foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 22/01, 2021

Ekoprodukter måste märkas tydligare

Det räcker inte att göra reklam för en produkt och påstå att den är ekologisk – man måste förklara vad man menar med det. Och då räcker det inte med att hänvisa till en webbsajt, utan förklaringen måste finnas med i anslutning till påståendet. Det är konsekvensen av en dom mot Midsona i Patent- och Marknadsdomstolen, som slår fast att "Ecocert Cosmos Organic" inte räcker som ekologisk utsaga för dess hår- och hudvårdsprodukter under varumärket Urtekram, rapporterar TT.
"Vi hoppas att det här ska leda till en mer renhårig reklam", säger Ida Nyström, processråd vid Konsumentombudsmannen (KO).

Matsmart minskade på matsvinnet

Matsmart, som säljer ätbara livsmedel som annars skulle slängas, räddade nästan 8 600 ton livsmedel från att slängas förra året. Det är en ökning med 70 procent från 2019, och det var främst storstadsregionerna som stod för återvinningen.
"Vi är så glada över att ha slagit förra årets rekord. Detta innebär inte bara att våra kunder har kunnat spara pengar, utan framförallt att vi gemensamt gjort en stor insats för klimatet", säger Sverigechefen Josefin Fridstrand.

Matföretag prisas för karriärmöjligheter

Arla, Danone, Lantmännen, Max och Skånemejerier är de livsmedelsföretag som finns med bland de 100 som utsetts som Sveriges Karriärföretag 2021. Kriterierna för att få utmärkelsen innefattar "unika karriär- och utvecklingsmöjligheter både för nyexaminerade studenter och för unga arbetstagare som redan har jobbat i några år", som motiveringen lyder, liksom att företaget till exempel engagerar sig inom välgörenhet.
"Vi är så stolta! Detta är ett kvitto på vårt hårda arbete för att engagera vår personal", säger Skånemejeriers personaldirektör Petra Hallin.

Bayns grundare lämnar

Bayn Groups grundare och tidigare vd Lucy Dahlgren lämnar företaget på egen begäran. Hon har sålt sina 1,2 miljoner aktier – en procent av bolaget – och lämnar även styrelsen. Närmare detaljer har inte uppgetts.

Tjeckisk matnationalism skärskådas av EU

Alla livsmedelsbutiker i landet med yta över 400 kvadratmeter måste sälja minst 55 procent inhemska matvaror från nästa år, en andel som ska öka till 73 procent år 2028. Det är innebörden i ett nytt lagförslag som Tjeckiens parlament antagit. Bakgrunden är att Tjeckien och många andra före detta kommunistländer i Östeuropa anklagat västerländska livsmedelsföretag för att sälja produkter av sämre kvalitet i regionen, men EU tänker nu granska om den nya lagen strider mot den fria rörligheten på EU:s inre marknad.

Bayn föll

Bayn Group föll med 5,68 procent till 15:94 SEK på fredagen, före Veg of Lund som föll med 4,86 procent till 9:00 SEK, Sjöstrand Coffee som föll med 3,94 procent till 1:22 SEK, och Ice Fish Farm som föll med 2,21 procent till 44:00 NOK.
Optifreeze steg samtidigt med 2,65 procent till 62:00 SEK, medan Umida steg med 2,62 procent till 5:10 SEK och Harboes Bryggeri steg med 2,05 procent till 69:80 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,24 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,87 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,20 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,73 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,31 procent.

Gomidda: Ta inte miste på baristan!

Nästa gång ni går på Starbucks, och vill ha extra gott kaffe, så se till att baristan har på sig ett svart förkläde. Har hen istället ett blått förkläde, så är det happy hour på frappuccinos, och ett grönt förkläde indikerar en vanlig dödlig anställd.
Det är några av de hemligheter som Eloise Fouladgar från London, och som åtminstone uppger sig ha jobbat på Starbucks, avslöjar på TikTok. Svarta förkläden är rena svarta bältet för en barista, enligt henne en utmärkelse som föräras den som är extra kunnig på allt hvad kaffe heter, rapporterar Daily Mirror – för vilken tidning kedjan dock ännu inte kommenterat uppgifterna.
Men allt som finns på internet är ju sant, eller hur?