foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 26/08, 2021

Salmar backar från Norway Royal Salmon – NTS vinner

Salmar meddelade på torsdagen att man lägger ned försöken att köpa konkurrenten Norway Royal Salmon för 11,8 miljarder NOK, eftersom fler än 50 procent av Norway Royal Salmons aktieägare accepterat det lägre köpbudet från NTS. NTS har nu begärt att Norway Royal Salmon håller extra bolagsstämma för att bland annat välja ny styrelse.
Redan nu har NTS köpt upp över 40 procent av aktierna i Norway Royal Salmon.

Uppåt för Arla

Arla Foods ökade sin vinst före skatt för första halvåret till 211 miljoner EUR (183), efter att omsättningen ökat till 5,44 miljarder EUR (5,38). Företaget höjer nu förväntningarna för helåret med omkring tre procent – och aviserar en ny koncernstrategi, som ska presenteras "innan årets slut", enligt vd Peder Tuborgh.

Lohilo skär ned

Svenska Lohilo aviserar besparingar under hösten efter att ha vänt till förlust före skatt om -10,67 miljoner SEK (+2,18) under andra kvartalet. Enligt vd Tyrone Andersson har bland annat pandemin lett till att det går sämre för företaget, samtidigt som dess fasta kostnader fortsätter att vara höga. Exakt vilken sorts besparingar det kan bli fråga om har dock inte meddelats.
Omsättningen steg däremot till 74,18 miljoner SEK (69,02).

Kraftig vinstökning för Premium Snacks

Premium Snacks ökade sin vinst före skatt för andra kvartalet till 3,11 miljoner SEK (0,61), efter att omsättningen ökat till 84,76 miljoner SEK (76,63).

Bra kvartal för Umida

Umida ökade sin omsättning exklusive dryckesskatter till 14,59 miljoner SEK (9,12) under andra kvartalet. Förlusten före skatt minskade till -0,55 miljoner SEK (-5,22).
"Jag är mycket nöjd över hur Umida utvecklats", säger vd Filip Lundquist.

Rejält uppsving för Sjöstrand

Sjöstrand Coffee mer än tredubblade sin omsättning för andra kvartalet till 7,11 miljoner SEK (2,10), medan man vände till vinst före skatt om drygt +757 000 SEK från n förlust om över -589 000 SEK under samma period förra året.

Vaccintvång i handeln oroar

Många svenska arbetsgivare inom handeln kräver nu att de anställda vaccinerar sig mot covid-19 för att få jobba kvar – så många att Handelsanställdas förbund reagerat. Enligt Handelsnytt har handelsanställda hotats med uppsägning eller att deras timmar dras in ifall de inte tar sprutan.
"Det är inte fel att uppmuntra anställda att vaccinera sig och det är i allas intresse att så många som möjligt tar vaccinet. Däremot kan man inte tvinga en medarbetare att vaccinera sig", säger Per Dalekant, enhetschef för processjuridik och arbetsmiljö på arbetsgivarorganisationen Svensk Handel till tidningen.
"Det är klart att vi tycker att man ska vaccinera sig", säger Handels ordförande Linda Palmetzhofer. "Men jag tycker att arbetsgivarna lägger över ansvaret på de anställda på ett sätt som inte känns bra. Det är fortfarande arbetsgivarens ansvar att se till att ingen blir smittad på jobbet och det är många som inte skött detta så bra", säger hon.

Leksands Knäckebröd redovisar klimatavtrycket

Nu ska Leksands Knäckebröds kunder kunna se direkt på förpackningen hur stort avtryck varje produkt gjort på klimatet, hela vägen från fält till butik. Den nya märkningen kommer att finnas i form av ett grönt löv på förpackningen, och visar redan nu att Knäcke Normalgräddat och Brungräddat "kostar" 0,55 koldioxidekvivalenter per kilo, medan siffran för Trekantsknäcke är 0,11-

Risifrutti får vegansyster

Orkla lanserar en vegansk variant av mellanmålet Risifrutti, gjord på en bas av havre och kokosmjölk och som "har 45 procent lägre klimatavtryck än originalet", enligt företaget.

EU ska stoppa kakaoslaveriet – igen

Ännu en gång uttalar sig EU-kommissionen med löfte om att få slut på det ökande barnslaveriet inom kakaoodlingarna i främst Västafrika till 2025. Dagens försök att få stopp på det mångåriga problemet har varit otillräckliga, konstaterar EU-kommissionen, inte minst för att man inte lyckats förankra arbetet lokalt. Istället måste man ta ett bredare grepp och bland annat ta sig an fattigdom, utbildning, de ungas situation, ojämlikhet mellan könen och skövlingen av regnskogarna, förutom att se till att odlarna får bättre betalt, konstaterar man.

Platt fall för NRS

Norway Royal Salmon föll med 18,08 procent till 226:60 NOK på torsdagen, efter att det blivit klart att Salmars köpbud om 270:00 NOK på bolaget inte blir av. Salmar å sin sida föll med 2,93 procent till 576:00 NOK.
Lohilo Foods fick underkänt för sin delårsrapport och föll med 7,02 procent till 19:49 SEK, medan bland andra Ice Fish Farm föll med 5,93 procent till 46:00 NOK, Altia föll med 3,35 procent till 10:96 EUR, och Fuud (tidigare Frill) föll med 3,34 procent till 1:45 SEK. Även Premium Snacks fick underkänt för sin rapport, och föll med 3,23 procent till 12:00 SEK.
Veg of Lund steg med 9,04 procent till 39:80 SEK före bland andra Norcod som steg med 5,61 procent till 128:00 NOK, Salmon Evolution som steg med 5,39 procent till 8:60 NOK, och Midsona A som steg med 3,62 procent till 71:50 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,19 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,06 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,19 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,18 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,26 procent. 

Gomidda: Scary Carey

Varning, varning, den bild som bifoga denna notering kan man inte o-se. Även om man skulle vilja.
Det var som så att popstjärnan Mariah Carey härförleden lanserade en egen likörserie med namnet Black Irish – hon har själv irländskt påbrå, förutom venezuelanskt, därav namnet.
Problemet var bara att det redan finns en spritsort med namnet Black Irish, tillverkad av irländska Darker Still Spirits sedan 2020 och registrerat som varumärke sedan 2015. Men nu har Mariah Careys fotfolk inlett rättsprocess för att få den registreringen hävd, rapporterar The Sprits Business.
Vad Darker Still Spirits tänker om det amerikanska tilltaget kan ni nog föreställa er – men irländare som de är tänker de inte ge sig i första taget. Istället kontrar grundaren Richard Ryan med den nedre bilden härintill, publicerad några dagar efter Mariah Careys egen, som ni ser överst.
Vilken man anser vara mest förförisk är väl som vanligt en fråga om tycke och smak.
MailPoet