foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 18/03, 2020

Absolut levererar (hand)sprit

När handspriten är slut i coronakrisens spår kommer hjälp från ett oväntat håll – Absolut Vodka. Företaget har ställt om produktionen för att också kunna producera den 96-procentiga sprit som används som råvara för handsprit, och ska i ett första skede leverera motsvarande årsförbrukningen för tio stora svenska sjukhus till olika tillverkare.
"Det är en krissituation", säger Paula Eriksson, kommunikationschef på The Absolut Company, till Foodwire, och understryker att företaget inte har några planer på att fortsätta tillverka så kallad teknisk sprit.
"Vi har förstått att det råder brist på etanol, de vanliga leverantörerna har inte kunnat fylla upp det behov som finns", förklarar hon företagets ovanliga insats.
För säkerhets skull har man kontrollerat noga vilka köparna är, så att dessa är legitima leverantörer av sjukvårdsmaterial. Ett stort antal sådana har redan hört av sig, och företaget har dessutom hunnit med att diskutera saken med socialminister Lena Hallengren (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S), som varit på "virtuellt studiebesök" på företaget under tisdagen.
"Vi har sagt nu i ett första skede att vi bidrar med en cistern, det är 200 kubik. Om krisen fortgår och det finns fortsatta behov får vi se hur vi ska bidra", säger Paula Eriksson, som inte tror att den ordinarie produktionen kommer att störas.
"Vi tänker inte så nu. Vi ska klara den vanliga produktionen också. Folk jobbar dygnet runt här, alla vill hjälpa till", säger hon.

Klart för korttidspermittering i branschen

Livsmedelsföretagen (LI) och Livsmedelsarbetareförbundet skev på onsdagen under ett nytt kollektivavtal som tillåter korttidspermittering. Därmed kan företag som drabbats av coronakrisen få statlig hjälp för att betala de anställda, så att de slipper säga upp dem.
"Många av våra mindre medlemmar, inte minst bagerier, konditorier och caféer, står på konkursens rand. Med det här avtalet minskar vi risken för att företagen går i konkurs och därmed tvingas säga upp sina anställd", säger Björn Hellman, vd på LI, och passar på att tacka Livs för snabb hantering av frågan.
Mer information om hur reglerna ska tillämpas väntas inom kort, och facket ska dessutom träffa lokala överenskommelser med de företag som berörs.

Simris korttidspermitterar samtliga

Simris Alg korttidspermitterar nu samtliga anställda för att minska kostnaderna i samband med coronakrisen. Dessutom tvingas man ställa in planerade marknadsaktiviteter på den viktiga USA-marknaden. Istället ska man fokusera på befintliga kunder, inklusive e-handeln. 
"Det handlar om anpassningsförmåga och uthållighet, och vi är bra på båda", säger vd Fredrika Gullfot.

20 000 jobb hotade i besöksnäringen

Uppemot 20 000 jobb kan hotas av coronakrisen inom besöksnäringen, efter att väldigt många människor slutat gå på restaurang – minskningen är nu på över 60 procent, och det finns restauranger som fått stänga tillfälligt. Hotell- och restaurangfacket har fått in varsel på cirka 6 000 personer, men ytterligare 4 000 är på ingående, och 10 000 visstidsanställda riskerar även att inte få fortsätta, skriver Dagens Nyheter.
"Vi är en bransch i fritt fall", säger Jonas Siljhammar, vd för besöksnäringens branschorganisation Visita.
"Jag får mejl och samtal från förtvivlade företagare som undrar hur de ska klara sig. Utan gäster är det omöjligt att bedriva verksamhet", säger han till tidningen.

Fåddman stöttar coronadrabbade restauranger

Kött- och charkföretaget Fåddman vill slå ett slag för besöksnäringen, som ju drabbas hårt av coronakrisen, genom att "minst en gång i veckan" bjuda samtliga medarbetare på lunch från lokala lunchkrogar i anknytning till företagets fabriker.
"Fåddmans insats kanske är en droppe i haven men utmaningen står i att våra kollegor i branschen gör liknande insatser. Vi hoppas att flertalet andra företag och producenter antar utmaningen", säger försäljnings- och marknadschefen Andreas Bornmo.

LI: "Klassa livsmedelssektorn som samhällskritisk"

Regeringen bör klassa livsmedelssektorn som samhällskritisk. Det kräver Livsmedelsföretagen (LI) i en åtgärdslista som man skickat till regeringen.
"Att regeringen tar beslut om att klassa livsmedelssektorn som samhällskritisk är en absolut nödvändighet. Jag och mina kollegor på LRF och Svensk Dagligvaruhandel kommer att driva den här frågan tills vi lyckas. Livsmedelskedjans betydelse för Sverige i en kris som denna kan inte överskattas", säger Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen.
LI kräver dessutom en enda kontaktpunkt för företagen, ett myndighetsprotokoll för hur företag som har smitta i sina anläggningar ska agera, prioritering och stor flexibilitet från myndigheter, samt dispens för regelverk i samband med transporter, så att varuflödena kan upprätthållas.

Veg of Lund till UK

Veg of Lund har slutit avtal med en väletablerad grossist i Storbritannien. Enligt företaget kommer detta att innebära framförallt stor tillgång till marknaden i mellersta England. Vilken distributören är hr inte uppgetts.

Ärtnuggets från Anamma

Orkla lanserar nu Anamma ärtnuggets, ett ärtbaserat alternativ till exempelvis kycklingnuggets.

Impossible Foods tar in halv miljard

Impossible Foods tar in ytterligare en halv miljard USD i nytt kapital, vilket innebär att man snart fått in 1,3 miljarder USD sedan start, rapporterar Reuters. Pengarna ska både gå till att öka produktionen och att gardera sig mot coronakrisen.

50-50 på börserna

Det var stora nedgångar och stora uppgångar i branschen när börskaoset i coronakrisens spår fortsatte på onsdagen. Sjöstrand Coffee steg med 13,00 procent till 0:57 SEK, före Ica Gruppen som steg med 6,76 procent till 433:00 SEK, Chr. Hansen som steg med 6,36 procent till 506:40 DKK, AAK som steg med 5,34 procent till 147:90 SEK, och Mackmyra som steg med 3,92 procent till 6:90 SEK på en mycket rörlig marknad.
Cloetta föll samtidigt med 9,41 procent till 22:54 SEK, före Simris Alg som föll med 7,00 procent till 1:40 SEK, Umida som föll med 6,82 procent till 2:05 SEK, Carlsberg B som föll med 6,54 procent till 663:60 DKK, och Kopparbergs som föll med 8,28 procent till 94:10 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 2,80 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 2,74 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 2,26 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,13 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,82 procent.

Gomidda: En chans att kissa guld

Medan handspriten tagit slut till den milda grad att till och med vår mest kända internationella alkoholtillverkare får ställa om till 96-procentigt, vilket vi skriver om på annan plats i dagens Foodwire, drar vi oss till mines rapporten nyligen om den 61-åriga kvinnan i amerikanska Pittsburgh som blivit först i världen med att få läkarintyg på att hon kissar sprit – utan att själv dricka en droppe. Sprit, alltså.
"Urinärt autobryggerisyndrom" kallas den här åkomman, och innebär att hon har jäst i urinblåsan som gör att sockret i det som normalt finns där bildar alkohol, alltså mer eller mindre samma process som vid vanlig bryggning.
Det blev dock en besvärlig tid innan hon fick diagnosen, rapporterar Press Association, för först trodde läkarna att hon var alkoholist, och strök henne av det skälet från väntelistan till den levertransplantation hon behöver för sin diabetes. Men sedan upptäcktes det att hon inte hade någon alkohol i blodet, vilket fick läkarna att börja undra, och nu beskrivs fallet i den medicinsk-vetenskapliga tidskriften Annals of Internal Medicine.
Men. Som plåster på såren föreslår vi därför att hon ställer upp som producent av teknisk sprit. Lyckas hon ro det i land blir hon nog först i världen med att verkligen kissa guld.