foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 08/02, 2021

Ica vill se sundare kunder

Senast 2025 ska Icas kunder handla frukt och grönt i en omfattning som motsvarar en konsumtion om 500 gram per person och dag. Det är innebörden i kedjans nya hälsostrategi, där man ska göra det enklare för kunderna att handla hälsosamt. Detta ska i sin tur bland annat ske genom olika sorters marknadsföring i butik, men också genom opinionsbildning, där man inte bara fokuserat på kundernas fysiska välmående utan också deras psykiska väl.
"Sett till vår storlek och närhet till människor har vi ett stort ansvar, men också en stor möjlighet att bidra till en positiv utveckling i samhället", förklarar vd Per Strömberg.

Kina ljuspunkt för Carlsberg

Marknaden i Kina är tillbaka på normala nivåer igen efter coronakrisen, med undantag för några få lokala restriktioner. Det sade Carlsbergs vd Cees 't Hart under en analytikerkonferens i samband med företagets dystra helårsrapport.
Samtidigt ska Carlsberg för första gången lansera ett alkoholfritt öl i Kina, efter att Carlsbergs alkoholfria öl rent allmänt fått ett uppsving runtom i världen.

Kocklandslaget bjuder på Västerbottensost

Norrmejerierspecialiteten Västerbottensost blir ny samarbetspartner åt Svenska Kocklandslaget och Juniorkocklandslaget. I samband med det planeras en ny produkt från Västerbottensost, som ska ingå i ett av landslagens nya recept, men som Norrmejerier inte avslöjat några detaljer om.

Systemet återkallar öl

Systembolaget återkallar ölet ”Untitled Art Pineapple Upside Down Sherbet” från det amerikanska bryggeriet Untitled Art, eftersom ölet innehåller laktos, vilket inte står innehållsförteckningen.

Sydafrikansk avokado hotas av brott

Stöldvågor den senaste tiden har orsakat stora förluster för avokadoodlare i norra Sydafrika. Odlingarna har plundrats av yrkeskriminella och rensats på avokado, efter att efterfrågan på avokado rusat i höjden, samtidigt som landet brottas med hög arbetslöshet, snabbt stigande fattigdom, samt effekterna av coronapandemin.
Alla delar av frukt- och gröntindustrin i landet ha drabbats, men särskilt illa har det varit för just avokado, säger branschorganisationen Subtrop till Fruitnet.

Lohilo i topp

Lohilo Foods steg mest i branschen på måndagen, med 8,14 procent till 35:85 SEK, före Bayn Group som steg med 6,16 procent till 19:54 SEK, Carlsberg A som steg med 441 procent till 1 065:00 DKK, Midsona A som steg med 3,49 procent till 89:00 SEK, och Scandinavian Tobacco som steg med 3,34 procent till 117:50 DKK.
Eatgood föll samtidigt med 4,76 procent till 1:30 SEK, medan Sjöstrand Coffee föll med 4,35 procent till 1:21 SEK, Veg of Lund föll med 3,33 procent till 9:30 SEK, och Norway Royal Salmon föll med 2,98 procent till 202:00 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,57 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,85 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,50 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,40 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,96 procent.

Gomidda: Matsvin(n)

Dagens måndagsgriniga notering under denna rubrik ägnar vi åt den dessvärre icke namngivna skola i Stockholmsområdet, som nu lyckats med konststycket att sparka två långtida anställda, för att dessa tagit med sig överblivna matrester hem. Efter att för säkerhets skull ha satt upp övervakningskameror på strategiska platser i skolbespisningen, samt med planer på att nu även polisanmäla mattanterna, vilket Aftonbladet berättar om idag.
Skulle de slitit brödfödan ur barnes munnar hade det givetvis varit helt rätt att övervaka, avskeda och polisanmäla. Och lagen gör som bekant inte skillnad på den som på sin arbetsplats stjäl en knappnål och den som stjäl en silverskål. Men till saken hör att bland det som mattanterna tog med sig hem fanns yoghurt, ost och bananer, och att dessa eljest skulle ha legat till sig under jullovet, så att en tämligen fermenterad upplevelse skulle ha mött dem, när de återkom till jobbet.
Detta biter dock icke på Stockholms stad, vars grundskolechef Happy Hilmarsdottir – som speciellt i juletid annars ju kunde ha levt upp till sitt förnamn – på fullaste allvar hävdar att detta skulle ha frusits in för att användas i skolbespisningen senare.
Om Stockholms stad anser det vara naturligt att köra nedfrusna och därefter upptinade bananer i halsen på eleverna, så har den nog större problem än anställda som försöker minska på matsvinnet. Det är inte utan att man gärna villl hänvisa till stadens byråkrater som matsvin.