foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 13/08, 2021

Inflation drivs upp av matpriser

Inflationstakten ökade med 1,7 procent i juli, skriver SCB i ett pressmeddelande, och tillägger att höga kaffepriser och ökade matpriser bidragit till att dra upp siffrorna, tillsammans med priserna på bland annat el och drivmedel.

Klimatkris ger dyrare mat

Klimatomställningen kommer att leda till högre matpriser. Det skriver debattören Gunnar Rundgren, som bland annat var med och grundade KRAV en gång i tiden, i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Som exempel pekar Rungren jordbrukets framtida näringsbehov: fossilfri konstgödsel kostar 2-3 gånger mer och för att odlingarna ska få den gödning som behös, kommer vi sannolikt att tvingas investera stora pengar i ombyggnation av avlopssystem för att återcirkulera näringsämnen från städerna.

Nytt blåsväder kring Oatly

Oatlys affärsmetoder får återigen kritik, denna gång i en serie tweets från investmentbolaget Spruce Capital som hävdar att havrebolaget överdriver intäkter och resultat samt underskattar riskerna med stigande havrepriser. Oatly avfärdar kritiken och hävdar att Spruce blankat Oatlys aktie, varför man vill få ned bolagets börskurs – något man lyckades med under gårdagen. Kursen föll med nio procent under onsdagen.

…som öppnar tredje fabrik i USA

Oatly planerar att öppna en tredje fabrik i USA under 2023, skriver Food Navigator. Fabriken kommer att ligga i Fort Worth, Texas.

Dubbelt upp för e-handel med snus

Haypp, som säljer tobaksfria nikotinprodukter på nätet, ökade sin omsättning med 115 procent till 1,7 miljarder SEK i det andra kvartalet, skriver DI Digital. Den våldsamma ökningen tillskrivs det faktum att allt fler rökare letar efter "säkra alternativ". Haypp bildades 2019 efter en sammanslagning av bolagen Northerner och Snusbolaget.se

Snusförsäljningen ökar i Norge

Trots att gränshandeln till Sverige åter är igång, ökar försäljningen av snus i Norge. Swedish Match uppger för NRK att snusförsäljningen ökade med nio procent under juli.

Kycklinggigant bildas i USA

Cargill och Continental Grain har bildat ett joint venture och tillsammans lagt ett bud på Sanderson Farms. Om affären godkänns av amerikanska konkurrensmyndigheter, kommer det att resultera i en jätteaktör som får 15 procent av den amerikanska marknaden för kyckling.

Gomidda: Varm choklad? Nej, tårta!

Om du läst Foodwire i allmänhet de senaste dagarna, och vinjetten Gomidda i synnerhet, så har du fått några bitar av riktigt värdelöst vetande om varm choklad till livs. Men nu får det vara nog med detta, för nu ska vi bjuda på tårta.
40 år gammal tårta, närmare bestämt.
Tårtan ifråga såldes nyligen – trots sin höga ålder – till det facila priset av 1850 GBP, motsvarande närmare 22.000 riksdaler. Då kan man undra varför, och förklaringen handlar gi-vet-vis om det brittiska kungahuset.
Objektet ifråga är nämligen en bit glasyr som serverades på bröllopet mellan prins Charles och prinsessan Diana 1981. Någon galning har uppenbarligen smusslat ned den i fickan, fått med sig hem för att sedan sälja. Den har till och med sålts en gång förut, 2008, och inbringade då 1000 GBP jämnt.