foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 23/08, 2021

"Dyrt" bröd i Sverige

Sverige har bland de högsta brödpriserna i Europa – bara Finland, Luxemburg, Österrike och Danmark är dyrare. I Sverige ligger brödpriserna nästan 30 procent högre än snittet för Europa, enligt nya siffror från EU:s statistikbyrå Eurostat (se grafik härintill från byrån).
Siffrorna tar dock inte hänsyn till kulturella skillnader. Sverige har ju en lång tradition av konkurrens mellan bageriföretag som satsat mer på att profilera sig med hjälp av olika brödsorter snarare än med priskonkurrens. Samtidigt har brödpriserna till exempel varit statligt reglerade i Frankrike fram till 1986, och i Belgien till 2004; i Frankrike måste dessutom ännu i denna dag bagarna knåda och baka brödet på plats i butiken. Den sortens restriktioner har varken gynnat innovationsviljan eller -förmågan, eftersom nya innovationer kräver utvecklingsarbete som kostar pengar och resurser.

Lohilo tänker växa

Svenska livsmedelsbolaget Lohilo Foods tänker växa med 10-20 procent per år fram till 2025. Samtidigt ska man nå en rörelsemarginal om minst tio procent. Det är innebörden i företagets nya långsiktiga finansiella mål som gäller från och med 2022.
I år väntas dock en rörelseförlust, eftersom man håller på att bygga upp ledning, administration, marknadsföring och försäljning, som företaget uttrycker det.

Brödsmulor från Kikkoman

Kikkoman lanserar nya Panko, vilket betyder "brödsmulor" på japanska, och som beskrivs av företaget som "små, små lätta och luftiga flingor som absorberar minimalt med fett vid tillagning, vilket ger en bestående spröd och frasig yta".
"Kikkoman Panko är en högkvalitativ ersättare till vanligt ströbröd", förklarar Tilda Jönsson, produktchef för Kikkoman i Sverige.

Uppåt för Royal Unibrew

Danska bryggeriföretaget Royal Unibrew ökade sin vinst före skatt för andra kvartalet till 526 miljoner DKK (460), efter att nettoomsättningen ökat till 2,30 miljarder DKK (1,98).

Nutellasatsning väcker protester

Ferrero driver just nu på för att öka odlingen av hasselnötter hemma i Italien med 30 procent till år 2025, eftersom man vill slippa importera en av huvudingredienserna till Nutella från Turkiet, som är världens största producent. Dessutom behöver man konkurrera på hemmaplan med Barilla, som lanserat en egen Nutellavariant som man marknadsför som het baserad på italienska hasselnötter.
Följaktligen har en rad lantbrukare gått över till att odla hasselnötter – något som väcker kritik för att den lokala ekologin utarmas i takt med att det blir mer monokultur, rapporterar Financial Times.
"Nu planteras hasselnötsträd överallt, och de suger upp alla resurserna i marken", säger Giacomo Andreocci, som driver ett ekologiskt jordbruk i Vignanello, till tidningen.
"Ju mer vi går i den här riktningen, desto mer rör vi oss mot en punkt från vilken det inte finns någon återvändo", säger Goffredo Filibeck, miljöforskare vid Tusciauniversitetet i Viterbo.

Ras för Dalsspira

Dalsspira föll med 13,97 procent på måndagen till 2:34 SEK, före bland andra Sjöstrand Coffee som föll med 9,76 procent till 3:70 SEK, Veg of Lund som föll med 5,90 procent till 36:70 SEK, Scandinavian Tobacco Group som föll med 4,00 procent till 134:50 DKK, och Mackmyra som föll med 2,23 procent till 7:88 SEK.
Humble Group steg samtidigt med 5,88 procent till 27:90 SEK, Eatgood steg med 4,49 procent till 2:79 SEK, Carlsberg A steg med 4,17 procent till 1 250:00 DKK, och Norcod steg med 3,31 procent till 125:00 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,40 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,81 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,14 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,40 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,17 procent.

Gomidda: What happens in Vegas...

...stays in Vegas, lyder ett gammalt talesätt bland amerikanerna när de ska till spelstaden i Nevadaöknen och synda. Men när man får en barnota på över 8 600 USD är det inte bara i skallen som de gör ont dagen efter – särskilt när man får notan publicerad på nätet.
Enligt denna – som offentliggjorts av en vän till personen, som av förklarliga skäl får vara anonym – slank det bland annat ned en flaska Tito's Handmade Vodka för 825 USD (nästan 20 gånger vad man får betala i butik, för övrigt), en flaska Casa Dragones Blanco för 725 USD, tre magnumflaskor PJ Belle-champagne för 1 350 USD stycket, samt tolv burkar Red Bull – för 13 USD per styck.
Ja, sen tillkom ju inträdesavgiften om exakt 800 USD och 45 cent.
Encore Beach Club, som denna högst överprissatta inrättning heter, ville av oklar anledning inte kommentera, när nättidningen LADbible (vårt husorgan) slog en signal. Men de har väl fullt upp med att salta notorna.

MailPoet