foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 15/01, 2021

Skandalslakteri stängs

Det Kravmärkta slakteri som avslöjats med att ägna sig åt svår djurmisshandel stängs nu.
"Det är givetvis en stor seger", säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen, som avslöjade missförhållandena genom att montera upp en dold kamera på anläggningen efter att ha tagit sig in där i smyg.
"Varje slakteri som stänger är en seger och vi fortsätter att kämpa för att inga djur alls ska utsättas för det våld och övergrepp som all slakt innebär", säger Malin Gustafsson.

Oatly utmanar namnförbud

Mandelmjölk eller sojamjölk får inte längre kallas så, enligt. ett nytt förslag från EU, som antogs i höstas. Inte heller får man kalla icke mjölkbaserade produkter för till exempel "ost" eller "yoghurt".
Men nu utmanar Oatly tillsammans med Upfield och ProVeg förslaget, innan det slutligen antas. Den nya regeln underminerar EU:s strävan att förbättra folkhälsan, menar företagen.
"Detta går rakt emot EU:s intentioner om att främja mer hållbar livsmedelsproduktion och gör det svårare för konsumenterna att välja växtbaserade alternativ", säger Oatlys Cecilia McAleavey.
Förslaget ska diskuteras av EU-institutionerna med start den 27 januari.

OLW öppnar egen butik

OLW öppnar en egen snacksbutik hemma i Filipstad den 23 januari. Där ska man dessutom kunna lära sig både om snacksens historia och hur de produceras idag.
"Vi på OLW har alltid drömt om att få öppna en egen snacksbutik", säger Frida Axelsson, affärsutvecklare på ägarbolaget Orkla Confectionery & Snacks.

Norrmejeriers vd tar över Löfbergs

Norrmejeriers vd Andes Fredriksson blir ny vd för Löfbergs från och med 9 augusti. Han efterträder då tillförordnade vd:n, Löfbergs ekonomichef Fredrik Nilsson.
"Anders har en gedigen erfarenhet från både livsmedelsbranschen och internationell verksamhet", säger styrelseordföranden Kathrine Löfberg.

LO: Ge butiksanställda vaccinförtur

Anställda i butik bör få förtur till vaccinering mot Covid-19. Det är ett av kraven som LO lämnade till regeringen på fredagen. Samma krav gäller för en rad andra yrkesgrupper, som inte heller kan arbeta hemifrån.
"Vissa grupper måste prioriteras. Det är alla som arbetar och dagligdags utsätter sig för smitta och står i frontlinjen för att samhället ska fungera", säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Nedåt för Peckas

Peckas Naturodlingar föll på fredagen med 8,47 procent till 11:40 SEK, före Eatgood som föll med 6,48 procent till 1:37 SEK, Veg of Lund som föll med 4,31 procent till 9:76 SEK, Harboes Bryggeri som föll med 4,19 procent till 68:60 DKK, och Biogaia som föll med 3,09 procent till 501:00 SEK.
Optifreeze steg samtidigt med 2,47 procent till 66:40 SEK, medan Salmon Evolution Holding och Cloetta båda steg med 1,69 procent vardera, till 7:27 NOK respektive 24:04 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,99 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 1,16 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,67 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,09 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,57 procent.

Gomidda: Ni tänkte det, eller hur?

Visst tänkte ni det. Liksom vi. När ni nåddes av meddelandet på annan plats i dagens Foodwire om att Norrmejeriers vd tar över rodret på Löfbergs. Ty...
https://www.youtube.com/watch?v=5l_H0IqakW4