foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 25/08, 2021

Miljardaffär inom kooperationen

KF säljer de resterande två tredjedelar av Coop Butiker och Stormarknader som man ännu äger till tre av de största kooperativa föreningarna i Sverige. Bland dem finns Konsumentföreningen Stockholm, som sedan sju år äger den tredje tredjedelen. Enligt tidningen Markets källor ska priset vara högre än de 2,3 miljarder SEK som Coop Butiker och Stormarknader betalade för Netto i Sverige för två år sedan.
"Jag vill inte avslöja prislappen men det handlar om miljarder och det är ett fair pris för säljare och köpare", säger Kooperativa Förbundets ordförande Leif Linde till tidningen.
Samtidigt köper KF Konsumentföreningen Stockholms andel i Coop Sverige, och resultatet blir att konsumentföreningarna kommer att äga och driva alla Coopbutiker på sina respektive marknader. De omkring 900 000 personer som är medlemmar i KF blir istället medlemmar i sin lokala konsumentförening.
Affären måste dock först godkännas av Konkurrensverket.

Nya lågpriskedjan har bara en länk kvar

Den nya lågpriskedjan inom dagligvaruhandeln, Superspar, består nu bara av en enda butik, i Borås, efter att Superspar i Nässjö begärts i konkurs – bara fem månader efter att butiken öppnade.
"Vi fick inte i gång försäljningen", säger styrelsemedlemmen Tomas Özbek till Dagligvarunytt.
I slutet av juli begärdes den tredje butiken i kedjan, den i Jönköping, i konkurs, men den i Borås är "inte hotad. Inte just nu i alla fall", som Tomas Özbek uttrycker det.

Vinstras för Scandi Standard

Scandi Standards vinst före skatt för andra kvartalet rasade till 51 miljoner SEK (85), efter att omsättningen stigit till 2,56 miljarder SEK (2,45). Det är inte tillfredsställande, säger tf vd Otto Drakenberg, som lägger en del av skulden på den egna ledningsorganisationen.
"Det finansiella resultatet i kvartalet lever inte upp till potentialen, och har påverkats negativt av ett antal organisatoriska och ledarskapsmässiga tillkortakommanden", skriver han i rapporten, men noterar också att verksamheten i Danmark och fågelinfluensan bidragit till nedgången.

Nästan alla matbutiker tar kontanter

94 procent av alla svenska matbutiker tar fortfarande emot kontanter. Det visar en ny undersökning som Svensk Handel har gjort. Siffran är högre än inom sällanköpshandeln, där den är 84 procent. 66 procent av alla handlare oavsett bransch tror dessutom att de kommer att fortsätta att ta emot kontanter – men det är en minskning med tio procentenheter på ett år.
"Det är uppenbart att kontanter kommer att fortsätta spela en viktig roll i samhället även framöver och frågan som måste ställas är vem som bär huvudansvaret för att säkra kontanternas framtid. Vi anser att staten måste ta ett större ansvar för att säkerställa att kontanthanteringen fungerar  i hela vårt avlånga land", säger Bengt Nilervall, expert inom betalfrågor på Svensk Handel.

Uppåt för Sjöstrand

Sjöstrand Coffee steg med 8,62 procent till 3:78 SEK på onsdagen, före bland andra Dalsspira som steg med 7,89 procent till 2:46 SEK, Apetit som steg med 4,48 procent till 14:00 EUR, Mowi som steg med 4,41 procent till 234:30 NOK, och Ice Fish Farm som steg med 3,82 procent till 48:90 NOK.
Eatgood föll med 5,20 procent till 2:55 SEK, medan Veg of Lund föll med 4,88 procent till 37:00 SEK, Norcod föll med 3,81 procent till 121:20 SEK, och Midsona B föll med 3,28 procent till 67:90 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,38 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,40 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,68 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,44 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,29 procent. 

Gomidda: Only in America

Vi har sagt det förut och vi säger det igen: Vissa saker kan visst bara hända i USA.
Där har Daniel Rawls tilldömts 5,5 miljoner USD av restaurangen La Fogata Mexican Grill i Odessa, Texas, för att denna serverade honom sprit när han beställde – trots att han var berusad. Han hamnade då i bråk med gästen Robert Henrickson ute på parkeringen, vilken dessutom var ojämn, och ådrog sig därvid skallskada, rapporterar The Houston Chronicle.
Detta är följaktligen restaurangens fel, eftersom den inte hade lärt sig Systembolagets klassiska replik "Det ska nog inte vara mer där", och dessutom för att den inte ringde efter ambulans tillräckligt snabbt när den gode Daniel Rawls – för övrigt känd för att ragla omkring i staden på fyllan – enligt egen utsago ådrog sig en "allvarlig och försvagande skada".
Att han alldeles uppenbart ådragit sig någon form av skallskada tvivlar vi sannerligen inte på.
Om man säger så.

MailPoet