foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 25/01, 2021

Brand på Göteborgs Kex

Orklas anläggning för tillverkning av Göteborgs Kex i Kungälv eldhärjades tidigt på måndagsmorgonen. Ingen människa kom till skada, trots att 80 anställda fanns på plats vid tillfället, eftersom räddningstjänsten snabbt kunde släcka branden inan den spridit sig.
Branden uppstod i en gasugn för Singoallakex, men företaget säger att den inte kommer att orsaka förseningar i leveranserna.

Coronasmittade tvingas jobba – nu blir det räfst

Arbetsmiljöverket ska nu ut och göra kontroller i olika affärer efter att många butiksanställda larmat om att de tvingas arbeta trots att de har symptom på Covid-19. Detta trots att både Folkhälsomyndigheten och regeringen uppmanar dem som har symptom att stanna hemma.
"Våra medlemmar som följer rekommendationerna och sjukanmäler sig vid förkylningssymptom blir nästan stämplade som illojala. Det är helt oacceptabelt", säger Fritjof Carlsson-Brandt, pressekreterare på Handelsanställdas förbund, till Handelsnytt. Framförallt har detta drabbat visstidsanställda, och det har tilltagit den senaste tiden, säger han.
"Det är glasklart. Den som har symptom ska stanna hemma", svarar Hans Tjernström Carraro, presschef på Svensk Handel, som understryker att handlarna måste ta ansvar för att minska smittspridningen – vilket är huvudfrågan för branschen jus nu – och att de flesta gör det.
"I de enstaka fall som det inte görs hoppas jag att arbetsgivaren tänker till och förstår det allvarliga läge vi har", säger han.

Mer Gårdschips till Danmark

Nu blir alla svenska Premium Snacks premiumchips och functional snacks tillgängliga på Meny, SPAR, Min Købmand, LetKøb och Dagrofa Foodservice i Danmark. Detta efter att Premium Snacks tecknat ett utökat av tal med livsmedelsgrossisten Dagrofa. Från februari kommer de svenska chipsen att finnas fast listade på 134 butiker i landet, och för säkerhets skull startar man dessutom en säljkampanj för dessa gentemot butikerna.

Nu kommer Pripps Blå som alkoholfri

Carlsberg lanserar sitt flaggskeppsöl Pripps Blå i en helt alkoholfri variant. Det sker efter att intresset för helt alkoholfri öl vuxit kraftigt under senare år: kategorin sålde totalt 20 miljoner liter förra året.
Samtidigt blir denna den första som får en ny och uppdaterad design, som så småningom ska användas för de övriga Pripps Blå-produkterna också.

Paulig satsar på labbkött

Paulig investerar en icke uppgiven summa i det schweiziska startupföretaget Mirai Foods, som sammanlagt tar in två miljoner EUR från sju olika investerare för att kunna få ut sitt laboratorieodlade kött på marknaden.
"Mirai är en bra matchning för både PINC och Paulig, då vi aktivt vill stödja utvecklingen av nya hållbara och hälsosamma livsmedel", säger Marika King, chef för Pauligs inkubator PINC, genom vilken investeringen görs.
När det odlade köttet kan komma ut på marknaden är ännu inte klart, men Paulig noterar att Mirai Foods tidigare nått "extremt snabba" resultat.
"Det tog dem bara sex månader att utveckla den första prototypen", säger Marika King.

Lohilo byter vd

Lohilo Foods vice vd och operative chef Tyrone Andersson blir ny vd för företaget från månadsskiftet. Han efterträder grundaren Richard Hertvig, som varit vd sedan 2008, och som kommer att finnas kvar i styrelsen och "stödja vd i en rad utvecklingsfrågor", som företaget uttrycker det..

Norsk fisk sjönk

Norway Royal Salmon ledde nedgången när stora delar av den norska fiskbranschen föll på börsen på måndagen; i det företagets fall med minus 5,14 procent till 188:20 NOK, före bland andra Andfjord Salmon som föll med 3,50 procent till 54:52 NOK, Ice Fish Farm som föll med 3,24 procent till 42:60 NOK, Salmar som föll med 2,93 procent till 496:40 NOK, och Austevoll som föll med 2,61 procent till 85:80 NOK. Dessutom föll bland andra Sjöstrand Coffee med 4,51 procent till 1:17 SEK, Midsona B med 3,95 procent till 77:90 SEK, Peckas Naturodlingar med 3,81 procent till 11:35 SEK, och Simris Alg med 2,86 procent till 0:95 SEK.
Chr. Hansen steg samtidigt med 6,08 procent till 561:60 DKK, medan Novozymes steg med 541 procent till 375:90 DKK, HKScan steg med 3,39 procent till 2:14 EUR, och Orkla steg med 2,50 procent till 86:04 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,44 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,48 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,50 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,03 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,50 procent.

Gomidda: Robokock

Till snart nyöppnade Haizhonglao Hot Pot and BBQ Restaurant i brittiska York kan man gå alldeles oavsett coronapandemi och restriktioner. Det uppger ägarna själva – eftersom hela personalen består av robotar.
Ja, detta är alltså ingen kritik mot slutkörda servitörer eller så, utan dt är faktiskt riktiga mekaniska robotar so traskar omkring, tar upp beställningarna och förhoppningsvis levererar rätt tallrik till rätt person. Perfekt för att inte sprida smitta i onödan, tycker ägarna, men kommunen är betydligt mer tveksam och polisen har rentut avrått från att ge restaurangen tillstånd att öppna, rapporterar York Press. Denna ligger nämligen i ett område med gott om pubar och klubbar och barer, där det lätt blir stökigt, och några Terminatortalanger i konsten att hantera oregerliga gäster har robotarna ännu inte uppvisat.
Fast vi är nog mer oroliga för vad som händer bakom kulisserna. Är även kockarna robotar? Hur smakar maten egentligen då?