foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 27/01, 2021

Rött ljus för matkasseföretags kyckling

Linas Matkasse, Middagsfrid, Gastrofy och Ecoviva har "inte visat något intresse att gå framåt med ECC", European Chicken Commitment, en standard för minimikriterier för djurvälfärd som över 170 företag i Europa arbetar med. Det uppger organisationen Djurens Rätt i en ny rapport. Hello Fresh, Marley Spoon, Matkomfort, Veckansmiddag samt Årstiderna får däremot beröm för att ha valt att arbeta enligt ECC. Undersökningen har gjorts mot bakgrund av att många människor stannar hemma under pandemin och därmed också börjat handla hos olika matkasseföretag.

Wellibites storsatsar

Svenska hälsogodisföretaget Wellibites storsatsar nu när man noterar att folk äter mer godis samtidigt som hälsotrenden håller i sig. Förra året ökade företaget omsättningen med 400 procent, och tänker åtminstone fördubbla den i år – med nytt utseende på förpackningarna samt lansering hos Pressbyrån och 7-Eleven. Dessutom finns en ny utlandssatsning runt hörnet, efter att företaget tog klivet över till Norge förra året. "
"Frågan är hur snart och på vilka marknader", säger vd Sara Serray.

Mackmyra öppnar upplevelsecenter i Paris

En pråm förtöjd vid en kaj i Seine blir Mackmyras senaste drag för att attrahera europeiska kunder. Där ska en ny lagringsplats för svenska Mackmyras whiskey byggas, som man också ska kunna besöka för olika evenemang, precis som företagets nuvarande motsvarigheter i Smögen, Lofsdalen och Fjäderholmarna samt godset Gut Basthorst utanför Hamburg. Det blir enligt företaget dessutom världens första flytande lagringsplats för whiskey. 

Halverad förlust för Eatgood

Foodtechföretaget Eatgood halverade sin vinst under fjärde kvartalet till -748 000 SEK (-1 534 000), efter att omsättningen stigit till 452 000 SEK (257 000).

Polarbröd startar utbildning

Polarbröd sjösätter en ny utbildning för sina uppsagda medarbetare, så att de ska kunna hantera den nya och mer automatiserade anläggning, för vilken första spadtaget togs på onsdagen. Det sker i samarbete med Arbetsförmedlingen och utbildningsföretaget Utbildning Nord. Förhoppningen är att det nya bageriet ska kunna återanställa människor med rätt kompetens i höst.
"Jag är så glad över att gå den här utbildningen. Vi är alla otroligt taggade och ser så mycket fram emot när vi kommer se de första brödkakorna komma ut från ugnarna i Älvsbyn igen", säger Linda Eriksson, en av deltagarna på utbildningen.
Polarbröds huvudanläggning i Älvsbyn totalförstördes vid en brand i augusti, men redan i höst ska en ny stå klar.

Bli din egen karantänbarteder

Saturnus lanserar nu en ny serie dryckestillsatser, så att man ska kunna blanda drinkar hemma med samma resultat som på krogen. "Saturnus Mixtales" heter dessa, och är enligt företaget "det enda som krävs för att förvandla hemmabaren till en sofistikerad cocktaillounge och lyfta hemmabartenderns drinkpresentationer till rent professionell nivå". Först ut på banan blir Grenadine,

Smarties får återvinningsbar förpackning

Nestlé byter till återvinningsbara förpackningar för sitt Smartiesgodis. Det sker som ett led i arbetet ed att göra alla företagets förpackningar återvinningsbara eller återanvändbara senast 2025.

Ica steg oförhappandes

Ica blev överraskande onsdagens börsvinnare i branschen med plus 6,65 procent till 447:50 SEK. Aktien tillhör inte de lättrörliga, och även på marknaden syntes förvåning över utvecklingen, eftersom företaget varken presenterat några egna nyheter eller varit föremål för några från andra håll.
Salmar steg samtidigt med 4,12 procent till 511:00 NOK, före Mowi som steg med 2,93 procent till 190:70 NOK och Raisio som steg med 2,63 procent till 3:54 EUR.
Ice Fish Farm föll med 7,57 procent till 42:50 NOK, medan Biogaia föll med 7,09 procent till 465:50 SEK, Sjöstrand Coffee föll med 6,77 procent till 1:17 SEK, Norcod föll med 5,78 procent till 106:00 NOK, och Probi föll med 5,71 procent till 462:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,78 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,32 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 2,31 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,48 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,36 procent.

Gomidda: Covidspade

Det är ju alltid lika trevligt att kunna presentera positiva nyheter, som Polarbröds snabba omstart med första spadtaget för nya fabriken idag. Men vi fastnade lite för spaden.
Det kanske syns lite dåligt på bilden vi fick oss tillskickade – med tanke på pandemieländet kunde vi ju inte åka dit – och än mindre syns det riktigt vilka som håller i den. Men spaden!
Treskaftade spadar har vi ju sett förr vid sådana här tillfällen. Men en spade som uppvisar tre skaft, där två av dessa är på coronasäkrat avstånd från den tredje –uppskattningsvis en och en halv meter – var nog den första i sitt slag enligt vår erfarenhet iallafall.
Dessutom är det väl frågan hur lätthanterligt ett sådant redskap var, när det gällde att bryta sig ned i den djupfrysta vintermarken i Norrbotten – vi som trakterat spade tidigare ser framför oss hurusom någon av sidoskaften går av, ifall hon i mitten inte tar i ordentligt.
Men en ny fabrik blir det ju. Även utan spadens hjälp.