foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 09/08, 2021

Ölförsäljningen ökar – men burkbrist hotar

Lättade pandemirestriktioner har satt fart på ölförsäljningen och på många svenska bryggerier drar man nu en lättnadens suck. Men allt är inte frid och fröjd. TT uppger att lagren av burkar har tömts i rasande fart. Det är inte säkert att tillverkarna hinner få fram nya tillräckligt snabbt.

Torka och kyla driver upp kaffepris

Först: värsta torkan i Brasilien på 91 år. Sedan: den värsta köldknäppen på 30 år.. Effekten är konkret: kaffepriset väntas stiga till de högsta nivåerna på flera år under de kommande veckorna, skriver Reuters.

Räkbrist ger rekordpriser

Efterfrågan på räkor har stigit under sommaren, sannolikt på grund av bland annat det faktum att fler krogar öppnat igen. Men samtidigt är tillgången rekordlåg. Enligt DN kan ingen svara på riktigt varför, däremot är det tydligt att priset är rekordhögt, och på vissa orter har kilopriset i butik periodvis under sommaren legat över 600 SEK.

Laxprojekt skapar politisk spänning

Det gigantiska projektet Quality Salmon, som planerar en landbaserad laxodling utanför Kungshamn i Bohuslän, har skapat spänningar i kommunpolitiken. Enligt DN har bolaget bakom projektet dragit på sig skulder på två miljoner SEK hos Kronofogden, varav en del till kommunen. Ansökan om miljöprövning är ännu inte inlämnad och kritiska röster höjs nu i lokalpolitiken. Särskilt splittrade är Moderaternas lokalavdelning, där två kritiska ledmöter uteslutits ur partiet.

Oatly gick på pumpen

Oatlys stämning av det brittiska familjeföretag som lanserat en produkt med namnet PureOaty slutade med ett nederlag. Stämningen har resulterat i en hel del negativa reaktioner mot Oatly, som nu väljer att inte överklaga domen.

Sydgrönt får ny vd

Anna Törebrant blir ny vd för Sydgrönt från 1 oktober. Hon kommer närmast från Royal Canin och Mars.

Galatea köper spritmärken

I samband med att Arcus och Altia går ihop och bildar Anora Group, avyttras flera spritavrumärken till Martin & Servera-ägda distributören Galatea. Varumärkena Skåne Akvavit, Hallands Fläder, Brøndums, Grönstedts, Dworek, Akevitt Spesial och S. P. R. T ingår i affären.

Fortsatt expansion för Sushi Yama

Kedjan Sushi Yama fortsätter sin expansion och öppnar fyra nya enheter under andra halvan av augusti. Sushi Yama siktar på att ha 20 enheter när året är slut.

Paulig bygger nytt i Belgien

Under sommaren har Paulig inlett byggnationen av en ny fabrik i Belgien. Produktionen ska starta våren 2022, investeringen uppgår till 45 miljoner EUR och enligt Paulig ska anläggningen vara koldioxidneutral redan från start

Pepsi säljer juicen

PepsiCo säljer en stor aktiepost i sin juiceverksamhet, med varumärken som Tropicana och Naked, för 3,3 miljader USD. Köpare är PAI Partners. PepsiCo kommer att behålla 39 procent av aktierna i divisionen tills vidare.

Morrisons nära ägarskifte

Brittiska dagligvarukedjans Morrisons är nu mycket nära att köpas upp av ett konsortium som leds av invesmentbolaget Fortress. Enligt brittiska medier höjde konsortiet sitt bud under fredagen och Morrisons värderas nu till 6,7 miljarder GBP.

Gomidda: No sushi for you

På söndagen avslutades en vingklippt OS-turnering i japanska Tokyo. Det innebär också ett efterspel i form av nedmontering och utförsäljning av den så kallade OS-byn.

Tokyos version av OS-byn har kanske blivit mest omtalad på grund av de speciella sängarna, som enligt ryktet syftade till avhållsamhet bland idrottarna – OS-byar har annars ett notoriskt rykte om att vara skådeplats för omfattande umgänge av det mer… ehrm, vuxna slaget.

Andra intressanta och supertriviala fakta om OS-byn i Tokyo är att där erbjöds 700 olika valmöjligheter när det gäller mat. Alla möjliga internationella kök var representerade. Det enda som inte fick serveras var – rå fisk.

Därmed gick världens idrottselit miste om chansen till en riktigt bra sushi. Men IOK:s stadgar om livsmedelssäkerhet är inget man skojar bort. Och som tur är, så lär idrottarna vara vana vid att följa diverse konstiga regler.