foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 20/08, 2021

Salmar lägger miljardbud på Norway Royal Salmon

Norska fiskkoncernen Salmar har lagt ett köpbud om 11,8 miljarder NOK på konkurrenten Norway Royal Salmon. Salmar har tidigare lagt bud på Norway Royal Salmon, men har nu höjt det med 12,5 procent, rapporterar E24.no.
Salmar menar att en sammanslagning skulle få stora fördelar, bland annat för verksamheten i Nordnorge och Island.
Norway Royal Salmon har inte kommenterat.

Arlas havredryck lanseras i Sverige

Arlas egen havredryck, som tidigare funnits i Storbritannien och Danmark, ska nu lanseras i Sverige.
"Jag kan av konkurrensskäl inte ge några lanseringsdatum mer än att det blir snart", säger Erik Bratthall, presschef på Arla i Sverige till Sydsvenskan.
"Konkurrensen är knivskarp och många följer noga det vi gör", förklarar han.

Mackmyra minskar förlusten kraftigt

Mackmyra minskade förlusten före skatt för andra kvartalet till -2,73 miljoner SEK (-7,06), efter att omsättningen exklusive alkoholskatt minskat till 21,12 miljoner SEK (21,69).
"Men om man rensar för det tillskott som handspritsaffären gav under Q2 2020 så ökar dock omsättningen med 10%", säger vd Johan Larsson, som på det hela taget är nöjd med utvecklingen.

Uppåt för svenska Lidl

Lidl ökade omsättningen i Sverige med nästan 13 procent för helåret mars-februari till 13,2 miljarder SEK. Det visar siffror som snart ska offentliggöras men som Dagens Industri nu har tagit del av. Samtidigt rapporteras svenska Lidl ha gjort en förlust om -145 miljoner SEK.
"Men det är enligt plan. Vi fokuserar på tillväxt i Sverige och det kommer att se liknande ut de kommande två åren", säger Lidl:s Sverigechef Johan Augustsson till tidningen.
Svenska Lidl siktar på en marknadsandel top tio procent, från dagens sex procent, och renoverar för ändamålet samtliga butiker i landet samt öppnar nya.

Ökad förlust för Dalsspira

Dalsspira ökade förlusten före skatt kraftigt under andra kvartalet till -1 612 miljoner SEK (-968), efter att omsättningen minskat till 6,78 miljoner SEK (8,13). Företaget ser coronapandemin som den största orsaken till nedgången, och ska nu satsa på mer marknadsföring.
"När vi nu ser att pandemin klingar av jobbar vi hårt på att åter komma tillbaka på den tillväxttrend vi var på innan köpmönstren förändrades till följd av pandemin", säger vd Malin Jakobsson.

Ingen gillar löjromskvoten

"För lite", säger fiskarna. "För mycket", säger Sveriges Lantbruksuniversitet, när årets kvot av siklöja nu halveras till 454 ton av Havs- och Vattenmyndigheten.
"Det är det vansinnigaste jag hört. Den här kvoten fiskar vi upp på en vecka", säger yrkesfiskaren Thomas Innala till P4 Norrbotten.
Sveriges Lantbruksuniversitet å sin sida menar att kvoten bör sättas till noll.

Olivolja på kartong

Di Luca & Di Luca blir först i Sverige med att lansera olivolja på Tetra Pak. Därmed blir den lättare än den på glasflaska, mer miljövänlig, och pappförpackningen är faktiskt även bättre för själva oljan, eftersom den skyddar mot ljus och syre. Företaget hoppas nu på ett liknande genombrott som skett med kartongförpackningar för vin.

Ekomjölken ökar

Invägningen av ekologisk mjölk ökade med fyra procent förra året till 481 000 ton. Det visar nya siffror från Jordbruksverket. Därmed var  drygt 18 procent av konsumtionsmjölken och knappt tolv procent av de syrade produkterna ekologiska 2020.

Fuud får finsk framgång

Svenska Fuud har fått varumärket iQ Fuel listat hos finländska dagligvarukedjan S-Gruppen med 1100 butiker. IQ Fuel är ett varumärke för energidrycker, och ska nu marknadsföras med hjälp av de finländska NHL-hockeystjärnorna Sebastian Aho och Mikko Lehtonen.

Midsona handlar i Finland

Midsona köper det finländska bolaget Vitality för 11,4 miljoner EUR. Vitality arbetar bland annat med hälsokost och ekologiska livsmedel.

Grenfood köper Lundgrens Primörer

Grenfood köper frukt- och gröntföretaget Lundgrens Primörer för en icke uppgiven summa. Därmed blir Greenfood rikstäckande i Sverige .

Tine bygger nytt

Norska mejeridominanten Tine investerar 55 miljoner NOK i ett nytt ysteri i anslutning till nuvarande Dovre Ysteri. Där ska man öka kapaciteten till minst 12 varianter av brie och camembert.

Convini vill halvera matsvinnet

Foodserviceföretaget Convini vill halvera matsvinnet i sin verksamhet till 2025. Det ska blad annat ske med hjälp av snabbare leveranser och mer effektiv logistik. Företagets anställda har dessutom numera en egen outletbutik där de kan handla skadade men ätbara produkter.

Fiskfest efter köpbud

Norway Royal Salmon sköt i höjden med 13,17 procent till 275:00 NOK efter nyheten om att Salmar vill köpa bolaget. Sjöstrand Coffee steg med 9,63 procent till 4:10 SEK, medan bland andra Scandinavian Tobacco Group steg med 7,85 procent till 140:10 DKK och Norcod steg med 6,89 procent till 121:00 NOK. Mackmyra steg efter sin rapport med 5,50 procent till 8:06 SEK.
Apetit föll samtidigt med 6,43 procent till 13:10 EUR, medan Midsona A föll med 5,06 procent till 75:00 SEK, Carlsberg A föll med 3,23 procent till 1 200:00 DKK, och Veg of Lund föll med 2,26 procent till 39:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,30 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,47 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,80 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,05 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,94 procent.

Gomidda: Melonpizza

Nej, det är till och med värre än vad rubriken antyder, ty Domino's Pizza i Australien har enligt en ny viral reklamfilm fått för sig att göra en lågkolhydratpizza – icke med deg som botten, utan med en stor skiva vattenmelon istället.
"Vi tror att det här är en smak som kräver tillvänjning", medger kedjan i reklamfilmen i vad som torde vara årets underdrift, men ute på nätet skräder man som vanligt inte orden på samma sätt. "Värre än ananas på pizza", kan man sammanfatta reaktionerna med, enligt Daily Mirror, när kraven inte ställs rakt ut på totalförbud i lag för dylika påfund.

MailPoet