foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 11/08, 2021

Lättade restriktioner lättnad för restauranger

De lättade coronarestriktionerna ger nu tydliga avtryck i svenska konsumenters beteenden. Det framgår tydligt av Swedbanks senaste Consumer Spending-rapport som baseras på svenskarnas korttransaktioner. Under förra veckan spenderade svenskarna 29 procent mer på hotell och restaurang än motsvarande vecka 2020.

Veg of Lund siktar västerut

Functional food-bolaget Veg of Lund ökade sin omsättning till 0,7 miljoner SEK (0,2) för första halvåret 2021. Man minskade också förlusten före finansnetto till -7,8 miljoner SEK (-10,5). Bolaget är i början av sin kommersialisering och under sommaren har Cecilia Lindwall kommit för att ersätta Thomas Olander på vd-posten. Bolagets produkter har börjat säljas i butiker i Sverige, Storbritannien och Kina, och nästa steg blir den amerikanska marknaden. Det uppger bolaget i sin delårsrapport.

Dalsspira emitterar

Dalsspira harbeslutat att genomföra en emission med företräde för befintliga aktieägare. Emissionen väntas inbringa fyra miljoner SEK. Enligt bolagets pressmeddelande görs emissionen för att "stärka rörelsekapitalet." Större aktieägare i bolaget har utfäst sig att teckna 37 procent av emissionen.

Hagen bakom norskt salladsbolag – uppköp i Tyskland

Norske handlarmiljardären Stein Erik Hagen äger 6,3 procent och är en av storägarna i foodtechbolaget Kalera. Enligt Dagens Næringsliv redovisar bolaget, som har anläggningar för högteknologisk inomhusodling på tre platser i USA, en blygsam omsättning 0,5 miljoner USD (0.2) för andra kvartalet och ett driftsresultat på -7,1 miljoner USD (-2) för samma period. trots detta förvärvar Kalera nu det tyska bolaget &ever för en prislapp på 130 miljoner EUR. Det tyska bolaget kommer att byta namn till Kalera Gmbh.

Snabba cash för Thise Mejeri

Det tog danska Thise Mejeri mindre än en timme att säkra en miljon DKK i finansiering via crowdlending. Men trots det goda exemplet är det få danska bolag som vågar testa finansieringsmetoden, skriver Børsen.

Mountain Dew blir alkoläsk

PepsiCo och Boston Beer planerar ett samarbete som ska resultera i Hard Mtn Dew, en alkoholversion av den populära koffeinstinna läsken. Den nya drycken kommer dock inte att innehålla koffein, och inte heller socker – däremot fem procent alkohol.

Gomidda: Vad sägs om lite varm choklad?

Den värsta sommarhettan verkar onekligen ha passerat. Vindarna blir svalare och höstens kyliga bett kan anas om morgonen. Vad passar väl då bättre än en kopp varm choklad?
Det finns ju så mycket spännande att berätta om denna delikatess. Visste du till exempel att en "Hot Chocolate" från Starbucks innehåller 550 kalorier – lika mycket som en Big Mac?
Här i Sverige kan vi på sin höjd lyxa till den varma chokladen med en klick vispad grädde, utsvävningar utöver det är ganska ovanligt. Så gör man även i till exempel Österrike – och i Filippinerna petar man gärna i en klick jordnötssmör.
Konstigaste sedvänjan hittar vi nog i Colombia. Där förgyller man den varma chokladen med – ost.