foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 19/01, 2021

Mowi vinstvarnar

Norska laxföretaget Mowi, ett av de största i världen i sin bransch, varnar för att vinsten under fjärde kvartalet blir betydligt lägre än väntat. Rörelsevinsten väntas rasa med hela 70 procent till 49 miljoner EUR, långt under analytikernas prognos om 74 miljoner EUR.

Optifreeze slukar Arc Arcoma

Svenska foodtechföretaget Optifreeze tar över konkurrenten Arc Aroma, ett företag baserat i Lund som mer sysslar med kylning och hållbarhet av färskvaror. Det sker "mot bakgrund av att båda bolagen står inför sina respektive kommersiella genombrott och därför behöver den kraft som skapas för att kunna tillfredsställa kundförfrågningar och skala upp både marknadsinsatser och produktion", som företagen uttrycker det.
Samgåendet sker genom att Arc Aromas aktieägare får byta sina aktier mot hälften så många aktier i Optifreeze i en nyemission som ger Arc Aromas ägare cirka 34 procent av ägandet i nya Optifreeze. Båda bolagens stämmor måste dock godkänna avtalet.

Coop öppnar obemannad butik

"Coop Mini" blir namnet när Coop nu öppnar sin första obemannade butik. Den slog upp portarna på tisdagen i Gävle – åtminstone för kunder som har kedjans nya betallösning Scan & Pay, med vilken man får tillträde till butiken, skannar varorna, samt betalar.
"Med Coop Mini erbjuder vi våra kunder en dygnet runt-öppen butik", säger Meta Persdotter, vd för Coop Mitt.

Schulstadchefen avgår

Schulstads vd Allan Christiansen lämnar sin post efter nio år. Han efterträds från månadsskiftet av Pernille Bang-Löwgren, som idag är marknadsdirektör på samma bolag.

Mjölkkaffe från Löfbergs

Löfbergs lanserar nya kaffet "Mellanrost perfekt med mjölk", vilket, som namnet antyder, ska vara perfekt avpassat för kaffe med mjölk i. Det kommer sedan en undersökning från Norstat visat att 70 procent av alla som dricker kaffe i Sverige använder mjölk i kaffet någon gång, och att var tredje gör det varje dag.

Basketlegend dumpar Cola för Pepsi

Basketlegenden LeBron James bryter nu sitt 18 år långa sponsoravtal med Coca-Cola. Istället tecknar han ett nytt med ärkerivalen PepsiCo. Där kommer NBA-stjärnan främst att göra reklam för Mountain Dew, rapporterar Just-drinks.

Optifreeze rasade efter fusionsnyhet

Optifreeze rasade med 11,28 procent till 59:80 SEK efter nyheten om fusion med Arc Aroma. Sjöstrand Coffee föll samtidigt med 5,70 procent till 1:24 sEK, medan Harboes Bryggeri föll med 3,10 procent till 68:80 DKK, Peckas Naturodlingar föll med 2,28 procent till 10:70 SEK, och Chr. Hansen föll med 2,25 procent till 556:20 DKK.
Bayn Group steg med 9,09 procent till 15:60 SEK, före Bakkafrost som steg med 4,74 procent tiill 619:00 NOK, Novozymes som steg med 4,49 procent till 365:20 DKK, Eatgood som steg med 3,70 procent till 1:40 SEK, Norcod som steg med 3,09 procent till 120:00 NOK, och Mowi som trots sin kraftiga vinstvarning faktiskt steg med 2,56 procent till 190:35 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,24 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,06 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,36 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,10 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,05 procent.

Gomidda: Vad var det vi sa?

Det var väl det vi visste! Ni minns noteringen under denna rubrik för några dagar sedan, där vi drog lite på smilbanden åt att Norrmejeriers vd nu ska ta över Löfbergs? Ty kaffe utan... ja, ni vet, och så vidare.
Och mycket riktigt! Idag läser ni på annan plats i dagens Foodwire om att Löfbergs redan slagit in på mejerispåret, något vi tolkar som ett försök att rulla ut röda mattan – eller kanske den vita – för sin nye vd. Men han tillträder ju inte innan augusti, så vad kommer de båda företagen inte att hinna med mer under den tiden? Får vi se en fullskalig fusion innan året är slut?