foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 03/02, 2021

Många brister på Polarbröds eldhärjade fabrik

Alldeles för dåligt brandskydd – och ständiga tillbyggnader som ledde till att branden aldrig kunde stängas inne på ett begränsat område. Det är kontentan av Myndighetens för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) utredning av den stora branden på Polarbröd i augusti, som ödelade den viktigaste fabriken samt huvudkontoret.
Utredningen riktar svidande kritik mot att alla utbyggnader ledde till att det inte fanns några avgränsade brandceller, utan hela fabriksbyggnaden på 9 000 kvadratmeter hade så att säga blivit en enda stor brandcell. Den hade heller inget sprinklersystem, som måste finnas i lokaler som är ungefär hälften så stora, konstaterar MSB.
Inte heller fanns några övervakningssystem och automatiska släcksystem vid den ugn där eldsvådan började – trots att den fattat eld flera gånger tidigare. Då har personalen kunnat upptäcka bränderna och släcka dem, men just den här gången skedde inte det, och så var katastrofen ett faktum.
"Det finns många bidragande orsaker till att branden kunde sprida sig från en liten glödbrand till en totalskada på byggnaden", säger Ulf Bergholm, olycksutredare på MSB.

Polarbröd: "Lätt att vara efterklok"

"Det är lätt att vara efterklok", säger Polarbröds koncern-vd Karin Bodin till SVT Norrbotten efter MSB:s svidande kritik mot flera brister som ledde fram till den omfattade branden i augusti.
Polarbröd tar till sig av kritiken och har redan förbättrat brandsäkerheten vid sin andra anläggning i Bredbyn, meddelar företaget. Samtidigt värjer sig Karin Bodin mot att det skulle vara fråga om större brister än man kunnat förutse.
"Vi hade inte sprinkler, men vi hade mer än vad lagen krävde när det gäller brandskydd i övrigt. Vi hade ett helautomatiskt brandlarm, ett högre skydd än lagkravet, och vi har godkända brandskyddsrutiner. Vi har följt de lagar och regler som finns, men det är självklart att det finns lärdomar att dra av den här händelsen", säger Karin Bodin, men tillägger:
"Eftersom det brann var det uppenbart att det inte var tillräckligt bra brandskydd".

Jätteras för norsk fisk

Laxen stod för nästan hela raset när exporten av norsk sjömat föll med 1,6 miljarder NOK under januari, till 8,1 miljarder NOK. Den 16-procentiga nedgången berodde bland annat på lägre priser och stränga coronarestriktioner på viktiga marknader och nedstängda restauranger, säger Tom-Jørgen Gangsø på Norges sjømatråd, som tagit fram siffrorna, till Finansavisen.
Volymerna för den norska laxen ökade under perioden med 11 procent jämfört med samma period 2020, men priserna rasade samtidigt med drygt 35 procent.

Semper storsatsar i Götene

Semper ska bygga ett nytt, 23 000 kvadratmeter stort logistikcenter i Götene, i anslutning till fabriken där. Centret kommer att fungera som mellanlager både för inkommande råvaror och utgående färdiga produkter, och är resultatet av en översyn av logistiken inom företaget.
"Vi såg stora ekonomiska och miljömässiga fördelar med att bygga ett eget centrallager i nära anslutning till tillverkningsanläggningen i Götene, istället för att fortsätta låta ett externt företag hantera vår lagerlogistik som vi har gjort under många år", säger Elin Nordstedt, Customer Service & Logistics Manager på Semper.
Det nya centret ska stå klart i höst, men hur mycket det kommer att kosta har inte uppgetts.

Trassel för Foodoras kollektivavtal

Trots att Foodora nu står i begrepp att teckna kollektivavtal, sätter fackförbundet Transport stopp. Orsaken är helt enkelt att budbilsförare och lagerarbetare inte omfattas av det nya avtalsförslaget.
"För cykelbuden är vi överens. Men det är en del saker vi måste lösa med företaget först", säger Transports förbundsordförande Tommy Wreet till Arbetet.
"Vi måste lösa helheten. Vi kan inte teckna ett avtal som bara täcker 60-70 procent av verksamheten", säger han.
För att Transport ska skriva på, kräver man att Foodora förbinder sig att antingen teckna hängavtal eller gå med i arbetsgivarorganisationen. Företaget har självt inte kommenterat.

Arla tecknar miljonavtal med Eskilstuna

Arla kan räkna med totalt 40 miljoner SEK från det nya avtal man just tecknat med Eskilstuna kommun, till vilken företaget blir mejerileverantör från första april och två år framåt, med möjlighet till förlängning i ytterligare två år. Drygt 800 ton mejerivaror om året ska levereras, något som kom som en positiv överraskning för mejeriföretaget.
"Det här är volymer som vi inte hade vågat räkna med", säger Anna Månsson, försäljningsdirektör för Foodservice på Arla.
"Jag vet också att just det här avtalet har varit efterlängtat av många Arlabönder som bor i Eskilstuna", säger hon.

Restaurangkedja ska rädda mat

Restauranggäster som vill äta mer får chansen att beställa mat som annars skulle slängas till rabatterat pris. Det är innebörden av restaurangkedjan ChopChops nya samarbete med matsvinnsappen Karma. Samarbetet ska vara igång på alla 29 restauranger – som blir 30 i sommar – under denna vecka.

Ny rusning för Sjöstrand efter ännu en stororder

Blixten slog ned två gånger på samma ställe denna vecka för Sjöstrand Coffee, som även på onsdagen rusade på börsen efter en ny stororder. Denna gång var det företagets isländska distributör Halba som beställde kaffekapslar för omkring 520 000 SEK, vilket skickade upp aktien med över 18 procent vid lunchtid. På eftermiddagen var dock ökningen jämfört med gårdagens slutkurs mer beskedliga 514 procent, till 1:33 SEK.
Dalsspira steg samtidigt med 5,59 procent till 3:02 SEK, medan Veg of Lund steg med 4,68 procent till 9:84 SEK, Midsona A steg med 4,38 procent till 83:50 SEK, Ice Fish Farm steg med 4,07 procent till 43:70 NOK, och Olvi A steg med 3,85 procent till 45:90 EUR.
Salmon Evolution föll samtidigt med 3,5 procent till 6:75 NOK, före bland andra Mackmyra som föll med 2,51 procent till 7:00 SEK och Biogaia som föll med 2,19 procent till 470:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,46 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,16 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,00 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,84 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,32 procent.

Gomidda: Ur kackerlackors levnad

Det är inte utan att vi drar oss Inger Alfvéns roman till minnes, när vi nås av San Antonio Zoos senaste PR-stunt inför Alla Hjärtans Dag. Ty det är ju långt ifrån alla hjärtan som känner för att fira den dagen, inte minst de brustna och övergivna som det ju finns alldeles för många av på denna jord.
Men hämnden är som bekant en rätt som bäst serveras kall, så nu kan den som känner behov av lite passiv aggression för endast 5 USD ge namn åt en kackerlacka efter det ex eller den som eljest försmått en, och sedan kommer kackerlackan att slitas i bitar och ätas upp, medan man kan följa hela massakern online via Facebook Live.
Visserligen dock icke av någon anställd på djurparken, utan av någon "fågel, reptil eller däggdjur", som CNN beskriver det, så egentligen sladdar väl denna nyhet lite utanför Foodwires normala bevakningsområde.
Men varför inte stjäla idén? Sätt namnet på ditt ex på något av alla dessa hjärtformade kex, godisbitar, kakor eller allt vad det nu är som säljs såhär års, och bit sedan huvudet av den och mumsa förnöjt medan du så att säga krossar vederbörande mellan tänderna.
Fast då kommer väl hämnden för hämnden så småningom i form av dåliga tänder och övervikt. Skit också, där sprack det.