foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 20/01, 2021

Mer snusk på Kravslakterier

Kravmärkta svenska slakterier är allmänt smutsigare och snuskigare än sina konkurrenter. Bland annat finns där mer avföring på djurkropparna. Det visar en undersökning som SVT:s Uppdrag Granskning har gjort.
"Jag kände inte till att det såg så illa ut. Det är inte acceptabelt att det ser ut så", säger Anita Falkenek, vd för Krav.
Ett av de slakterier som har sämst hygien är dessutom Lövsta Kött i Uppsala – som samarbetar med Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.
"Jag ser på det som beklagligt och det är inte bra. Men det är Livsmedelsverket som bestämmer om verksamheten ska få bedrivas uppe i Lövsta eller inte", säger Ivar Vågsholm, professor vid enheten för bakteriologi och livsmedelssäkerhet på SLU, till SVT.

Smördeg utan smör blev Årets matbluff

Pop! Bakerys smördeg utan smör har utsetts till Årets matbluff 2020 av organsationen Äkta Vara. Den fick nästan 40 procent av de över 14 600 rösterna, men är långtifrån den enda smördeg som saknar smör, framhåller organisationen: 21 av 184 nomineade till årets matbluffspris var just smördegar utan smör.
Problemet är snarare Sveriges undantag från EU:s regler, som gör att detta är fullt lagligt, säger Äkta Varas verksamhetsledare Björn Bernhardson.
"Det här är en tydlig signal att det nuvarande undantaget borde tas bort. Konsumenter förväntar sig helt enkelt att en smördeg ska innehålla smör och då ska den också göra det. Deg som inte innehåller smör borde helt enkelt kallas för något annat", säger han.
Pop! Bakery meddelar att man kommer att byta till smör i smördegen från och med vecka 11.

Candy People blir S-märkt

Candy People köper godistillverkaren Jämtgott i Östersund, vars mest kända produkt är det välkända godis-S-märket. Företagen har jobbat tillsammans sedan 2014, bland annat med lansering av S-märket i påse. Köpesumman har inte uppgetts.

Braxenfärs på Urban Deli

Urban Deli och Axfoundation lanserar nu braxenfärs, gjord på vild fisk fångad i Mälaren och Vänern. Det sker som ett led i att ta tillvara även på fisk som anses svårrensad. Tillsammans med Länsstyrelsen,Stockholm, Insjöfiskarenas centralförbund, Stockholms Fiskauktion, samt Matlust har man nu emellertid utvecklat en maskin som ska göra det möjligt att hantera braxen, och som på sikt ska få denna att hamna i Urban Delis matkassar.
"Vi har valt att börja med en liten rätt på snacksmenyn som vi kallar braxenfritters för att så många som möjligt ska kunna smaka på den. Under året kommer braxen att synas mer i våra menyer i lite olika skepnader, säger Jessie Sommarström", kreativ chef på Urban Deli.

Nya veganska chips från OLW

OLW lanserar veganska linschips med smak av Sourcream & Onion samt Ramslök & Gräddfil. Dessa innehåller inte de mejeriprodukter som annars krävs för sourcream och gräddfil. Dessutom kommer chipsen i örpackningar med fossilfri plast gjord på tallolja.

Grieg Seafood går iland

Norska laxodlaren Grieg Seafood startar ett nytt joint venture, Årdal Aqua, för landbaserad laxodling. Det görs tillsammans med smoltuppfödaren Vest Havsbruk och norska investerargruppen Omfar, och där alla tre äger varsin tredjedel. Produktionen ska äga rum i Rogaland i Norge från och med i höst, och kunna leverera 5 000 ton per år till en början.

Peckas steg

Peckas Naturodlingar tog ett nytt kliv uppåt på onsdagen med plus 9,35 procent till 11:70 SEK, före Umida som steg med 6,87 procent till 4:98 SEK ,Bayn Group som steg med 5,81 procent till 16:40 SEK,, och Carlsberg B som steg med 2,31 procent till 946:40 DKK.
Eatgood föll samtidigt med 6,79 procent till 1:31 SEK, medan Norcod föll med 3,32 procent till 116:02 NOK, Optifreeze föll med 3,64 procent till 38:20 SEK, och Premium Snacks föll med 3,27 procent till 7:40 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,98 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,26 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,09 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,20 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,12 procent.

Gomidda: Tre små råtter

Nä, nu ska vi inte sprida myter om okända djur i maten på kinarestauranger i väst. Den saken sköter nämligen kinesen Feigang Fei, som driver restaurangen Aunt Dai i Montreal, alldeles utmärkt på egen hand.
Han har nämligen beslutat sig för att beskriva rätterna på menyn alldeles ärligt och uppriktigt, och även om detta inte innebär vare sig hund eller katt så kan gästerna åtminstone läsa beskrivningar som "Jämfört med vår General Tao Chicken så är den här inte RIKTIGT lika god. Fast jag är ändå inget stort fan av nordamerikansk kinamat, så ni får döma själva" (för sin apelsinbiff) eller "Jag är ärligt talat inget stort fan av vår version" (för sitt sötsura fläsk), och när det gäller den n ya Satayssåsbiffen skriver han: "Enligt många av våra kunder är den här väldigt populär, men jag har ännu inte haft någon chans att provsmaka den".
"Det verkar som om jag borde spendera mer tid med att äta på min egen restaurang", tillägger han. Och det har han kanske rätt i.