foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 19/08, 2021

Torskkris i Norge

Den norska skreitorsken miser sin MSC-certifiering, något som kan få långtgående konsekvenser.
Orsaken till att Marine Stewardship Council drar tillbaka sin certifiering är att skreitorsken, som är helt vanlig torsk som fångas upp till tolv nautiska mil från land, nu börjat blanda sig med kusttorsk. Denna är mer hotad än skreitorsken, rapporterar fiskeritidningen Kyst og Fjord, och därmed blir det risk för att man fiskar upp fel sorts torsk.
Fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen säger till NTB att han är bekymrad över beskedet, och att man nu arbetar med att dokumentera tillståndet för kusttorsken, ett arbete som kan bl klar i höst. Politiker och fiskerinäring i Norge har dock redan arbetat hårt för att undvika att MSC skulle dra tillbaka sin certifiering – men alltså utan att lyckas.

Ingen succé för Amazons dagligvaror

Kalla kårar gick längs ryggraden på många beslutsfattare i dagligvarubranschen när Amazon köpte Whole Foods-kedjan 2017. Sedan dess har e-handelsgiganten även lanserat konceptet Amazon Fresh, med 15 butiker i USA och 5 i Storbritannien, plus flera andra initiativ i dagligvarukategorin. Totalt har Amazon utökat sina ytor för dagligvaror med 65 procent under en 18-månadersperiod, men enligt nyhetsjänsten The Information så har koncernens marknadsandel under pandemin snarast backat något.

Ekologiskt nötkött minskar

Slakten av ekologiskt uppfödda nötdjur minskade med två procent mellan 2019 och 2020. Det visar nya siffror från Jordbruksverket. Därmed blev slakten 21 900 ton, vilket utgör 15 procent av den totala nötkreatursslakten 2020.
Sedan 2009 har slakten av ekologiska nötkreatur dock ökat med 66 procent.

Dug även till Axfood

Efter Ica hamnar Veg of Lunds nya potatisdryck Dug nu även på Axfood-ägda Willys, Hemköp och Tempo. Där kommer den att finnas från slutet av nästa månad.

Arla Mat ska få Arlas recept att nå ut

Arla ska samla alla sina recept, matinspiration med mera under det gemensamma konceptet Arla Mat. Därmed hoppas man också kunna nå ut bättre.
"Vi vet om att många i målgruppen 18-25 år är matintresserade, och mycket av den mat de lagar är inspirerad av filmer och recept på TikTok och Pinterest, två kanaler vi inte tidigare använt oss av. Framöver kommer vi exempelvis på TikTok att släppa en massa receptfilmer tillsammans med kända influencers”, säger Sara Johansson, sociala medier- och influenceransvarig på Arla Sverige.

Nespresso vill få in gamla kapslar

Samla in gamla kaffekapslar till återvinningen och tjäna poäng som kan bytas mot erbjudanden eller välgörande ändamål. Det är Nestléägda Nespressos nya sätt att få in fler kapslar, efter att en undersökning nyligen visat att bara tre av tio återvinner kaffekapslarna.
"Hälften av de som inte återvinner uppger att det är för att de inte vet att det går att göra, att det är nödvändigt att göra eller hur man ska göra det", förklarar företaget, som nu alltså vill råda bot på den kunskapsbristen.

Äggfejd i Danmark

Danska Økologisk Landsforening försöker nu få det danska kravet på att ägg ska hållas kylda hävt. Danmark är det enda landet i EU som kräver detta, men det ledder till behov av en onödigt stor kylkapacitet och därmed onödigt stora koldioxidutsläpp, menar organisationen i en skrivelse till Fødevareministeriet.
Äggen får dessutom idag inte säljas med längre hållbarhet än 28 dagar enligt EU:s regler, oavsett om de hållits kylda eller inte, rapporterar Fødevarewatch.

Oatly ryckte

Oatly steg under den senaste handelsdagen i New York med 6,93 procent till 16:21 USD. Skåne-Möllan steg under torsdagens handel med 3,64 procent till 570:00 SEK, medan Arcus steg med 2,12 procent till 48:20 NOK.
Veg of Lund fortsatte sin tillbakagång med 7,42 procent till 39:90 SEK, medan Opticept Technologies föll med 6,74 procent till 63:60 SEK, Dalsspira föll med 5,80 procent till 2:60 SEK, Humble Group föll med 41,7 procent till 25:25 SEK, och HKScan föll med 3,77 procent till 2:04 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,73 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 1,78 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,54 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,80 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,80 procent.

Gomidda: Inte den vägen, tack

Stackarn. Den 30-årige man – som av snart lätt insedda skäl nog bör förbli anonym – i den amerikanska delstaten Michigan hade ju bara tänkt sig lite extra äventyr i sänghalmen. Istället slutade det på sjukan.
Mannens något udda böjelse var att han skulle skjuta ut kidneybönor från sitt könsorgan, som vilken kulspruta som helst, som grande finale på den tilltänkta kärleksakten. Det hade han minsann gjort förut – men att öka mängden och stoppa upp sex stycken kidneybönor i den manliga familjelyckan blev alldeles för mycket för den senare, för där blev de helt enkelt fast.
Hans egna försök att lägsna av dem medelst pincett gick även det åt skogen, varpå operation blev det enda alternativet. Alla bönor kunde därmed i sin helhet opereras ut, fast en av dem hade vandrat ända upp i urinblåsan, rapporterar Daily Star.
Mannen klarade sig utan men. Åtminstone fysiska.
Nog för att kidneybönor fått sitt namn efter formen, som påminner om en njure. Men det är väl kanske lite väl magstarkt, bokstavligt talat, att få för sig att föra sådana till människokroppens egen motsvarighet den naturliga vägen fast tvärtom är nog ingenting vi skulle rekommendera även utan denna fall(os)studie.

MailPoet