foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 12/08, 2021

Lifvs dubblar

Startup-bolaget Lifvs, som utvecklat ett koncept för helt obemannade butiker, har under det senaste året dubblat antalet butiker till 27. Enligt Dagens Industri har man lyckats med expansionen med hjälp av en kapitalinjektion på 100 miljoner SEK.

Fler Foodora-butiker

Måltidsleveransbolaget Foodora planerar att fortsätta öppna butiker under varumärket Foodora Market. För närvarande består kedjan av ett 20-tal butiker i Sverige, Norge och Finland, och vid årsskiftet planerar man att vara uppe i ett 50-tal.

Alfa Laval vill revolutionera ölbranschen

Genom en ny patenterad teknik vill Alfa Laval göra ett allvarligt försök att revolutionera tillverkningsprocessen för öl, skriver Food-Supply. Den så kallade Revos-tekniken är en process för att, enkelt uttryckt, ta bort vattnet ut öl utan att påverka den sensoriska upplevelsen. Principen påminner om hur stora läskgiganter som Coca-Cola och Pepsi arbetar: man producerar ett extrakt som sedan kan levereras smidigt över hela världen och blandas med vatten (och, i läskbolagens fall, med socker) på den lokala marknaden. Om Alfa Laval lyckas nå ut med tekniken som man planerat, kan det leda till stora förändringar då globala varumärken som Heineken, Budweiser, Carlsberg och många andra skulle kunna skala sin produktion på ett helt nytt sätt.

Skåne-Möllan: Omsättning upp, resultat ner

Skåne-Möllan redovisar en omsättning 99,1 miljoner SEK (94,1) för första halvåret 2021. Resultatet före skatt föll däremot något, till 7,6 miljoner SEK (8,1).

Skrädmjöl blir skyddad geografisk beteckning

Värmländskt skrädmjöl är den senaste produkten att bli en skyddad geografisk beteckning, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande. Skrädmjölet tar därmed plats i en exklusiv skara med bland annat Kalix Löjrom, Svensk Vodka och Sveciaost.

Livsmedelsverket varnar unga för surströmming

Barn och unga som gillar surströmming kan gärna äta nu, i samband med premiären, men bör i så fall undvika anrättningen under resten av året. Det varnar Livsmedelsverket och hänvisar till det höga dioxininnehållet i den feta fisken. Varningen kommer kort efter att tillverkarna av den norrländska specialiteten varnat för starkt begränsad tillgång på grund av råvarubrist.

Bama tar koncernchef från Ikea

Petra Axdorff blir ny koncernchef för norska frukt- och gröntgrossisten Bama. Hon kommer närmast från posten som vd för Ikea Spanien och har tidigare haft ledarpositioner hos både Ica och Axfood.

Växtbaserat väntas växa våldsamt

Växtbaserade produkter är redan i stark tillväxt, och enligt en ny rapport från Bloomberg Intelligence kan den vegetariska andelen av den globala proteinmarknaden nå 162 miljarder USD runt 2030. Vid samma tidpunkt väntas emellertid kött- och mejeriprodukter i samma kategir nå upp till 1,2 biljoner USD.

Postpandemiska problem för matleveransbolag

Matleveransbolaget Instacart, som handlar mat i butik och levererar hem till sina kunder, hade en brutal ökning av efterfrågan under pandemiåret 2020. Bolaget kämpade hårt för att skala upp och löste många problem på vägen, men när nu pandemin ser ut att vara på väg att klinga av så sakteliga, tycks det ha försatt Instacart i en besvärlig sits. Enligt nyhetstjänsten The Information har bolaget haft diskussioner om samarbeten och samgåenden med både Doordash och Uber, men utan att komma till avslut.

Gomidda: Mer choklad, tack

Vi måste cho-klart följa upp gårdagens exposé om varm choklad med ytterligare fantastiska fakta om denna förnämliga dryck. Det finns mycket att säga, men det vi fastnade för idag handlar om den aztekiske härskaren Montezuma och hans hov. Där serverades det nämligen 2.400 koppar varm chocolatl varje dag när det begav sig.
Ganska imponerande, måste man säga. Samtidigt kan man roa sig med att fundera lite över det välkända uttrycket Montezumas hämnd, som ofta brukar användas för att beskriva att man blivit… riktigt risig i kistan, helt enkelt.
Kan det vara så att en kopp varm choklad är det bästa botemedlet mot en rejäl magsjuka? Eller är det helt enkelt så att man blir kass i kaggen av att dricka 2.400 koppar varm choklad? Livet är fullt av svåra frågor, och den här får vi nog fundera på lite till.