foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 10/08, 2021

Omsättning och förlust ökar för Mathem

E-handelsbolaget Mathem ökade sin omsättning till 2,3 miljarder (1,5) under 2020, skriver e-handel.se. Samtidigt föll bolagets resultat till -471 miljoner SEK (-340) för året. Bolaget skriver i årsredovisningen att förlusterna är helt enligt plan och att de kommer att fortsätta även under 2021. Antalet anställda under 2020 uppgick till 1.428 (911).

Ny försäljningsdirektör på Orkla

Henrik Eriksson är ny försäljningsdirektör för retail på Orkla Foods Sverige sedan 1 augusti. Han har jobbat i Orkla sedan 2013, senast som ansvarig för försäljning i industri, export och foodservice i Orkla Food Solutions.

Brist på strömming hotar premiär

Redan förra året pratades det med oro (i vissa delar av landet) inför den årliga surströmmingspremiären. Tillgången på strömming var dålig – och i år är situationen ännu värre. Enligt Västerbottens-Kuriren är leveranserna blott en tiondel av vad de brukar vara. På grund av förra årets brist är dessutom lagret av gamla burkar lägre än vad det brukar.

Alkoholfritt laktrisöl från Helsingborg

Ett samarbete mellan Lakritsfabriken i Ramlösa och helsingborgs Bryggeri har resulterat i ett nytt alkoholfritt lakritsöl. Än så länge säljs ölet i Lakritsfabrikens egen butik och webbshop, men det kan också beställas av återförsäljare.

Fransk vinskörd sämre än någonsin

Frankrikes skörd av vin ser ut att bli katastrofal, uppger landets lantbruksdepartement. Produktionen väntas minska med mellan 24 och 30 procent. Anledningarna är flera, men upprepade frostknäppar under våren är troligen den enskilt viktigaste orsaken.

Kommentar: Köttfritt och vinstfritt – är det värt?

Amerikanska Beyond Meat har precis släppt sin rapport för andra kvartalet. Det är kanske inte en sak som vi normalt hade rapporterat om här i Foodwire, men den är intressant. Bolaget drivs nämligen inte enligt traditionella principer i livsmedelsbranschen, utan snarare enligt samma principer som techbolag i stil med Spotify, AirBnb, Uber med flera.

Riskkapital ska finansiera expansionen. Allt handlar om att bygga volym och omsättningen måste upp. Lönsamheten är sekundär. Resonemanget låter rimligt när man pratar om digitala tjänster och produkter, men fungerar det verkligen för en livsmedelstillverkare? Det ifrågasätts av många livsmedelsveteraner, som menar att Silicon Valley-tänket inte går att överföra till dagligvarubranschen.

Men: Beyond Meat har lyckats med något som få andra lyckats med i livsmedelssektorn. På relativt kort tid har man skalat upp sin verksamhet och etablerat varumärket på ett flertal marknader. Under andra kvartalet 2021 omsatte bolaget 149,4 miljoner USD, upp 31,8 procent mot motsvarande period året innan. Samtidigt förlorade bolaget 19,4 miljoner USD före skatt. Framtiden får utvisa om strategin fungerar.

Delivery Hero gör comeback i Tyskland

Efter att ha sålt av sin verksamhet på den tyska marknaden 2018 till Just-Eat, är nu Delivery hero tillbaka i Tyskland och först av allt Berlin. Enligt Reuters planerar bolaget, som i Sverige är mest känt som Foodoras ägare, att öka expansionstakten rejält på sin gamla hemmamarknad.

Gomidda: Vi satsar nog på vaccin ändå

På annan plats i dagens nyhetsbrev kan vi berätta den spännande nyheten att två skånska företag gemensamt lanserar ett alkoholfritt öl med smak av lakrits. Och även om vi hoppas och tror att den globala pandemin är på väg att klinga av, så kan vi inte hejda minneskretsarna där bak i skallen.

Visst var det nåt med lakrits och Covid-19?

Jajamen – direkt från en av världens strängaste diktaturer: Turkmenistan. Självaste envåldshärskaren Gurbanguly Berdymuchammedov, som utöver sin despottitel även är utbildad tandläkare, hävdade nämligen så sent som i vintras att just lakritsrot skulle kunna bota covid.

Lustigt nog är Turkmenistan ett av ytterst få länder i världen som inte har ett enda bekräftat fall av corona-smitta. Dessutom har de gott om lakrits. Resten av matematiken får ni göra själva – vi förlitar oss hellre på gammalt hederligt vaccin.