foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 21/01, 2021

Giftiga kemikalier i matförpackningar

Över 80 procent av de livsmedelsförpackningar som Kemikalieinspektionen testat innehöll ämnet DEHP, som räknas som särskilt farligt av EU. Förpackningarna innehöll livsmedel som riktade sig både till barn och vuxna. Till saken hör dock att DEHP faktiskt får användas i livsmedelsförpackningar – trots att kemikalien inte får användas i andra sammanhang utan tillstånd.
Men även andra farliga ämnen har kunnat konstateras i förpackningarna till maten vi äter.
"DEHP brukar finnas i plast främst så det var lite förvånande, men hittade även förbjudna PFAS-ämnena PFOA och PFOS, vilket vi ser allvarligt på", säger Erik Gravenfors, projektledare på Kemikalieinspektionen, till Göteborgs-Posten.
Trots det tycker inte myndigheten att det finns anledning till oro.
"Däremot ska man ställa frågor och man har rätt att få information om det innehåller farliga ämnen", säger Erik Gravenfors.

Polarbröd sätter spaden i jorden

På onsdag tar Polarbröd första spadtaget för sitt nya bageri i Älvsbyn, som ska ersätta det som brann ned i augusti. Första etappen väntas stå klar redan i oktober.
"Spadtaget markerar en milstolpe för vår väg tillbaka efter branden", säger koncern-vd Karin Bodin.

Vegetarisk bacon från DC

Danish Crown lanserar vegetarisk bacon i Sverige, tillverkat av ärtor och potatis, men enligt företaget med samma smak som vanlig bacon.
"Det har tagit lång tid och krävts många tester för att ta fram den här produkten, men vi är väldigt nöjda med resultatet", säger Jessika Höglund, varumärkesansvarig för Tulip på Danish Crown Foods Sweden.
Företaget ser utvecklingen som ett led i sitt klimatarbete.
"I framtiden ska vi inte bara vara en av Europas största köttproducenter, utan också den mest hållbara. För oss är det viktigt att inte nå våra mål genom att klimatkompensera, utan att minska klimatpåverkan genom att hållbarhetsarbetet integreras i hela verksamheten", säger Fredrik Andersson, vd för Danish Crown Foods Sweden.

Carlsberg ska kapa klimatpåverkan

Carlsberg Sverige ska minska sin klimatpåverkan med upp till 60 procent per förpackningsslag genom att minska på ny plast och öka återanvädningen av gammal sådan. Senast 2022 ska PET-flaskor för läsk och vatten bestå till hälften av återvunnen plast, medan all plast runt aluminiumburkar ska vara återvunnen, och tre år senare ska alla förpackningar vara återvinningsbara.

Ica kapar 67 ton plast

Ica minskar sin årliga plastanvändning med 67 ton bara genom att byta förpackning på sina egenmärkeshamburgare. stället för plasttråg blir det hädanefter ett pappersbaserat tråg tillverkat av träfiber. Dessutom kommer detta att användas även för andra köttdetaljer under året.

Löfbergs kaffespill blir 3D-printad kaffebar

Löfbergs har testat att 3D-printa en hel och fullt fungerande kaffebar på avfall från kaffehanteringen. Den står numera på Ica Lindvallen i Sälen, och har producerats i samarbete med företaget Sculptur.
"Det här är ett led i vår cirkulära omställning där målet är att generera noll avfall. Det handlar om att använda alla resurser i värdekedjan fullt ut för att minska påverkan på klimat och miljö", säger Anders Thorén, kommunikationschef på Löfbergs.
Företagen planerar att fortsätta att tillverka möbler till baren av kaffeavfallet.

Salmar steg

Salmar steg med 4,86 procent till 513:80 NOK på torsdagen, före Optifreeze som steg med 4,50 procent till 60:40 SEK, Scandi Standard som steg med 314 procent till 68:90 SEK, Bakkafrost som steg med 2,91 procent till 618:00 NOK, och Sjöstrand Coffee som steg med 2,83 procent till 1:27 SEK.
Eatgood föll samtidigt med 2,68 procent till 1:27 SEK, medan Chr. Hansen föll med 2,17 procent till 533:20 DKK och Royal Unibrew föll med 2,16 procent till 625:00 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,45 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,63 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,19 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,11 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,60 procent.

Gomidda: Skål för Trumps avgång

Det skålas för Donald Trumps avgång som USA:s president både här och var. Till exempel på caféet 't Zeezicht i Antwerpen, som firar med Coca-Cola – för första gången på fyra år.
När den ökände affärsmannen och realitystjärnan tog plats i Vita Huset för fyra år sedan, valde nämligen ägarna David Joris och Babs Cossaer att plocka bort samtliga amerikanska produkter i protest. Därmed kunde de även ståta med att ha infört den första ekonomiska bojkotten i världen mot USA i protest mot valresultatet 2016, något som också gav rubriker i världspressen.
Men nu har emellertid dessa sannolikt förödande ekonomiska sanktioner alltså uppenbarligen gett resultat, och efter att Joe Biden svurits in som ny president är amerikanska produkter ånyo tillåtna. Nu ska caféet bara förmå Frankrike att sluta med sina kärnvapenprov också, medelst bojkott av franska viner, likörer och cigarretter, skriver Het Laatste Nieuws.