foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 28/01, 2021

Veg of Lund till Sydkorea

Svenska Veg of Lund ska lansera sina växtbaserade drycker i Sydkorea. Det står klart sedan man tecknat avtal med Scandic Plaza, en distributör specialiserad på nordiska varumärken. Företaget kommer att sälja smoothies under varunamnet My Foodie och potatisdryck under namnet DUG, med början till sommaren.

Tjuvarna vänder sig till mataffärerna

Färre människor i rörelse och färre kontanter i kassorna – då blir det oxfilé som blir den nya hårdvalutan hos landets kriminella. Antalet anmälda butiksrån ökade under 202 för första gången på flera år, enligt nya siffror från Brottsförebyggande Rådet (BRÅ), och livsmedelsbutikerna hade flest så kallade motvärnsrån, där tjuven stjäl i butik och blir våldsam och/eller hotfull när hen avslöjas.
På onsdagen antogs en ny lag som ska göra det möjligt för butiksägare att portförbjuda kunder som uppför sig illa. Men först måste ju tjuvarna avslöjas, och en ökad kontrollantroll är inget som facket vill se för sina medlemmar.
"Det finns handlare som vill tvinga anställda att kontrollera snattare. Där har vi ett jobb att säga nej. Handelsanställda har inte som arbetsuppgift att konfrontera de här typerna. Vad är ett liv värt? Några paket oxfilé?", säger Krister Colde, arbetsmiljöombudsman på Handels, till Handelsnytt.

Starkt kvartal för AAK

AAK rapporterar en vinst före skatt för fjärde kvartalet om 576 miljoner SEK (528). Omsättningen föll dock något, till 7,30 miljarder SEK (7.38), men vd Johan Westman är ändå nöjd med att man lyckats behålla volymerna och ökat resultatet trots pandemiåret.
"Tack vare våra medarbetares starka engagemang och professionalism har vi lyckats bedriva verksamheten på ett säkert sätt och samtidigt öka både vårt rörelseresultat och vårt rörelseresultat per kilo", skriver han i rapporten.

Starkt kvartal för Skåne-Möllan

Skåne-Möllan ökade sin vinst före skatt för fjärde kvartalet till 11,5 miljoner SEK (7,8), efter att omsättningen ökat till 54,1 miljoner SEK (49,0).
Samtidigt ser företaget framför sig ett kärvare 2021 eftersom världsmarknadspriset på vete är på väg upp, något som man försöker anpassa sig till.

Chr. Hansen rasar i hållbarhetsrankning

Förra året var det världens näst mest hållbara företag alla kategorier, slaget endast av danska energiföretaget Ørsted. I år rasar Chr. Hansen ned till en 24:eplats på kanadensiska analysföretaget Corporate Knights ranking av världens 100 mest hållbara företag, som offentliggjordes på det pågående World Economic Forum.
Chr. Hansen förblir dock det högst rankade företaget inom livsmedelsindustrin; nästa, Novozymes, kommer först på 36:e plats. Därefter kommer Unilever på plats 79, Orkla på plats 81, samt Kesko på plats 87.
Rankningen baseras på en analys av 8 080 företag baserat på 24 kvantitativa indikatorer.

Foodora närmar sig kollektivavtal

Matleveransföretaget Foodora har enats med fackförbundet Transport om innehållet i ett kollektivavtal för cykel- och mopedbuden. Det är tänkt att börja gälla den första mars, men måste först godkännas av fackets och företagets styrelser, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

Svenska Coca-Cola byter till elbilar

Coca-Cola i Sverige ska gå över till eldrivna fordon och transporter senast 2030. I den mån eldrivna fordon inte kan användas, ska man använda fordon med mycket låga utsläpp. Det sker som ett led i en ny klimatstrategi för hela Coca-Cola European Partners (CCEP), där den svenska verksamheten ingår.
Idag är endast fem procent av företagets tjänstefordon elbilar eller laddhybrider. 

AAK steg på sin rapport

AAK:s rapport välkomnades av marknaden, som skickade upp aktien med 4,52 procent till 164:15 SEK. Mest i branschen steg dock Optifreeze, med 10,11 procent till 61:00 SEK, och Peckas Naturodlingar steg med 3,60 procent till 11:50 SEK.
Eatgood föll samtidigt med 9,41 procent till 1:30 SEK, före bland andra Bayn Group som föll med 5,06 procent till 14:62 SEK, Andfjord Salmon som föll med 432 procent till 51:00 NOK, och Simris Alg som föll med 4,05 procent till 0:90 SEK. Gårdagens oväntade raket Ica föll med 3,27 procent till 431:60 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,27 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 1,99 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,70 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,33 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,97 procent.

Gomidda: Ingenting att skåla för

Nä, 2020 var sannerligen ingenting att skåla för, därom är vi nog alla överens. Trist bara för champagnetillverkarna, som följaktligen noterar en 18-procentig minskning av volymerna under året. Hemma i Frankrike var minskningen 20 procent, enligt Comité Champagne, branschorganisationen för odlarna i den franska regionen Champagne som har ensamrätt på det namnet för mousserande vin, medan exporten till viktiga länder som Storbritannien och USA föll med 20 procent och till Japan med 28 procent.
Ändå var detta bättre än väntat, rapporterar Just-drinks, och i år tror man på återstuds – i synnerhet som efterfrågan blev "fenomenal" mot slutet av förra året, såsom av ett sammanträffande samtidigt som det började bli dags att skåla för att ödesåret 2020 äntligen var slut.
Men. Vi får väl uppoffra oss och stödköpa lite sprattelvatten, då – trogna läsare av denna spalt vet vad vi menar, när vi påpekar att det ju är fredag imorgon. Det är hårda uppoffringar det här, men någon måste ju göra dem.