foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 17/08, 2021

Arla: Vart tredje skolbarn skippar frukosten

Var tredje elev i den svenska grundskolan äter inte frukost varje dag. Det visar en undersökning som Kantar Sifo och Questback har gjort på uppdrag av Arla bland drygt 1 000 elever och lika många föräldrar. Nästan hälften av föräldrarna äter dessutom aldrig frukost tillsammans med sina barn, medan nästan 60 procent av eleverna säger att de skulle kunna fokusera bättre på skolan ifall de åt frukost varje morgon.
Orsaken till att så många inte äter frukost har inte klarlagts, men Arla noterar att det är vanligare att barn till högre inkomsttagare äter frukost än att barn i låginkomstfamiljer gör det, och menar att skolorna borde börja servera frukost till alla elever.
"Näringsrik kost och mätta magar får inte vara klassfråga i Sverige", säger Victoria Olsson, hållbarhetschef på Arla Sverige.

En vattenskoter kommer lastad – från Foodora

Matleveransföretaget Foodora ska nu testa att leverera mat med hjälp av vattenskotrar och båtar. Det sker i Stockholms skärgård, där man på så sätt vill kunna komma ut snabbt till de boende. Om den här distributionsmetoden visar sig vara något för Foodora, räknar man med att använda sg av den "under alla säsonger som tillåter att vattenleveranser är genomförbart", enligt företaget.

Nu vill vi handla i butik igen

Svenskarna längtar tillbaka till sina matbutiker. Ungefär så kan man tolka branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandels Dagligvaruindex för juli. Då ökade nämligen dagligvaruhandeln i fysiska butiker md 1,4 procent, medan försäljningen i e-handeln sjönk med 3,5 procent. Detta var första gången sedan indexet startade som den ökningen var större än för e-handeln.
"Det kan bland annat förklaras med att många spenderade ytterligare en sommar i Sverige på grund av coronapandemin. Sannolikt ser vi också en fortsatt effekt av att kunderna söker sig tillbaka till fysiska butiker i takt med att allt fler vaccinerats", säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel

Kämpigt för kändiskedja

Kockstjärnorna Melker Anderssons och Daniel Coyets restaurangkedja Vigårda går på knäna. Tre av åtta restauranger har fått slå igen på grund av pandemin, och övriga fem har inlett företagsrekonstruktion, rapporterar tidningen Fastighetsvärlden.
Därmed finns för tillfället enbart öppna Vigårdarestauranger i Stockholm, men den vid Kungsportsavenyn i Göteborg beräknas öppna igen i september, erfar tidningen.

Ica satsar på restauranger

Icas restaurangkedja Icanders, som startade förra våren, kan få avläggare i hela landet under nästa år.
"Vi har skarpa dialoger med ett 20-tal handlare från norr till söder och inom alla profiler", säger Mats Munther, chef för nya affärer på Ica Sverige och ansvarig för Icanders till Dagligvarunytt.
Coronapandemin har inneburit förseningar, enligt Mats Munther, "men nu laddar vi om", säger han.

Även Ica tar in Dug

Ica tar nu in Veg of Swedens nya potatisdryck Dug i sitt centrala sortiment, efter att Mathem gjort samma sak. Drycken kommer att finnas i butik nästa månad-

Spannmålsskörden minskar – men oljeväxter slår rekord

Sveriges skörd av spannmål väntas minska med fyra procent från förra året till 5,7 miljoner ton i år. Det visar årets skördeprognos från Jordbruksverket. Samtidigt innebär siffran en ökning med sex procent mot snittet för de senaste fem åren.
För oljeväxter väntas däremot den största skörden på 2000-talet, drygt 380 000 ton, en ökning med tolv procent och med höstraps som den främsta grödan.
Höstvete, som väntas stå för mer än hälften av de svenska spannmålen, beräknas öka med fyra procent till 3,1 miljoner ton, medan vårkorn, som är näst störst med en dryg femtedel av alla spannmål, väntas nå 1,2 miljoner ton.

Nytt vin från Måns Zelmerlöw

Framgångarna för Måns Zelmerlöws cavavin har gett mersmak: nu släpper artisten och programledaren uppföljaren MZ Raval. Det blir ett rött vin från Katalonien, som fått namn efter stadsdelen El Raval i Barcelona där Måns Zelmerlöw bott, och "som dessutom kommer i en helt ny banbrytande typ av flaska - gjord till största delen av återvunnet glas", som importören Hermansson & Co uttrycker det,

Veg fick Icavingar

Veg of Lund steg med 8,19 procent till 44:90 SEK efter nyheten om att Ica tar in dess potatisdryck Dug i sitt centrala sortiment. Premium Snacks steg med 2,65 procent till 11:60 SEK, medan Kopparbergs steg med 2,13 procent till 182:00 SEK.
Oatly föll med 4,63 procent till 15:67 USD efter en liten uppgång i samband med delårsrapporten. Mest i branschen föll dock Sjöstrand Coffee, med 11,33 procent till 4:07 SEK, medan Eatgood föll med 4,58 procent till 2:92 SEK och Midsona B föll med 4,40 procent till 71:70 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,51 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,04 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,11 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,16 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,91 procent.

Gomidda: Hundgöra

Vissa gör tydligen vad som helst för att få komma med i Foodwire och andra världspressens fanbärare. Som Lara Mason, som nu skaffar sig lite gratisreklam för sitt tårtbageri Cake Anything genom att baka en mer eller mindre perfekt avbildning av bulldoggen Dave till dennes nionde födelsedag. I naturlig storlek.
Fast det ska väl sägas att hundtårtan inte var hennes egen hittepå, utan det var TeamDogsanvändaren Lauren Blake som kom med idén. Tre dagar, mer än 80 ägg, 2,5 kilo smör, 2,5 kilo socker, 2,5 kilo mjöl, 3 kilo smörkräm, 3 kilo ganache och 5 kilo choklad tog det att baka den exakta tårtavbildningen av hunden, men lönen för mödan innefattade å andra sidan över 1,5 miljoner följare på TikTok och 32 miljoner gillningar, rapporterar Daily Star.
Fast vi blir allt lte oroliga för det där med chokladen. Det är ju giftigt för hundar, så det blir förhoppningsvis ingen bit till det stackars födelsedagsbarnet. Fast vem vill å andra sidan sätta tänderna i sig själv?

MailPoet