foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 05/03, 2020

Nu är vi tillbaka

Om du gillar att läsa nyheter från Foodwire, så har du kanske känt dig lite blåst på konfekten de senaste dagarna. Vi har drabbats av oväntat stora teknikproblem i samband med ett systembyte, men nu är vi tillbaka igen. För säkerhets skull bifogar vi de senaste två dagarnas nyhetsbrev i repris här nedan. Tack för ditt tålamod, vi hörs snart igen!

NYHETER FRÅN ONSDAGEN, 4 MARS

Sverige klarar inte maten i mer än tre månader

Hela det svenska civilförsvaret måste i princip byggas upp igen, för blir det kris i Sverige kan befolkningen inte garanteras mat och vatten i mer än tre månader. Det är det nedslående resultatet av en analys som Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Statens Veterinärmedicinska Anstalt gjort av livsmedelskedjan. Där har man förutom självförsörjningsgraden – som inte är särskilt heltäckande ens den – tittat på infrastruktur som el, IT och transporter för till exempel införsel av insatsvaror.
"​Det krävs mer förebyggande arbete och investeringar för att hela Sverige ska kunna få säker mat och dricksvatten vid höjd beredskap i mer än tre månader. En god försörjningsförmåga kommer att kräva investeringar under lång tid", skriver myndigheterna i ett pressmeddelande.
I klartext: hela civilförsvaret måste byggas upp igen.
"Att återuppbygga civilt försvar och en försörjningsförmåga avseende livsmedel i Sverige kräver ny kunskap och en långsiktig planeringshorisont", skriver myndigheterna.
Bland de åtgärder som ses som mest akuta finns att trygga dricksvattenförsörjningen, öka svensk livsmedelsproduktion, hålla vissa typer av livsmedel i lager, samt mer forskning och innovation om livsmedelsförsörjning.
"En lönsam och ökande livsmedelsproduktion är grunden för en god livsmedelsförsörjning", konstaterar Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin, som tycker att det är dags att tala om "försörjningsförmåga" istället för, som hittills, självförsörjningsgrad.
"Den är inte oviktig, men säger inget om hur väl vi lyckas med att maten når magen och är säker, eller att vi har vatten i kranen", säger Christina Nordin.

Svenskt läskföretag får avtal med flygbolag

Svenska Nordic Soda Company har tecknat avtal om att företagets ekologiska premiumtonic under varumärket Ekobryggeriet ska säljas på alla Norwegians flygningar över hela världen.
"Detta kan bli en bra språngbräda för oss att ta oss an den internationella marknaden", säger Nordic Soda Companys vd Fredrik Fjellman.
Företaget tillverkar även läsk under varumärket Dirtwater Fox Brewery, men det omfattas inte av avtalet.

Hämtskåp kan hamna på parkeringen

Parkeringsplatser, bensinstationer och andra platser där många människor rör sig – eller rentav i något gemensamhetsutrymme i anslutning till hemmet – det kan bli den plats där man också hämtar upp veckohandlingen. Åtminstone om de som redan idag handlar mat på nätet får bestämma. Det visar en ny undersökning gjord av YouGov på uppdrag av Retail technology-företaget StrongPoint. Dagens system med hämtskåp i anslutning till mataffärerna visar sig vara mycket uppskattat, och nu finns det många som är intresserade av att kunna hämta sin mat även på andra platser, något som Willys redan testar i samarbete med Circle K.
"Jg tror att vi kommer att få se en utveckling mot en 50/50-fördelning mellan hemleveranser och hämtskåp", säger Svetlana Kolesova, forskare inom marknadsföring och konsumentbeteende vid Center for Retailing vid Handelshögskolan i Stockholm.

Påskeskum ska bli fortsättningen på Juleskum

Cloetta hoppas nu förlänga julsäsongen fram till påska för sina storsäljande skumtomtar, och lanserar därför skumharar under namnet Påskeskum.
"Vi har haft många interna diskussioner om Cloetta Påskeskum verkligen har samma smak som Cloetta Juleskum eller inte, men det är det ingen som vet", säger Emily Möller, produktchef på Cloetta.
Företaget har tidigare försökt sig på något liknande, men den gången gick det inte så bra.

Guinness lanserar IPA

Ölikonen Guinness lanserar nu en egen India Pale Ale, Guinness Blonde IPA. Den finns i Sverige genom Carlsbergs försorg från och med denna månad.

Ica återkallar gräddsås

Ica återkallar ett parti Ica Gräddsås efter att det visat sig att den innehåller senap, vilket inte står på förpackningen. Det kan innebära fara för allergiker.

Norway Royal Salmon steg

Norway Royal Salmon blev onsdagens börsvinnare i branschen med en ökning om 7,21 procent till 238:00 NOK. Rootfruit följde efter med plus 4,17 procent till 7:50 SEK, medan Veg of Lund steg med 3,80 procent till 8:20 SEK, Ica Gruppen steg med 330 procent till 388:30 SEK, Austevoll steg med 2,97 procent till 90:00 NOK, och Axfood steg med 2,74 procent till 191:30 SEK.
Dalsspira föll samtidigt med 4,69 procent till 3:66 SEK, medan Umida föll med 3,54 procent till 2:45 SEK, Raisio föll med 3,50 procent till 3:04 EUR, Midsona B föll med 2,90 procent till 45:15 SEK, och Arcus föll med 2,82 procent till 34:40 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,26 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,08 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,97 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,07 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,31 procent.

Gomidda: Röda floden 2.0

En flod som blev till en flod av vin läser ni om under denna rubrik i gårdagens försenade Foodwire. Även idag kan vi bjuda på en röd flod – denna gång dock en flod av röda kakor, som säljer för priser som får varje ansvarskännande människa att se rött.
Oreo, ni vet de där chokladkexen med vitt gojs emellan, har nämligen släppt en variant där chokladkexen inte är mörk-mörkbruna utan röda, i samarbete med modekedjan Supreme, som också fått sin logga instansad på kexen. Dessa såldes på Supremes chica boutiquer i samband med att vårkollektionen släpptes, men efterfrågan på denna begränsade upplaga har nu tagit sådana proportioner att överblivna trepack säljs på svarta börsen dvs eBay för över 15 000 USD.
Det blir en rejäl vinstmarginal för den som köpte kexen till ursprungspriset 8 USD, noterar MSN, som konstaterar att båda varumärkena är urstarka i USA och riktar sig till ungefär samma hippa målgrupper.
Vi luttrade livsmedelsjournalister har en annan tolkning: Kex säljer.

NYHETER FRÅN TISDAGEN, 3 MARS

Hamstring i coronavirusets spår

Oron för coronavirusets härjningar har börjat tömma hyllorna i livsmedelsbutiker på flera håll i landet. Främst har människor hamstrat mat som går att spara, som konserver, frysta livsmedel samt torrvaror. Enligt flera källor är det oron för att hamna i två veckors karantän som satt fart på hamstringen.

Avtalsrörelsen "inne i känsligt skede"

Det finns goda utsikter att få ett nytt avtal på plats tills det gamla avtalet löper ut sista mars. Livs och Livsmedelsföretagen har träffats veckovis sedan de växlade krav, och på facket är stämningen hoppfull.
"Jag är nöjd med de samtal vi haft med vår motpart, inte minst med tanke på att vi från början stod så långt ifrån varandra i de flesta frågor", säger Jolan Wennberg, Livs andre ordförande och avtalsansvarige, till Mål & Medel.
"Men det är svårt att gå in på detaljer då vi är inne i ett känsligt skede", säger han.
Sedan tre dagar har även de opartiska ordförandena (OpO) lett förhandlingarna, för att jämka samman åsikterna.

Danica får betala efter olycka

Danica Foods i Lycksele har fått ett strafföreläggande med företagsbot på 100 000 SEK för arbetsmiljöbrott efter att en anställd fått omfattande brännskador då han fått hett vatten över sig, rapporterar Mål & Medel. Enligt strafföreläggandet är företaget ansvarigt för den anställdes skador genom att inte ha gjort någon riskbedömning.

LRF vill se mer svenskt kött på restaurang

LRF startar nu en kampanj för mer svenskt kött på svenska restauranger. Idag är bara 20 procent av det kött som serveras på svenska restauranger svenskt, vilket är alldeles för lågt enligt LRF, som nu vill ändra på saken bland annat genom att förmedla kontakt mellan restaurangbranschen och svenska köttuppfödare. Det ska bland annat ske genom regionala inspirationsträffar under våren, samarbeten med flera restauranger, och med hjälp av pengar från Jordbruksverket.
"Målet är att öka efterfrågan på svenskt kött rejält", säger projektledaren, kocken Gustav Arnell.

Peckas emission övertecknad

Peckas Naturodlingar får in 10,7 miljoner SEK i nya pengar efter att företagets företrädesemission övertecknats. Emissionskostnaderna är cirka 0,5 miljoner SEK.

Fazer möblerar om och säger upp 20-tal

Fazer ska omorganisera sin godisverksamhet och räknar i och med det att säga upp ett 20-tal personer. Företaget säger att detta är nödvändigt för att kunna växa på andra marknader än den finländska.

Israeliskt företag gör nytt försök att knäcka sockergåtan

Det är många livsmedelsforskares stora dröm: att hitta ett sätt att återskapa den söta smaken av socker, men minska de negativa hälsoeffekterna. Många har försökt genom åren, och nästa aktör att göra anspråk på en lösning är det israeliska företaget DouxMatok. Bolagets lösning bygger på att reducera behovet av traditionellt socker till 40 procent. Grundaren Eran Baniel säger till webbmagasinet Medium att man redan har 40 kunder, och ytterligare ett 50-tal på väntelistan. Bland de bolag man redan jobbar med finns bland annat Givaudan och Südzucker.

Återhämtning på börsen

Tisdagen bjöd på den väntade större återhämtningen på börsen efter förra veckans coronaviruspanik – i icke helt föraktlig grad hjälpt av att amerikanska Federal Reserve på eftermiddagen beslöt sänka räntan. Eatgood var den aktie i livsmedelsbranschen som steg mest, med 13,13 procent till 2:24 SEK, medan Optifreeze steg med 8,14 procent till 27:90 SEK, Dalsspira steg med 7,87 procent till 3:84 SEK, Bayn Europe steg med 6,83 procent till 1:72 SEK, Veg of Lund steg med 6,76 procent till 7:90 SEK, Austevoll steg med 5,36 procent till 87:40 NOK, Midsona B steg med 5,08 procent till 46:55 SEK, Raisio steg med 4,94 procent till 3:19 EUR, och Lerøy Seafood steg med 4,77 procent till 59:72 NOK. Olvi A steg med 4,49 procent till 40:75 EUR, Norway Royal Salmon steg med 4,23 procent till 222::00 NOK, Swedish Match steg med 3,92 procent till 594:00 SEK, och Scandi Standard steg med 3,82 procent till 68:00 SEK.
Sjöstrand Coffee föll samtidigt med 9,93 procent till 0:68 SEK, före Probi som föll med 1,41 procent till 210:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,660 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,71 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 3,17 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 3,04 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 2,93 procent.

Gomidda: Röda floden

Landet som flyter av vin, kanske man kan kalla våra vanligaste vindstrikt världen över. I Sonoma County i Kalifornien blev bilden nyligen verklighet.
175 000 liter rödvin, motsvarande 250 000 flaskor, rann ut i en flod för en dryg månad sedan efter att en vintank på Rodney Strong Vineyards i Healdsburg av okänd anledning sprungit läck, rapporterar CNN. Ytterligare lika mycket och lite till rann dessutom ut på marken och uppslukades av denna, vilket innebär att vin som skulle fyllt åtta tankbilar hamnade i naturen.
Det hör till saken att floden som på detta sätt fick sig denna vinflod redan sedan tidigare går under namnet Russian River. Fast rödare än så kunde den visst bli ändå.