foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 26/01, 2021

Äggbrist efter fågelinfluensa

Det kan bli brist på svenska ägg till påsk, och redan nu kan det bil brist på färdigmat och halvfabrikat med svenska ägg. Det är konsekvensen av att 1,3 miljoner hönor måste avlivas på CA Cedergrens i Mönsterås, en av Sveriges största äggproducenter, efter att fågelinfluensan H5N8 konstaterats där. Jordbruksverket har fått ta hjälp av hemvärnet och frivilliga för att forsla bort hönorna, som sannolikt smittats via ventilationen, rapporterar Sveriges Radio.

Skatt på engångsförpackningar senareläggs

Den planerade skatten på engångsförpackningar kommer förmodligen att senareläggas. Orsaken är coronakrisen.
"Under den rådande pandemin är det förstås inte lämpligt att gå fram med en skatt", säger miljöminister Isabella Lövin (MP) till TT.
Flera remissinstanser har varit negativa till skatten, inte minst eftersom det under en pandemi är viktigt med fler snarare än färre engångsförpackningar för att hindra att smitta förs vidare.

Varsågod, 1,8 miljarder väntar på dig

Motsvarande 1,8 miljarder SEK ligger och väntar på att olika organisationer ska söka dem för att marknadsföra mat som producerats i EU. Bland annat kan man få stöd för reklamkampanjer eller deltagande i utställningar och mässor, och den som är intresserad kan anmäla sig till EU:s digitala informationsdagar senast under onsdagen här: Online Info day on the 2021 AGRI Promotion Calls for proposals.

Skummare havremjölk på gång

Arc Aroma, som nyligen köptes av Optifreeze, har sökt patent tillsammans med Cerealiq på en ny sorts havremjölk som ska kunna skumma bättre än den vanliga. Det gör den mer attraktiv på caféer, där man gärna vill ha skummande mjölk i olika kaffevarianter. Bakom Cerealiq finns flera veteraner inom svensk havremjölksindustri.

Vegansk kexchoklad från Cloetta

Cloetta lanserar en vegansk variant v sin ikoniska Kexchoklad. den har kommit till för att möta ökad efterfrågan från kunder som i allt högre grad efterfrågar vegetariska och veganska produkter.

Bastard Burgers förlänger med Martin & Servera

I minst fyra år till ska Martin & Servera sälja och distribuera Bastard Burgers produkter. Det är innebörden av ett nytt avtal mellan företagen. Bastard Burgers har kunnat fortsätta att växa trots pandemin och bland annat invigt nya restauranger i Sverige, Norge, Finland, samt i New York.

Eatgood steg

Eatgood steg mest i branschen på tisdagen, med 8,66 procent till 1:38 SEK, före Ice Fish Farm som steg med 8,00 procent till 45:98 NOK, Sjöstrand Coffee som steg med 7,73 procent till 1:26 SEK, Lohilo Foods som steg med 5,47 procent till 34:70 SEK, och Arcus som steg med 4,78 procent till 46:00 NOK.
Optifreeze föll samtidigt med 3,34 procent till 57:80 SEK, medan Salmon Evolution Holding föll med 2,33 procent till 6:71 NOK och Norcod föll med 2,00 procent till 112:50 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,89 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,59 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,03 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,71 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 2,20 procent.

Gomidda: Stig fram

Frågan om vem som ska ersätta Loa Falkman som Ica-Stig är ett av de hetaste ämnena på Twitter. På Flashback har spekulationstråden om Ica-Stig långt över tusen kommentare. Johan Rheborg har officiellt dementerat. Bland övriga stalltips nämns Björn Kjellman, Suzanne Reuter, Mia Skäringer, Måns Zelmerlöv och Staffan Ling.
Ica gör sitt bästa för att elda på situationen ytterligare, och premiären för nästa reklaminslag kommer sannolikt att bli ett av söndagens största dragplåster i svensk TV.