foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 24/08, 2021

Pågen oroas för försörjningen

Pågen riskerar att inte enbart kunna ha svenska spannmål i sina produkter, eftersom de svenska spannmålsskördarna minskat i år. Nu varnar företaget för att den svenska livsmedelsförsörjningen som helhet ännu en gång visar sig vara sårbar.
"En minskad skörd ska kanske inte benämnas som kris, men visar tydligt hur livsmedelsförsörjningen påverkas av yttre faktorer. Det är troligtvis inte sista gången vi ser somrar med extrema väderförhållanden. Därför behöver vi i livsmedelsbranschen arbeta så vi främjar ett livskraftigt och hållbart svenskt jordbruk", säger Berith Apelgren, Informations- och hållbarhetschef på Pågen.

Foodora anställer 500

Foodora tillsätter 500 nya tjänster denna månad, efter att företaget expanderat samtidigt som efterfrågan på dess tjänster ökat. Sedan början av pandemin har bolaget anställt över 2 000 personer.

Svensk Handels vd avgår

Svensk Handels vd Karin Johansson avgår efter åtta år, och ska istället bli vice vd och chef för Näringspolitik och Opinionsbildning på Svenskt Näringsliv, rapporterar Dagligvarunytt. Hon kommer dock att stanna kvar på Svensk Handel tills hon tillträder sitt nya jobb, vilket blir senast i februari.

Minskad vinst för Linas

LMK Group, moderbolag för Linas Matkasse, minskade sin vinst före skatt för första kvartalet till 23,18 miljoner SEK (39,51). Omsättningen steg däremot till 380,98 miljoner SEK (324,14).

Minskad förlust för Fuud

Svenska livsmedelsbolaget Fuud, tidigare Frill, minskade sin förlust före skatt för försa halvåret till -31,36 miljoner SEK (-54,02 pro forma), efter att omsättningen minskat till 8,14 miljoner SEK (40,63 pro forma).

Norway Royal Salmon har is i magen

Norway Royal Salmon har ännu inte svarat på konkurrenten Salmars köpbud om 11,8 miljarder NOK. Sedan tidigare har man rekommenderat aktieägarna att avvisa det bud som redan kommit från fiskföretaget NTS, och som låg omkring en och en halv miljard NOK under Salmars, och Norway Royal Salmons tystnad nu kan tolkas som att man väntar på ett högre bud från NTS – eller att en tredje budgivare ger sig in i leken med ett ännu högre bud.
På tisdagen värderades Norway Royal Salmon till strax över 12 miljarder NOK, eller omkring två procent över Salmars budnivå.

RÄTTELSE: I tidigare rapportering angav vi att Salmar lagt ett tidigare bud på Norway Royal Salmon, som var lägre än det nuvarande. Det var felaktigt; det var NTS bud som avsågs. Vi beklagar förväxlingen.

Starkt kvartal för Norway Royal Salmon

Mitt i budgivningskarusellen på bolaget redovisar Norway Royal Salmon en kraftigt ökad vinst före skatt för andra kvartalet till 326,42 miljoner NOK (118,15), efter att omsättningen stigit till 1,34 miljarder NOK (1,29).

Rapporter sänkte företag

Både LMK Group och Fuud fick underkänt av marknaden för sina delårsrapporter. LMK Group föll med 16,92 procent till 54:00 SEK, medan Fuud föll med 6,26 procent till 1:50 SEK.
Sjöstrand Coffee föll med 5,95 procent till 3:48 SEK, medan Kesko A och Kesko B föll med 4,53 respektive 5,65 procent till 31:60 respektive 35:40 EUR.
Oatly steg med 9,08 procent till 17:66 USD, medan Veg of Lund återhämtade sig med 5,42 procent till 38:90 SEK, och Probi steg med 4.14 procent till 465:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,19 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,19 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,21 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,14 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,14 procent.

Gomidda: Döden i grytan

För den som skruvar på sig inför den sydkinesiska (o)vanan att äta orm, kanske den tragiska historien om kocken Peng Fan i Foshan i Guangdongprovinsen kan tjäna som en slags "synden-straffar-sig-själv"-skröna. Han hade just lagat äkta kobrasoppa på sin restaurang, men när han 20 minuter senare skulle kasta bort reptilens avhuggna huvud, bet detta honom i handen.
Och det bar sig då inte bättre än att den stackars kocken strök med.
"Efter att vi hörde det fortsatte vi inte med vår måltid", säger Lin Sun, som satt och firade hustrun Su med födelsedagsmiddag för tu på sagda restaurang, i vad som måste vara årets "DET menar ni inte"-uttalande.
Ormexperter som uttalar sig i diverse nyhetsmedia vet att berätta att ett avhugget reptilhuvud kan fungera i upp till en timme efter dekapitationen, om än mer reflexmässigt än medvetet.
Så vi håller oss nog till vårt avtal med all världens ormar: vi sätter inte tänderna i er, och ni sätter inte tänderna i oss.

MailPoet