foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 18/08, 2021

Trögt kvartal för Ica

Ica Sverige gick rakt bakåt när Ica Gruppen som helhet ökade sin vinst före skatt för första kvartalet till 1,47 miljarder SEK (1,45) och sin omsättning till 32,40 miljarder SEK (31,92). Ica Sveriges rörelseresultat föll med nio procent till 1,01 miljarder SEK, tillräckligt för att den svenska dagligvaruverksamhetens helt dominerande ställning inom koncernen skulle resultera i ett tämligen trögt kvartal.
"Ica Sverige hade inte samma tillväxt som marknaden i kvartalet", konstaterar vd Per Strömberg något lakoniskt, men vad värre var för kedjan tappade e-handelsverksamheten också i tillväxt för första gången.
"I en marknad där större delen av tillväxten ligger online missgynnas... Ica då vi fortfarande har en underandel online", säger Per Strömberg, men tillägger att "vid sidan om att kraftsamla online så ligger våra övriga prioriteringar fast".

Coronan slog mot Kopparbergs

Kopparbergs minskade sin omsättning exklusive dryckesskatter för andra kvartalet till 589,0 miljoner SEK (776,0), medan vinsten före skatt minskade till 119,0 miljoner SEK (160,1).
"Försäljningsnedgången hänför sig framförallt till att vi inte kunnat sälja till våra turistmarknader så som Spanien, Grekland och Cypern på grund av reserestriktioner", säger vd Peter Bronsman, men framhåller också att det hamstrades mycket i Storbritannien under covidkrisens inledning samma period förra året, en effekt som man tagit med i beräkningarna.
"Så försäljningen ligger i linje med våra förväntningar", säger han.

Halvskapligt halvår för Carlsberg

Carlsberg ökade sin omsättning för första halvåret till 31,69 miljarder DKK (28,23), medan vinsten före skatt steg till 4,67 miljarder DKK (4,40).
"Vi är väldigt nöjda med att koncernen levererade en stark uppsättning resultat trots den fortsatta osäkerheten på marknaden som är ett resultat av pandemin", konstaterar vd Cees 't Hart.

Simris byter kurs efter ökade förluster

Simris Alg lägger ned marknadskontoret och lägger om strategin till mer försäljning till företag (B2B) och mindre försäljning till konsument efter att företaget ökade förlusten före skatt för andra kvartalet till -7,19 miljoner SEK (-6,13), samtidigt som omsättningen inte kom upp i mer än blygsamma 697 000 SEK (256 000).
Istället för kosttillskott kommer man nu istället att fokusera på ingredienser till hudvård.

Krav på flaskpant i hela EU

Pant på plastflaskor enligt svensk modell bör införas i hela EU. Det är innebörden i ett medborgarinitiativ som lämnats till EU-kommissionen.
"Vi måste bemöta plastföroreningsproblemet vid källan", säger initiativtagarna, som nu måste samla minst en miljon namnunderskrifter i minst sju EU-länder inom ett år för att EU-kommissionen ska tvingas lägga fram ett lagförslag om saken, rapporterar Food Navigator.

Foodtechbolag dagens vinnare

Svenska foodtechföretaget Optcept Technologies blev dagens börsvinnare i branschen med plus 3,81 procent till 68:10 SEK, före bland andra Royal Unibrew som steg med 3,46 procent till 830:60 DKK, Scandinavian Tobacco Group som steg med 2,40 procent till 132:20 DKK, och Biogaia och Carlsberg B som båda steg med 2,26 procent, till 476:50 SEK respektive 1 132:00 DKK.
Kopparbergs föll med 6,01 procent till 172:80 SEK efter sin rapport, men Veg of Lund föll mest, med 7,11 procent till 44:10 SEK, före bland andra Grieg Seafood som föll med 6,74 procent till 82:30 NOK och Sjöstrand Coffee som föll med 6,73 procent till 3:76 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,51 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,22 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,75 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,14 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,29 procent.

Gomidda: Surstatsminister

Med en statsminister som växt upp i den del av Sverige där det inte sällan jäser på både det ena och det andra sättet, kan man i dagstidningen vars politiska färg utgör motpol till (S)-ledarens ibland göra klavertramp som kan resultera i följande rättelse. Den är värd att publiceras i sin helhet (se skärmdump här intill), och vi kan med denna bara önska Svenska Dagbladets redaktionsledning smaklig måltid.
Gomidda. Om man säger så.
MailPoet