktosfritt är "det nya skyr", den nya produktnisch som kommer att generera extra klirr i kassan för Arla. Det säger koncernens vice vd Peter Giørtz-Carlsen till danska tidningen Børsen. Laktosfritt kan komma att nå över tio procent av Arlas samlade mjölkförsäljning på de europeiska hemmamarknaderna, tror han.
"Det är en kategori som dels ger några konsumener något extra – också många andra än de som av fysiologiska orsaker som har behov av en särskild sorts mjölk. Dels ger den värde till våra ägare, eftersom marginalen är hög"; säger Peter Giørtz-Carlsen.

Förlust för "nya" Humble

Svenska Humble Group redovisar en förlust före skatt för andra kvartalet om -71,5 miljoner SEK (-7,0), samt en omsättning om 166,28 miljoner SEK (5,45). Företagsledningen pekar dock på att rörelseresultatet före avskrivningar (ebitda) förbättrades kraftigt, till +8,25 miljoner SEK från en förlust om -1,07 miljoner SEK under samma period förra året. Därmed kan man peka på tillväxt som inte bara kommer från de många företagsuppköp man gjort på sistone.
"Vi är extra stolta över att på kort tid, med den nya koncernstrukturen, lyckats vända en historisk negativ trend i de verksamheter som vi ägde för ett år sedan (Bayn Solutions och Pändy). Båda bolagen redovisar nu för första gången ett positivt resultat på månadsbasis", säger vd Simon Petrén.

Mer Dug till Kina

Svenska Veg of Lunds nya potatisdryck Dug lanseras nu hos premiumkedjan City Shop, en av Shanghais största kedjor av livsmedelsbutiker som också har butiker i Peking. Sedan tidigare har man avtal med Walmart om att sälja Dug i den nya Sam's Club-affären i Shanghai när den öppnar om en månad. Där kommer Veg of Lund också att få lite extra draghjälp genom att svenska ambassaden i Kina kommer att medverka vid öppnandet.

"Samba" ska få EU-arbetet att gå som en dans

"Samrådsgrupper med bransch och andra aktörer", officiellt förkortat "Samba", är namnet på Livsmedelsverkets nya giv för att involvera den svenska livsmedelsindustrin mer i arbetet med EU-frågor. Där är även olika intresseorganisationer, andra myndigheter, kommuner, högskolor och universitet med flera välkomna att delta, allt för att få in så många synpunkter som möjligt för att mejsla fram Sveriges syn i olika EU-frågor, säger SLV.
Till att börja med tänker verket starta fem Sambagrupper, för områdena Livsmedelshygien, Livsmedelsinformation/märkning, Material i kontakt med livsmedel, Kosttillskott, samt Tillsatser, aromer och enzymer. Den som vill vara med. en sådan grupp kan höra av sig till Livsmedelsverket.

Axfood återkallar broccoli & sojabönor

Axfood återkallar ett parti Garant Broccoli & sojabönor eftersom den är felmärkt och innehåller en annan broccolirätt. Dessutom innehåller den sesamolja, som kan orsaka allergiska reaktioner.

Humble fick stryk för rapporten

Humble Groups delårsrapport sågades av marknaden, som sänkte aktien med 3,77 procent till 26:80 SEK. Mest föll dock Norway Royal Salmon, vars kräftgång efter Salmars uteblivna övertagande fortsatte på fredagen med minuns 11,83 procent till 199:80 NOK. Dalsspira föll samtidigt med 8,94 procent till 2:24 SEK, medan Ice Fish Farm föll med 5,22 procent till 43:60 NOK, och Lohilo föll med 3,80 procent till 18:74 SEK.
Veg of Lund steg med 7,79 procent till 42:90 SEK, före bland andra Premium Snacks som steg med 5,83 procent till 12:70 SEK, Umida steg med 4,00 procent til 10:40 SEK,, Sjöstrand Coffee steg med 2,72 procent till 3:78 SEK, och Salmar steg med 2,47 procent till 590:20 NOK..
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,06 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,37 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,50 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,58 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,20 procent. 

Gomidda: Nöjda gäster

Det måste ha varit alldeles särskilt god service på Wahoo Seafood Grill i Gainesville i amerikanska Florida häromsistens, då en familj om mamma-pappa-barn lämnade 10 000 USD i dricks på en nota om knappt 145 USD.
Inte heller var det något skrivfel, ty tidningen The Gainesville Sun publicerar foto på notan, med husfars namnteckning och egenhändigt noggrant handskrivna specifikation. Han ska dessutom ha samlat de tio anställda som jobbade den kvällen och hållit tal för dem där han tackade för deras hårda arbete, enligt de anställda själva – som alltså var och en kunde gå hem med tusen dollar extra i fickan.
Ägaren Shawn Shepherd bad personalen kolla namn och leg extra noga, så att det inte var något fuffens, men allt verkar ha varit i sin ordning
"Att se få sina pengar var nästan rena julafton", säger Shawn Shepherd själv.

MailPoet