foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 13/01, 2021

Våldsam djurmisshandel på Kravmärkt slakteriföretag

Kor som hängs upp levande, grisar som slås med kedjor, och djur som sparkas i ansiktet – det är några av de horribla missförhållanden på ett icke namngivet Kravmärkt slakteri i Skåne som dokumenterats på film av Djurrättsalliansen och som publiceras av TV4 Nyheterna. Enligt TV-kanalen är en del av filmbilderna så hemska att de överhuvudtaget inte kan visas.
Slakteriets ägare säger att bilderna är gamla, men detta motsägs av innehållet på filmerna, som i vissa fall tagits endast för någon månad sedan, och i ett fall visar hur slakteriet medvetet vilseleder en inspektör.
Krav har meddelat att man tänker dra in företagets certifiering, och det kan också bli rättsliga påföljder.

Arla ska dubbla onlineförsäljningen

Arla Foods tänker fördubbla sin försäljning online i Europa, till 600 miljoner DKK senast 2025. Det sker efter att man sett en stark tillväxt av nätförsäljningen under coronapandemin.
"Vi har ett tydligt mål att bli ledande nom mejeriförsäljning online i Europa", säger Europachefen och vice vd:n Peter Giørtz Carlsen.
För ändamålet kommer man att få investera mer både i infrastrukturen och i antalet anställda som enbart sysslar med e-handel, men har inte uppgett hur mycket.

Rekordår för City Gross

City Gross ökade sin försäljning i jämförbara butiker med 7,9 procent mellan 2019 och 2020. Det bekräftar kedjan för tidningen Market.
"Coronapandemin har förstås påverkat oss och övriga aktörer i dagligvaruhandeln", säger försäljnings- och marknadschefen Håkan Wulff.
"Men det är långt ifrån enda förklaringen till våra starka siffror. Vi har bland annat förbättrat butiksdriften och marknadskommunikationen. Det har också drivit trafik till våra fysiska butiker och online", säger han till tidningen.
Hur stor försäljningen blev i kronor har inte avslöjats, mer än att den blev den högsta någonsin, och över målen för 2020.
"Vi har potential att utvecklas ytterligare", säger Håkan Wulff.

McDonald's testar växtköttsburgare

Linköping och Helsingborg blir först ut när McDonald's testar växtköttsburgaren McPlant, och är i sin tur bland de första städerna i världen där denna provas ut. Om den nya vegoburgaren blir framgångsrik är tanken att den ska rullas ut över hela landet.
Sedan tidigare finns ju bland annat den veganska burgaren McVegan och flera andra vegoalternativ, men detta blir första gången som man testar en burgare med växtbaserad köttersättning.

Lantmännen återkallar knäckebröd

Lantmännen återkallar ett parti Finn Crisp Snacks Seeds & Sea Salt, eftersom de sesamfrön som finns på knäckebröden kan innehålla spår av växtskyddsmedlet etylenoxid. 

Bakslag för Apetit

Apetit föll på onsdagen, efter ett par dagars uppgång, med 5,36 procent till 13:25 EUR. Mowi föll med 4,06 procent till 183:00 NOK, medan Bayn Group föll med 4,14 procent till 13:90 SEK, Salmon Evolution Holding föll med 3,38 procent till 7:30 NOK, Dalsspira föll med 3,08 procent till 3:15 SEK, och Andfjord Salmon föll med 2,93 procent till 56:30 NOK.
Optifreeze steg samtidigt med 5,51 procent till 49:80 SEK, medan Sjöstrand Coffee föll med 2,92 procent till 1:24 SEK, Novozymes steg med 2,87 procent till 358:40 DKK,, och både Umida och Probi steg med 2,81 procent vardera, till 4:39 respektive 457:50 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,30 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,51 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,70 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,82 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,51 procent.

Gomidda: Det avgörande ögonblicket

Vissa utropar "Heureka!" när de plötsligt får den där stora avgörande insikten om livet och tillvaron i största allmänhet. Andra uppfinner tyngdlagar eller startar religioner, medan åter vissa av oss mest känner hur blodet isas i ådrorna när man inser hur fjällen faller från ögonen och lösningen på livets mysterier plötsligt uppenbaras i ett förklarat ljus.
Ungefär så kände vi det, när vi nåddes av fyrabarnsmamman Shannon Dohertys virala video, där hon visar för oss alla hur vi i hela vårt liv gjort helt fel, när vi avvattnat pastan medelst durkslag.
Otaliga är de balansövningar där man ju försökt hålla detta oumbärliga köksredskap i ena handen och tömma pastagrytan med de andra båda händerna eller hur det nu blir, och likt för en fugufiskkock krävs det otaliga timmars övning och nästan lika fatala misslyckanden innan man till nöds bemästrar denna konst.
Men Shannon Doherty har alltså löst det. En gång för alla. Hur?
Jo, genom att helt enkelt vända på durkslaget, och trycka ner det i grytan, innan hon vänder grytan över vasken och häller ut vattnet med durkslaget tryckt mot pastan.
Vi vet. Visst kändes det där svindlande. Vi utgår ifrån att världshistorien nu kommer att indelas i två epoker, före och efter denna revolution.