foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 18/01, 2021

Köttbrist i Sverige

Torksommaren 2018 leder nu till brist på kött i Sverige, två och ett halvt år senare. Det beror på att många djur gick till slakt 2018 och färre kor blev dräktiga, något vars effekter först nu blir kännbara. Samtidigt har efterfrågan på svenskt kött ökat, inte minst under coronapandemin.
Först i maj väntas situationen ha normaliserats.

DC köper Ingemar Johansson

Danish Crown köper svenska charkföretaget Ingemar Johansson i Göteborg för en icke uppgiven summa, via svenska dotterbolaget KLS Ugglarps.
"Det var helt avgörande för oss att överlämna Ingemar Johanssons till ett bolag som arbetar just långsiktigt", säger Stig Hansson, styrelseledamot i det uppköpta bolaget.
Danish Crown å sin sida ser köpet som ett led i strategin att köpa förädlingsföretag i Sverige.

Fria bygger nytt bageri

Svenska tillverkaren av glutenfria produkter Fria har börjat bygga ett nytt bageri i Bårhult utanför Göteborg. Där kommer man att kunna fördubbla sin produktionskapacitet på 7 000 nya kvadratmeter, som ska stå klara under första halvåret 2022, och till vilka verksamheten i de nuvarande lokalerna i Västra Frölunda också kommer att flyttas.
Hur stor investeringen blir i pengar har inte uppgetts.

Svenskt förpackningsbolag tar mark i UK

Svenska AR Packaging köper brittiska förpackningsföretaget Firstan. Därmed får man en stor tillverkare av främst livsmedelsförpackningar i landet. Köpesumman har inte uppgetts.

Rush för Sjöstrand

Sjöstrand Coffee steg med 11,48 procent till 1:36 SEK på måndagen efter goda månadssiffror för omsättningen. Ice Fish Farm steg med 6,98 procent till 46:00 NOK, medan Umida steg med 5,62 procent till 4:70 SEK, Bayn Group steg med 5,15 procent till 14:30 SEK, Harboes Bryggeri steg med 3,50 procent till 71:00 DKK, och Optifreeze steg med 3,06 procent till 67:40 SEK.
Peckas Naturodlingar föll med 4,78 procent till 10:95 SEK, medan Veg of Lund föll med 5,33 procent till 9:24 SEK och Apetit föll med 2,32 procent till 12:65 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,39 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,53 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,27 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,60 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,38 procent.

Gomidda: Surkart

Har affären inga Jonagoldäpplen kvar, så är det ju klart att man får ett utbrott. Se bara på den icke namngivne belgare, som nu gått och blivit viral efter sin personliga härdsmälta i en Aldibutik i belgiska Veurne, där han öser diverse invektiv omkring sig för att äpplena var slut, ett klipp som nu gjort honom världsberömd i hela Flandern: https://youtu.be/RFe2Bo1t9WI
Fast det är ändå med viss bävan som vi delar klippet, för han har nu dessutom polisanmält den som filmade honom för intrång i privatlivet, något som kan ge böter på upp till 800 000 EUR, skriver Het Laatste Nieuws. Så om Foodwire plötsligt uteblir så vet ni vad som hänt.