foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 14/01, 2021

Kameraövervakning på slakterier kan bli aktuell

Efter skandalen med våldsamt djurplågeri på ett Kravmärkt slakteri i Skåne kräver Sveriges Veterinärförbund kameraövervakning på Sveriges slakterier för att liknande saker inte ska kunna ske igen – något som redan förekommer i flera andra europeiska länder.
"Som det ser ut idag så finns det troligtvis inte resurser för att övervaka kontinuerligt, och en kameraövervakning skulle då kunna fungera som ett väldigt bra komplement till den fysiska närvaron av officiell veterinär på slakteriet", säger Tove Särkinen på Sveriges Veterinärförbund till TV4 Nyheterna.
Organisationen Krav ställer sig positiv till förslaget, om det går att förena med lagstiftningen, säger vd Anita Falkenek, och landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) är öppen för att ända lagarna ifall det krävs.
"Jag utesluter ingenting. För mig är det viktigt att säkerställa att vi har så effektiva verktyg som det är möjligt", säger hon.
Livsmedelsarbetareförbundet är däremot helt emot sådana planer. Fel väg att gå, anser facket, och tycker att det är bättre att utbilda de anställda.
"Det förekommer tyvärr hot från djurrättsaktivister och andra gentemot våra medlemmar bara för att de jobbar med köttproduktion. Om inspelat material hamnar i fel händer och våra medlemmars identitet röjs kan det få allvarliga konsekvenser", säger förbundsordförande Eva Guovelin.

Storavtal för Peckas

Grönsakshuset i Norden ska sälja och distribuera Peckas Naturodlingars hela grönsaksproduktion de närmaste två åren. Det är innebörden i ett nytt avtal mellan företagen, värt 21,5 miljoner SEK per år, och som väntas öka Peckas Naturodlingars vinst med tio miljoner SEK per år, eftersom man inte längre behöver någon försäljningsavdelning eller någon logistik.
"Leveranser kommer att inledas den första februari och samtidigt med det upphör alla andra leveranser till grossister och butiker" ,säger företaget.

Ilska mot förlängt spritstopp

"Regeringen måste nu sluta attackera just restauranger där smittspridningen är mycket liten och istället komma med åtgärder som ger effekt". Det säger Jonas Siljhammar, vd för bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita, efter beskedet att stoppet för alkoholservering på krogen efter klockan 20:00 förlängs till 24 januari.
Från början var det tänkt att förbudet, som började gälla på julafton, skulle sluta gälla idag, men regeringen anser att smittskyddsläget gör att det måste förlängas.
"Vi har fortsatt ett allvarligt läge. Vi har passerat jul- och nyårshelgen och vi har fortsatt en hög smittspridning i samhället", säger socialminister Lena Hallengren (S) till SVT.
Visita menar dock att beslutet är "i praktiken är ett näringsförbud mot en enskild näring", och måste åtföljas av riktade stöd för att undvika en våg av konkurser.
"Restaurangernas akuta kris förlängs ytterligare. För att rädda företag och jobb måste regeringen omedelbart komma med stöd som fullt ut täcker förlusterna som alkoholstoppet leder till och som betalas direkt", säger Jonas Siljhammar.

Glass blev trösten i coronakarantänen

Glassförsäljningen i Sverige sköt i höjden med totalt nästan nio procent förra året. Sia Glass ökade mest, med 10,9 procent, medan Triumf Glass ökade med 9,8 procent, och GB Glace ökade med 8,5 procent. Det visar nya siffror från Nielsen.
"Vi har sålt nära 14 miljoner glassbåtar och det är troligen en coronaeffekt – folk har stannat hemma mer än vanligt och det märks på glassätandet", säger Dan Bengtsson, marknadschef på Sia Glass.
Även flerpack har fått ett stort uppsving, något som också kopplas direkt till coronapandemin.

Minskad vinst för Chr. Hansen

Chr. Hansen minskade vinsten för räkenskapsårets första kvartal med nästan 21 procent till 36,1 miljoner EUR, en utveckling som främst förklaras med valutaeffekter. Omsättningen steg däremot med 10,7 procent till 243,5 miljoner EUR.

Miljardsmäll hotar danska Coop

Coop Danmark riskerar försämrad likviditet med en till två miljarder DKK när Danmark nu ska lagstifta om max 60 dagars betalningsfrist till dagligvaruhandelns leverantörer. Det säger kedjans chefsjurist Martin S. G. Christiansen till Fødevarewatch.
"Detta kommer för vissa konsumentföreningar att pressa dem till det yttersta, och det kan inte uteslutas att det kommer att leda till att några av dem måste slå igen, vilket skulle vara katastrofalt för berörda områden, som i stor utsträckning är belägna på landsbygden", säger han.
Idag tillämpar dagligvaruhandeln individuella avtal med leverantörerna – hur långa betalningsfrister Coop Danmark har idag vill företaget inte svara på – men nu ska landet översätta ett nytt EU-direktiv till nationell lag, och då har regeringen föreslagit att reglerna ska gälla alla leverantörer, och inte bara dem med en omsättning på över 350 miljoner DKK, som EU-direktivet föreskriver.
"Det framlagda lagförslaget är en överimplementering av direktivet", säger Martin S. G. Christiansen, något som regeringen håller med om – men menar att det behövs för att skapa lika villkor över hela sektorn.

Riktigt ryck för Peckas efter storavtal

Peckas Naturodlingars nya avtal som ger Grönsakshuset i Norden ensamrätt på dess grönsaker skickade upp aktien med 27,31 procent till 12:40 SEK på torsdagen. Optifreeze steg med 27,06 procent till 64:80 SEK efter att ha tecknat ett nytt licensavtal där företagets frysteknik ska användas för blommor, medan Eatgood steg med 12,69 procent till 1:47 SEK och Scandi Standard steg med 2,71 procent till 68:10 SEK.
Chr. Hansen föll samtidigt med 4,86 procent till 575:80 DKK, medan Grieg Seafood föll med 3,68 procent till 78:50 NOK och Bakkafrost föll med 2,82 procent till 586:50 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,51 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,71 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,42 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,85 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,05 procent.

Gomidda: Mycket socker i botten

Ska det massvaccineras kanske det inte räcker med lite socker i botten för att medicinen ska gå ner i alla kretsar. Snarare ganska mycket, menar i alla fall bageriföretaget Schürener Backparadeis i tyska Dortmund. Följaktligen bakar man just nu för fulla muggar tårtor med formen av vaccinsprutor.
Det är dessutom inte första gången man försöker slå mynt av c-r-n-krisen; när det var rusch efter toapapper i våras bakade företaget tårtor som såg ut som toarullar, ett tilltag som får oss att oroa oss en smula för förväxling av respektive användningsområden, men nu kom vi visst ifrån ämnet.
"Först var vi lite skeptiska om det skulle bli lite för makabert. Men sedan gjorde vi det i alla fall", säger ägaren Tim Kortüm till Reuters.
"För även för vaccinmotståndare är det kul. Det är ett vaccin utan biverkningar. Och man kan komma tillbaka och få en till", förklarar han.
"Det finns inga bevis för att det här tårtan, som smaksatts med marsipan, kommer att göra något för att skydda köparna från coronaviruset", skriver nyhetsbyrån i en brasklapp för säkerhets skull. Men vi blir allt lite oroliga för att folk ska dra helt andra associationer när det gäller det där med sprutor. Ljusskygga användningsområden för sådana tingestar finns det ju gott om – för att inte tala om tillvaron för alla diabetiker; en hemsk påminnelse om vad man kan drabbas av, ifall man ger sig hän alltför ohämmat åt sockerbagarens utbud.