foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 05/02, 2021

Vart tredje besöksjobb borta i december

Vart tredje jobb inom svenska restauranger, hotell och den övriga besöksnäringen, över 50 000 arbetstillfällen, försvann under december månad. Det visar nya siffror från bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita.
"I december är det vanligtvis är högsäsong för julbord och olika företagsevent. Då gästerna redan har behövt lämna restauranger vid halv nio är det en stor del av kvällen som fallit bort. Det i kombination med att statsministern har avrått att besöka restauranger ger väldigt stora konsekvenser", säger Visitas vd Jonas SIljhammar till Dagens Nyheter.
Inte oväntat är han därmed också starkt kritisk till regeringens beslut på torsdagen att förlänga restriktionerna, trots att regeringen öppnade för lite lättnader från månadsskiftet.
"Vi är en bra bit över tio månader in i pandemin och är i en akut likviditetskris. Att regeringen vill komma åt nattligt festande har jag stor respekt för, men det är inte det vi pratar om utom om vanliga middagssittningar. Jag är så oerhört besviken på regeringens beslut om fortsatt alkoholförbud i dag", säger han.

Dystra siffror för Carlsberg

Carlsbergkoncernen minskade sin vinst före skatt för andra halvåret till 4,64 miljarder DKK (5,38), efter att omsättningen minskat till 29,71 miljarder DKK (32,91). Pandemin har föga förvånande inneburit "en signifikant utmaning" för koncernen under 2020, som vd Cees 't Hart uttrycker det, och fokus har främst legat på de egna medarbetarnas väl och ve, förklarar han. I och med att läget är oklart blir utsikterna för 2021 oklara, men när krisen väl är över, kommer Carlsberg att resa sig desto starkare, säger han.

Midsona sprängde miljardvallen

Midsona rapporterar sitt starkaste kvartal någonsin, med en vinst före skatt för fjärde kvartalet om 51 miljoner SEK (42), medan omsättningen steg till 1,08 miljarder SEK (0,83). Därmed sprängde man också för första gången gränsen om en miljard för ett enskilt kvartal.
En stor del av ökningen av omsättningen kommer dock från köpet av danska System Frugt, som räknas in från 7 oktober, och därmed har det företagets traditionellt starkaste kvartal kunnat räknas hem.

Dagligvaruhandeln mår gott

Svensk dagligvaruhandel ökade försäljningen med totalt 7,6 procent under förra året från året innan. Det visar Svensk Dagligvaruhandels senaste Dagligvaruindex. Trots pandemin ökade försäljningen i butik med 5,2 procent, men som en sannolik följd av den ökade e-handelsförsäljningen med hela 94,5 procent. E-handel stod i december för 6,5 procent av den totala dagligvaruhandeln, mot 3,2 procent i januari förra året.

Leksands Knäckebröd går över till närodlat

All ekologisk råg som Leksands Knäckebröd använder ska i fotsättningen komma från ett och samma lantbruk, Dala Sörby utanför Hedemora, omkring tio mil bort. Övergången ska ske gradvis, och först ut blir det ekologiska Trekantsknäcket.

Valio satsar på djurhälsa

Satsningar på möjligheter att gå lösa inomhus, lokalodlat foder fritt från soja och GMO, veterinärbesök minst en gång per år och täta kontroller av kornas välmående, med särskilt fokus på klövhälsa. Det är de kriterier som samtliga Valios 4 300 mjölkgårdar nu uppfyller, och som innebär mer långtgående krav än både EU:s och Finlands lagstiftning. Redan förra året hade 98 procent av gårdarna anslutit sig till de nya kraven, och sedan januari gör alla det, meddelar Valio nu.

Midsona steg på rapporten

Midsonas starka kvartalsrapport fick B-aktien att stiga med 5,88 procent till 84:60 på fredagen. För A-aktien fanns däremot inga tillgängliga data.
Mest i branschen steg dock Bayn Group, med 7,81 procent till 18:50 SEK, medan Biogaia steg med 5,17 procent till 465:50 SEK och Umida steg med 4,30 procent til 5:34 SEK. Carlsbergs mer dämpade rapport fick ändå B-aktien att stiga med 3,52 procent till 964:80 DKK, medan A-aktien steg med 1,49 procent till 1 020:00 DKK.
SJöstrand Coffee föll samtidigt med 4,89 procent till 1:27 EK, medan HKScan A föll med 2,34 procent till 2:30 EUR och Norcod föll med 2,12 procent till 119:90 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,85 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 1,28 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,43 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,12 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,57 procent.

Gomidda: Glad Världsnutelladag!

Så kan vi påminna om att det idag är den globala Världsnutelladagen, åtminstone enligt tillverkaren Ferrero. Samtidigt skakas dock den engelsktalande världen av avslöjandet att de till största delen uttalar namnet på denna produkt fel.
"NATT-ella" (om man uttalar det me svensk tunga) är det överlägset vanligaste, enligt en undersökning från företaget, medan det korrekta uttalat givetvis är "NUUU-tella", meddelar man.
Det ser alltså som i förstone ut som om svenskarna som vanligt vet bäst. Men vänta nu. Brukar det inte hela "nu-TELL-a" i Sverige? Den korrekta varianten, hur mycket den än stammar från Ferreros italienska, får ju i Norden mer av finsk klang, om det ska betonas på första stavelsen.
Riktigt vad ni har för nytta av denna kunskap vet vi inte heller, men ni kan ju begrunda denna nya insikt över helgen.