foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 16/08, 2021

Bristerna på Kronfågel fortfarande kvar

Trots att Kronfågel lovat åtgärda de allvarliga bristerna vid anläggningen i Valla, finns de flesta av dem kvar. Det visar protokollet från Länsstyrelsens senaste kontroll, som TV4 Nyheterna tagit del av.
"Det allvarligaste är de punkterna som rör djuren direkt. De här djuren har ofta allvarliga skador som vingfrakturer eller att de hamnat på rygg och blir trampade på eller blir fastklämda", säger Christina Nyman, länsveterinär Länsstyrelsen Sörmland, till TV4.
"Vissa av de här frågeställningarna är mer komplexa än andra. Det här är en stor verksamhet", svarar vd Mats Hedlund, och insisterar på att djurskyddet står i centrum.

Nytt vite för HKScan

HKScan får återigen betala vite om 75 000 SEK eftersom arbetet med att få bort kondensvatten som droppar på slaktkroppar vid anläggningen i Linköping dragit ut på tiden, skriver Östgöta Correspondenten. Problemen upptäcktes i maj av Livsmedelsverket, som konstaterar att kondensvattnet kan innehålla bakterier, och som utfärdade löpande vite i juni, men företaget säger till tidningen att man nu arbetar med att bygga om anläggningen.

Ökad försäljning – och förlust – för Oatly

Oatly ökade omsättningen för andra kvartalet till 146,15 miljoner USD (95,31). Dock ökade förlusterna: för skatt steg förlusten till -58,80 miljoner USD (-4,37), medan rörelseförlusten ökade till -43,46 miljoner USD (-1,23).

Fortsatta problem på Systemet

Systembolagets leveransproblem från början av sommaren väntas fortsätta. Det säger företaget till Dagligvarunytt.
"Vissa butiker kan ha omfattande problem", säger Systembolagets pressansvariga Charlotte Näsström Morén.
Framförallt är det säsongsprodukter som rosévin, mousserande vin och särskilda sorters öl som varit slut i hyllorna.

Dalsspira levererar till Lidl

Dalsspira ska leverera två olika sorters smaksatt yoghurt till svenska Lidl, vilka ska säljas under Dalsspiras eget varumärke. Yoghurten ska finnas på Lidl från november,

Veg of Lund till Mathem

Veg of Lund ska sälja sin nya växtbaserade dryck Dug via Mathem. Företaget säger dessutom att fler dagligvarukedjor visa intresse för drycken.

Kadmium i mat måste minska

EU-kommissionen sänker gränsvärdena för kadmium och bly i livsmedel från och med månadsskiftet. Kadmiumgränsen har funnits sedan 2001, men sågs över förra gången för nio år sedan. Framförallt handlar det om vissa sorters frukt, grönsaker, spannmål och oljeväxter som påverkas.

Fiskekrig md Norge hotar

Fiskebåtar från EU kan komma att beslagtas av norska myndigheter i en upptrappning av et flera månader långt kvotbråk mellan Norge och EU. Det rapporterar den danska nyhetssajten Altinget. Striden handlar om de vatten runt Svalbard som EU-fiskare kan använda även efter Brexit, men medan EU vill ha en kvot om 24 000 ton vill Norge inte gå med på mer än 18 000 ton.

Uppåt för Sjöstrand

Sjöstrand Coffee steg med 4,56 procent till 4:59 SEK på måndagen, före bland andra Dalsspira som steg med 4,29 procent till 2:92 SEK, Eatgood som steg med 3,38 procent till 3:06 SEK, och Simris Alg som steg med 3,29 procent till 0:88 SEK.
Veg of Lund föll med 4,38 procent till 1:30 SEK, medan Harboes Bryggeri föll med 3,02 procent till 112:50 DKK, och Premium Snacks föll med 2,59 procent till 11:10 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,39 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,76 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,04 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,78 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,51 procent.

Gomidda: Skorrande ackord

Ska man sätta ackordslön eller eljest prestationsbaserad ersättning för arbetet, kanske man kan vara lite mer diskret än den delikatessaffär i Florida – som vi nog ska låta vara anonym … och som satt upp anslag med lista på vad som krävs för olika lönenivåer för arbetssökande.
Mest – 15 USD i timmen eller möjligen mer – kan man räkna med om man "överglänser och överträffar ägaren" samt gör allt det som andra uppnår, som till exempel "aldrig någonsin, är lika omsorgsfull som ägaren, för med sig positivitet till omgivningen" (14 USD i timmen), "jobbar som 2 personer" (12 USD i timmen) eller är "pålitlig multitaskare" (11 USD i timmen).
Men mest ilska på asociala media väcker sentensen "Minimilön = medioker person", vilken person alltså inte kan räkna med mer än 8:65 USD i timmen, vilket är minimilönen i delstaten.
Vem som är "medioker" anges givetvis inte närmare, och bland kommentarerna finns även den fullt berättigade frågan varför man inte ska tjäna mer än ägaren om man "överglänser och överträffar" denne. Vi kan ju komplettera med den obesvarade frågan varför man inte borde få dubbel lön, ifall man "jobbar som 2 personer".

MailPoet