foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 17/03, 2020

Midsona tjänar på coronabunkring

Midsona ökade försäljningen för de två första veckorna i mars med hela 40 procent jämfört med samma period förra året, vilket företaget sätter i samband med att människor hamstrat på grund av coronakrisen. Bland annat gäller detta torrvaror, frukostprodukter, ris och majskakor, bakprodukter, bredbara pålägg, konserver, te och handtvål.
"Det finns en ’bunkringseffekt’ i våra siffror och vi räknar med viss volatilitet framöver. Samtidigt tror vi att fler människor väljer att äta hemma även på lite längre sikt och vi har därför ökat vår produktion", säger vd Peter Åsberg.

Linas skördar stora framgångar i Norge

Linas Matkasse har sett en försäljningsökning om 290 procent i Norge, på grund av landets hårda restriktioner mot coronakrisen.
"Det är full krishantering här. Vi jobbar med tre-fyra bemanningsföretag för att ha tillräckligt med folk, och för att vi ska kunna ha många som backup om något skulle hända", säger Kjetil Graver, operativ chef för Linas norska varumärken Godtlevert och Adams Matkasse, till E24.
Företaget handlar direkt från tillverkarna istället för via grossist, och räknar med att kunna möta den ökade efterfrågan utan större störningar.

Apetit till Sverige – med ny kategori

Finländska livsmedelsföretaget Apetit lanserar nu sina produkter i Sverige under sitt eget varumärke. Först ut blir fyra frysta grönsaksmixer – och två panerade grönsaker, broccolivingar och blomkålsvingar, som är en helt ny kategori i Sverige.

Storsatsning på Läkerols hallonlakrits

Cloetta inleder en storsatsning på sin Läkerol med smak av hallon och lakrits, som blivit en stor succé sedan den lanserades förra året.
"Det har varit stor efterfrågan på nyheten Läkerol Raspberry Licorice, många har hört av sig och frågat var man kan köpa pastillen. Vi har fått mycket positiv respons från konsumenter som redan har Raspberry Licorice som ny favoritsmak", säger kategori- och portföljchefen Marie Schelin.
Kampanjen kommer att gå i sociala medier, onlinevideo och TV under våren.

Lifvs tar in miljoner

Lifvs, som driver obemannade dagligvaruaffärer i Sverige, tar in 20 miljoner SEK i nya investeringar. Samtidigt öppnas tre nya butiker i Grimsås, Östra Frölunda och Hålsljunga, vilket gör att antalet stigit till tolv, medan Hjortkvarn, Östansjö och Degerfors står på tur, skriver Fri Köpenskap. Företaget noterar dessutom ökad försäljning i vissa butiker under coronakrisen eftersom kunderna då inte behöver möta andra människor.

Klimatpositiv koldioxid – jo, det finns

AGA lanserar nu koldioxid för kolsyremaskiner som ska vara klimatpositiv. 110 procent av koldioxidutsläppen kompenseras via trädplantering, enligt tillverkaren Linde.

Norsk lax får åka passagerarflyg

Laxexport med hjälp av tomma passagerarplan – det kan bli verklighet när Norges laxindustri nu söker alternativa sätt att få ut sina produkter i världen sedan coronakrisen slagit hårt mot transporterna. I stort sett alla utlandsflyg är inställda, vilket drabbat näringen, som nu hoppas komma runt problemen på det här sättet, rapporterar Finansavisen. Att använda lastutrymmena på i övrigt tomma passagerarplan blir omkring tre gånger så dyrt, men branschen menar att efterfrågan är såpass hög att det går att höja priserna i motsvarande mån.

Salmar stoppar miljardutdelning

Norska fiskföretaget Salmar stoppar nu den planerade aktieutdelningen om 2,37 miljarder NOK, på grund av osäkerheten under coronakrisen. Dessutom vill företaget kunna stå rustat för att kunna agera ifall det uppstår nya möjligheter efter krisen.

Börsstudsar åt båda håll

Vinnare blev förlorare och tvärtom när börserna fortsatte att oscillera ordentligt även på tisdagen. Midsona B blev den stora vinnaren med plus 18,50 procent till 41:95 SEK, medan Ica Gruppen och Axfood steg med 15,00 respektive 15,30 procent till 404:70 respektive 197:35 SEK. Rootfruit följde efter med plus 13,11 procent till 6:90 SEK, medan måndagens stora strykpojke Veg of Lund återhämtade sig med plus 10,11 procent till 4:90 SEK. Chr. Hansen steg med 9,65 procent till 476:10 DKK, Umida steg med 7,84 procent till 2:20 SEK, Kesko B steg med 7,34 procent till 53:24 EUR, Orkla steg med 7,17 procent till 87:28 NOK, och Kesko A och Skåne-Möllan steg båda med 6,67 procent till 49:60 EUR respektive 416:00 SEK.
Mackmyra föll samtidigt md 7,82 procent till 6:60 SEK, medan Kopparbergs föll med 6,84 procent till 100:80 SEK, Probi steg med 6,21 procent till 148:00 SEK, och Royal Unibrew steg med 5,54 procent till 380:00 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 3,29 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 2,18 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,50 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,94 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 5,28 procent. 

Gomidda: Baksmälla?

Så noterar vi att det bland de varor som hamstras mest såhär i coronatider ligger mjöl, socker och jäst i topp. Av detta kan man dra två slutsatser: Antingen så har alla nyblivna preppers börjat baka bröd i tidigare okänd skala... eller så börjar det uppstå, ehrm, nya privata initiativ efter att handspriten tagit slut. Om man säger så.
Döm själva.