foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 01/02, 2021

Mondelez anklagas för prisfixning

EU-kommissionen inleder en undersökning om huruvida Mondelez brutit mot konkurrensreglerna genom att hindra handel med choklad, kaffe och kakor mellan olika EU-länder i syfte att driva upp priset. I klartext innebär det att företaget i så fall skulle ha försökt stoppa så kallad parallellimport, där varor säljs utanför företagens egna nätverk.
Företaget säger att man kommer att "arbeta konstruktivt" tillsammans med utredningen, men har varken bekräftat eller dementerat själva sakfrågan.

Carlsbergs brittiska bolag kan köpas upp

Carlsbergs brittiska bolag, Carlsberg Marston's Brewing, har fått ett köpbud från amerikanska investeringsföretaget Platinum Equity Advisors. Carlsberg lade förra året sin verksamhet i Storbritannien i Carlsberg Marston's Brewing tillsammans med Marston's, som äger en minoritetspost i bolaget, men har alltså nu fått ett oväntat köpbud från tredje part på en icke uppgiven summa. Carlsberg säger till Just-drinks att budet är en fråga för styrelsen och vill inte kommentera ytterligare.

Livsmedelsexperter till attack mot SVT

"Varför sprider SVT:s 'Fråga doktorn' förvirrande budskap om mat och hälsa?" Det undrar tre tunga livsmedelsexperter i en debattartikel.
"I programmet får så kallade experter ge egna hemmasnickrade tolkningar av vad som är bra mat. Till exempel gavs lösryckta råd som att skära bort fettet på köttet, att äta fibrer så att inte magbakterierna äter upp slemhinnan i tarmen, att undvika processad mat och vitt mjöl, att äta mat med lågt glykemiskt index för att minska i vikt och att minska på sockret. Utifrån aktuell kunskap om hälsosam mat är dessa så kallade råd i bästa fall kraftigt förenklade men i flera fall direkt felaktiga", skriver Maria Sitell, leg. dietist på Brödinstitutet, Elisabet Rytter, med. dr. i nutrition på Livsmedelsföretagen (LI), och Ingrid Larsson, näringsfysiolog samt docent på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
"Så här kan det inte gå till, i alla fall inte i ett program i public service som dessutom påstår sig utgå från vetenskapen. Och tyvärr är detta långt ifrån första gången som SVT har tagit in okvalificerade personer för att ge råd om mat och hälsa. Vi hjälper gärna SVT med att sätta ihop en lista på experter som kan kontaktas inför nästa program", skriver de.

Allt färre djur på svenska lantgårdar

Antalet slaktkycklingar har ökat med omkring 20 procent, och antalet höns med tre procent, sedan 2016. Men de är undantagen som bekräftar regeln, för i övrigt har antalet djur på svenska lantgårdar minskat. Nötboskapen minskade med två procent under samma period, medan fåren minskade med hela 13 procent. Grisarna minskade med sex procent under förra året, efter en ökning om en procent mellan 2016 och 2019. Det visar Jordbruksverkets rapport "Strukturundersökning i Jordbruket 2020".
Mest bistert har det varit för mjölkgårdarna: antalet sådana har fallit med en femtedel sedan 2020, vilket innebär att 800 mjölkgårdar lagt ner på fyra år.

Stig & Stina tar över Ica

Det blir skådespelaren Björn Kjellman som tar över rollen som Ica-Stig i kedjans maratonlånga reklamsåpa – och skådespelaren Suzanne Reuter kliver in en ny roll som Ica-Stina, Stigs världsvana och självsäkra storasyster. Hon äger enligt reklamen 51 procent av den butik där såpan utspelar sig, och återvänder nu efter att ha varit ute och rest i många år, är det tänkt.

Kommentar: Reklam för reklamen

Icas reklamsåpa med handlaren Stig i spetsen har varit en av Reklamsveriges största succéer. Inte minst för Ica, som skapat ett koncept som blir veckans snackis när det är dags att byta skådisar. Ica förstår värdet, och har under den gångna veckan ägnat sig åt den intressanta uppgiften att pumpa ut reklam och PR – för sin egen reklamkampanj. Beslutet är kanske inte så svårt, då marknadsföringen i stor utsträckning finansieras av leverantörerna.
Den stora frågan på mångas läppar handlar annars om de två nya huvudrollsinnehavarna: Björn Kjellman och Suzanne Reuter. Ett säkert val. Kanske på gränsen till fegt? I kraft av sin position har Ica stora möjligheter att påverka. När får vi se en Ica-handlare som är av utländsk härkomst, eller kanske öppet homosexuell? Det är kanske mycket att kräva, men hade givit respekt. Nu får vi nöja oss med en kvinna, som dessutom är majoritetsägare. Kanske kan det vara ett statement för ökad jämställdhet? Låt oss hopppas det.
Stellan Löfving, chefredaktör

Kaffe från – Electrolux

Electrolux, av alla företag, kastar sig in i kaffebranschen och lanserar kaffe tillsammans med Gåshaga Kafferosteri. Nyligen lanserade Electrolux dryckeslösningar – det vill säga espressomaskiner, kaffebryggare och liknande – och det är dessa som Gåshaga Kafferosteri ska sälja tillsammans med sitt premiumkaffe.
"Vi valde Gåshaga eftersom de är en rikstäckande aktör med både försäljning och service. Deras kaffe i kombination med våra maskiner blir en utmärkt match", säger Kristian Ekström, som är landschef för Sverige på Electrolux Professional.

Candy People och Estrella har snacks ihop

Candy People och Estrella lanserar chokladdoppade jordnötsringar tillsammans. Det blir en variant av Estrellas vanliga jordnötsringar, som man haft sedan 70-talet.

Nytt norskt i topp

Grieg Seafood ledde när de norska fiskföretaget återigen dominerade bland livsmedelsrelaterade aktier på de nordiska börserna på måndagen. Aktien steg med 3,37 procent till 82:80 NOK, före bland andra Lerøy Seafood som steg med 2,50 procent till 61:50 NOK, Salmon Evolution som steg med 2,40 procent till 6:92 NOK, Norway Royal Salmon som steg med 2,25 procent till 200:00 NOK och Salmar som steg med 2,24 procent till 528:60 NOK. Däremellan steg även Kesko A, med 2,49 procent till 20:55 EUR, och Sjöstrand Coffee med 2,46 procent till 1:25 SEK.
Peckas Naturodlingar föll samtidigt med 3,93 procent till 11:00 SEK, före Probi som föll med 3,52 procent till 438:00 SEK och Dalsspira som föll med 3,33 procent till 2:90 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,23 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,35 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,67 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,51 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,47 procent.

Gomidda: Lite väl förhastat

Ska man ut och fiska kanske man ska passa på innan man blir alltför hungrig. Risken finns väl annars att man slutar som den 24-årige colombianske man – som föredrar att vara anonym – nämligen på operationsbordet.
Där hamnade han efter att ha stoppat den första fisken han fångade i munnen, enligt uppgift för att han inte riktigt visste var han skulle göra av den, men kanske även för att magen knorrade, vad vet vi. Dessvärre gillade fisken inte alls den behandlingen, och försökte slingra sig loss – varpå den fastnade i halsen på honom.
Som väl var lyckades läkarna få ut den 18 centimeter långa fisken utan att mannen blev skadad. Men vi misstänker att ingen nog ville äta den efteråt..