foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 29/01, 2021

Bonusregn över Sias anställda

Samtliga anställda på Sia Glass får 5 000 SEK var efter att företaget ökat omsättningen med 13 procent under 2020 till 572 miljoner SEK.
"Det är ett vansinnigt bra resultat", säger vd Stefan Carlsson, "och inget vi kunde föreställa oss ett år som detta. Glass har sålt exceptionellt bra, och många tycks prioritera svenska livsmedel under pandemin, det kan ha gynnat företag som vårt som producerar allt i Sverige".
Samtidigt väntar man sig nyanställa 20 personer för att bemanna den utbyggnad som tidigare planerats, och som kom i rättan tid: under 2020 ökade försäljningen av glassbåtar med hela 40 procent.
"Bokstavligen fick alla periodvis stå i fabriken och göra glassbåtar, även tjänstemän och jag själv", säger Stefan Carlsson.

Ekologiskt minskar i Sverige

För första gången på de tolv år som sajten Ekoweb bevakat den ekologiska livsmedelsmarknaden så minskar denna i Sverige. Förra året tappade ekologiska livsmedel marknadsandelar med 0,3 procentenheter till 8,7 procent. I pengar innebär tappet en minskning med en halv miljard SEK, eller två procent av värdet, till 27,7 miljarder SEK, samtidigt som dagligvaruhandeln som helhet ökade sin livsmedelsförsäljning med sex procent.
"Nu tappar samtliga stora aktörer i dagligvaruhandeln ekoandelar för tredje året i rad. Mot strömmen går däremot Systembolaget, Lidl och e-handeln som ökar sin försäljning. Trots detta tappar den svenska ekologiska livsmedelsmarknaden ekoandelar totalt sett", säger Olle Ryegård, chefsanalytiker på Ekoweb.
Orsaken är framförallt att handlarna minskat sina säljkampanjer för ekologiskt, tror Olle Rydegård, men även alla nedstängningar av restauranger och andra uteätarställen. Samtidigt har dock försäljningen ökat på många andra håll i världen – eftersom många tänker sig att ekologiskt är hälsosammare och stärker immunförsvaret.

Sämre kvartal för Cloetta

Cloetta minskade sin vinst före skatt för fjärde kvartalet till 143 miljoner SEK (213), efter att omsättningen minskat till 1,47 miljarder SEK (1,72). Valutaeffekter stod för en liten del av minskningen, men annars var det förstås coronakrisen som slog, speciellt mot plockgodis som rasade med nästan 36 procent under perioden. Det området redovisar nu en rörelseförlust om cirka -135 miljoner SEK för hela 2020.

Stötta din lokala restaurang

"#stöttadinlokalarestaurang" är namnet på en ny kampanj från Arla, Carlsberg Sverige, Dalsjöfors, Feldt’s, Guldfågeln, Martin & Servera, SallaCarte och Zoégas, som vill uppmana svenskarna att göra just det. Kampanjen uppmanar människor att köpa frukost, lunch och middag från sin lokala restaurang, gärna för avhämtning, för att stötta restaurangbranschen under coronapandemins prövningar.
"Vi vill alla se en levande restaurangbransch även när pandemin är över – och då behöver vi agera nu", förklarar Kristina Ossmark, kommunikationsdirektör på Martin & Servera.
2020 ökade antalet konkurser i restaurangbranschen med 40 procent, medan antalet varslade i hotell- och restaurangbranschen ökade med över 2 200 procent.

Livs flyttar kongressen

Livsmedelsarbetareförbundet, som skulle ha hållit sin kongress i maj, flyttar den till 22-26 oktober. På det sättet hoppas man att situationen ska ha hunnit normaliseras så att man kan hålla en fysisk kongress istället för en som hålls online. Det innebär att det också flyttas till Conventum i Örebro, och att mandatperioderna för de förtroendevalda som ska väljas förlängs i motsvaande grad.

Foodora gör en Amazon

Foodora ska kapa sina leveranstider från 60 till 30 minuter genom att tillämpa Amazons model för lagerhållning. Företaget har redan breddat utbudet till även annat än mat, och genom att skaffa fler lagerplatser i Sverige under året hoppas man kunna bygga upp något liknande som det Amazon har blivit.

Trögt för McDonald's

McDonald'skoncernen minskade sin vinst före skatt för fjärde kvartalet med omkring tio procent till 1,83 miljarder USD. Omsättningen föll till 5,31 miljarder USD (5,43), och där var det de restauranger företaget äger självt som stod för den största nedgången, med fem procent till 2,23 miljarder USD eller drygt 40 procent av kedjans omsättning. För franchiserestaurangerna förblev omsättningen däremot i stort sett oförändrad.

Midsona föll

Midsonas A-aktie föll med 7,93 procent på fredagen till 75:50 SEK, och B-aktien föll med 3,07 procent till 75:70 SEK. Royal Unibrew föll med 2,57 procent till 607:60 DKK, och Ica fortsatte sin återgång med 2,26 procent till 420:30 SEK.
Norcod steg samtidigt med 8,02 procent till 114:50 NOK, medan Andfjord Salmon steg med 7,84 procent till 55:00 NOK, Bayn Group steg med 5,68 procent till 15:64 SEK, Optifreeze steg med 5,16 procent till 65:20 SEK, och Sjöstrand Coffee steg med 5,13 procent till 1:23 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,87 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,13 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 2,13 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,12 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,12 procent.

Gomidda: Skippa dubbelmackan på bordet

Kalla oss gärna pryda. Men ska vi gå på restaurang – särskilt nu under coronatider – vill vi nog att bordet vi sitter vid enbart har använts till matservering, och inget annat.
Följaktligen skippar vi gärna eventuella besök på restaurang Izakaya Hyotan i Curitaba i södra Brasilien, och då inte bara för att hela landet ligger fruktansvärt högt när det gäller smittspridningen. Det har även publicerats uppgifter på Twitter om att restaurangpersonalen hållit sexorgier inne på lokalen. Bland annat på borden. Med bildbevis.
Ägaren förnekar inte precis uppgifterna, men insisterar på att man minsann rengjort stället så att det numera är "mycket renare än mycket av skitsnacket ni skrivit här", som denne uttrycker det på Instagram, och lanserar dessutom måltiden "Gastronomisk orgie", där delar av vinsten ska skänkas till "någon covidbekämpande institution", som denne uttrycker det.
Vi kan i och för sig tänka oss en och annan covidbekämpande insats, som restaurangägaren och hans personal kan vidta redan nu, alldeles utan donationer. Och som inte inkluderar kroppsvätskor i kombination med matbord.