foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 02/02, 2021

Carlsbergs brittiska partner avvisar köpbud

Carlsbergs partner i Storbritannien, Marston's, har avvisat köpbudet på företaget, med vilket Carlsberg har det gemensamma bolaget Carlsberg Marston's Brewing. Budet från amerikanska Platinum Equity Partners, på 693 miljoner GBP, innebär en "mycket signifikant" undervärdering av bolaget, anser Marston's.
Platinum har nu fram till 26 februari på sig att lägga ett nytt bud, eller meddela att man drar sig ur.
Fotnot: I gårdagens Foodwire angavs felaktigt att köpbudet gällde Carlsberg Marston's Brewing, men det gäller alltså partnern Marston's, tidigare känt som Wolverhampton & Dudley. Vi beklagar faktafelet.

Willys första kedja som klarar nya Bra Miljöval

Willys blir den första hela kedja i Sverige som klarar Naturskyddsföreningens skärpta regler för Bra Miljöval. Samtliga 217 Willysbutiker i landet lever nu upp till kraven, som bland annat innebär mer hållbarhetsmärkt fisk i diskarna, fler ekologiska och vegetariska alternativ, källsortering av avfall, bättre energieffektivitet, förbud mot miljö- och hälsofarliga bisfenoler i mat- och barnprodukter, och att personalen utbildas i miljöfrågor.
"Det är glädjande att alla licenstagare genom att skärpa sitt miljöarbete ytterligare visar att man tar ett stort ansvar för att minska sin miljöpåverkan. Vi hoppas att fler livsmedelsbutiker inspireras att bli miljömärkta för att bidra till en hållbar framtid", säger Eva Eiderström, chef för Bra Miljöval. 
De enda dagligvarubutiker i hela Sverige, förutom Willys, som hittills uppfyller de nya kraven är Ica Maxi Haninge, Ica Stop Täby Stockholm, samt Ica Torgkassen Supermarket Uppsala.

Minskad vinst för Novozymes

Novozymes minskade sin vinst före skatt för helåret 2020 till 3,52 miljarder DKK (3,80), efter att omsättningen fallit till 14,01 miljarder DKK (14.37). Företaget har drabbats av coronakrisen, men menar sig ändå ha klarat av den hyfsat väl på grund av sin diversifiering, och väntar sig återvända till tillväxt i år.

Svensk forskning ger ny veganost

En ny helt vegansk ost håller på att utvecklas vid Universitetet i Malmö med hjälp av pengar från Novo Nordisk och Chr. Hansen. Det görs av professor Marité Cárdenas, som konstaterat att de alternativ som finns idag knappast klarar av att imitera sina mejeribaserade motsvarigheter.
"De gör något helt annat, och det beror på att det finns en stor teknisk begränsning", säger hon till Food Navigator, och förklarar att det är avsaknaden av animaliska proteiner som bakterier och enzyme kan reagera med är det stora problemet.
Istället börjar Marité Cárdenas med att helt enkelt utveckla en ny sorts mjölk, som ska vara avsedd för osttillverkning, från växtbaserade proteiner.
"Om vi ska tillverka den från scratch behöver vi inte göra det på samma sätt som naturen. Naturen designade mjölken eftersom den behövde mjölken, den behövde inte ost! Vi kan tillverka den perfekta mjölken för osttillverkning", säger hon till Food Navigator.

Santa Maria lanserar "Next Mex"

Paulig-ägda Santa Maria lanserar en ny serie av sina tex-mex-produkter, under namnet "Next Mex". Den ska erbjuda "restaurangkänsla hemma och mer vuxna smaker", som företaget beskriver det.
"Vårt nya koncept Next Mex sticker ut lite mer i smakerna och tar för sig mer. När barnen vill ha sin vanliga taco kan föräldrarna önska mer variation", säger Jenny Odéhn Hejdenberg, Head of Portfolio & Brands World Foods på Paulig.

Dags att sätta tänderna i Cosmic Crisp

Cosmic Crisp är namnet på en röd amerikansk äppelsort som funnits sedan 2019, och som nu är på väg ut på den europeiska marknaden. Den har börjat odlas i Sydtyrolen, och italienska äppelleverantörerna VIP Val Venosta och Vog räknar nu med att kunna lansera den under ordinarie europeiska äppelsäsong senare i år.
Samtidigt kommer man också att börja sälja den nya belgiska varianten Giga och den nya italienska RedPop.

Sjöstrand rusade efter order

Sjöstrand Coffee rusade under förmiddagen med nästan 17 procent efter att det blivit känt att man fått en order från Grind Coffee Roasters värd 310 000 SEK på produkter för den brittiska marknaden. På eftermiddagen var ökningen däremot mer beskedliga 1,20 procent till 1:27 SEK från gårdagens slutkurs.
Skåne-Möllan steg däremot med 8,79 procent till 520:00 SEK, före bland andra Midsona B som steg med 6,44 procent till 81:00 SEK, Bayn Group som steg med 4,61 procent till 15:90 SEK, Midsona A som steg med 4,58 procent till 80:00 SEK, och Ice Fish Farm som steg med 3,42 procent till 41:99 NOK.
Optifreeze föll samtidigt med 4,50 procent till 63:60 SEK, före Simris Alg som föll med 2,53 procent till 0:93 SEK och Apetit som föll med 2,03 procent till 12:05 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,54 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,20 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,52 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,31 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,78 procent.

Gomidda: Het hetvägg

Inte nog med att semlorna mognar tidigare för varje år (det måste väl vara den globala uppvärmningen?) Numera kommer allt mer bisarra varianter på denna "egendomliga utväxt på det svenska köket", som Torsten Ehrenmark beskrev den.
Hemglass drämmer i år följaktligen till med en glass-sandwich, gräddglass med semlesmak och rippel med smak av mandelmassa mellan två kardemummakex, som åtminstone väl har den fördelen att den kan hållas med en hand istället för att kräva den fullständiga koncentration som semlekonsumtionen normalt tarvar. Fazer Aito har däremot hakat på vegovågen och lanserar "Semlos", en vegansk blandning av langos och traditionella semmelsmaker som toppats med en havrevisp.
Ack ja. Vi drar oss till minnes den tid då semlorna inte fick säljas före fettisdagen, ett minne som vid närmare granskning visar sig vara en blandning av verklighet och myt lika halsbrytande som vetebullen med grädde, mandelmassa, pudersocker och ibland varm mjölk. För det var bara de närmaste åren efter Andra världskriget som det fanns restriktioner – av ransoneringsskäl – och fastlagsbullarna såldes därefter enbart kring fastlagen av högst frivilliga skäl.
Dessutom var den ju från början enbart en trekantig vetebulle, kokt i mjölk, så kung Adolf Fredrik som enligt hävderna åt ihjäl sig på sådana skulle ändå inte känna igen dagens normalsemla. Tiderna förändras, och vi med dem.