foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 12/01, 2021

Melkers Chark lägger ner

Efter 130 år i branschen väljer nu Melkers Chark i Falun att kasta in handduken.
"Det är delvis självförvållat, vi har inte varit duktiga på att sälja märkesprodukter i Dalarna", säger vd Pär Olsson till SVT Dalarna.
"Hade vi valt att vi bara satsade på hemmamarknad hade vi kanske inte varit i konkurs idag, men vår ambition var att sälja på riksnivå".
30 anställda berörs av nedläggningen.

Nick's tar in 205 miljoner för USA-lansering

Svenska Nick's, som tillverkar sockerfria chokladkakor, proteinbars och glass, och moderbolaget Lub Foods tar in motsvarande 205 miljoner SEK i nytt kapital. Pengarna ska användas till att fortsatta den USA-lansering som inleddes förra året, men som coronakrisen satte käppar i hjulen för, samt till att starta produktion på fyra platser i USA och även bygga ut den nuvarande fabriken i Bitola i Nordmakedonien. 

Nya matbluffare presenteras

Falskflaggad honung, smördeg utan smör, och sourcreamdressing utan sourcream. Det är några av de fem nominerade till Äkta Varas föga smickrade utmärkelse "Årets Matbluff". Svensk Honungsförädlings ekologiska Blomsterhonung nomineras för att den ger intryck av att vara just "svensk" när ingredienserna kommer från Mexiko, Brasilien, Bulgarien och Kuba, Pop! Bakerys smördeg nomineras för att den inte innehåller något smör – vilket dock är lagligt i Sverige genom ett undantag från EU:s regler – och Max Sourcream & Pepper Dressing nomineras för att den inte innehåller någon sourcream eller ens någon mejeriprodukt överhuvudtaget.
Dessutom nomineras Herrljungas cider Anno 69, som sägs vara kallpressad men som bara innehåller fem procent sådan juice, samt Estrellas Nötmix Honung & Salt, som enligt Äkta Vara har mer honung på påsen än i den.
"Vinnaren" koras den 20 januari.

Nya tecken på minskat supande

Fler än en av fem säger sig dricka mindre alkohol under pandemin än innan. Det visar Sifoundersökningen Dryckeskollen som är genomförd på uppdrag av Carlsberg Sverige. I åldersgruppen 18 till 35 år är siffran hela 35 procent.
Samtidigt säger tio procent att de har ökat sin alkoholkonsumtion, vilket bekräftar den delade bild som getts tidigare.

Apetit fortsatt i topp

Även på tisdagen flaggade Apetit stolt i topp på börsen, med plus 11,29 procent till 13:80 EUR. Bayn Group steg med 10,26 procent till 14:40 SEK, medan Premium Snacks steg med 6,38 procent till 7:50 SEK, Peckas Naturodlingar steg med 6,26 procent till 9:50 SEK, Salmon Evolution Holding steg med 6,24 procent till 7:56 NOK, och Dalsspira steg med 4,50 procent till 3:25 SEK.
Optifreeze föll samtidigt med 4,40 procent till 47:80 SEK, medan Novozymes föll med 2,93 procent till 348:40 DKK och Skåne-Möllan föll med 2,50 procent till 468:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,89 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,17 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,58 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,77 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,87 procent.

Gomidda: Om ni hör nåt i luften som surrar...

...så är det nog i honungsköparnas huvuden det snurrar. Påminns vi om idag, när en av våra vanligaste honungsleverantörer nominerats till skamposten som Årets Matbluff, då den visar sig innehålla en blandad kompott honung från olika delar av världen, dock icke Sverige.
Just honung är sedan länge ett av de mest förfalskade och förfuskade livsmedlen på marknaden, och vi har länge gått och känt oss stingsliga över den brasklapp som ska föreställa innehållsdeklaration på flera – ty det är sannerligen gott om kålsupare i branschen – välkända svenska honungsleverantörers burkar: "Innehäll: Honung från inom och utom EU".
Med andra ord: I den här burken kan det finnas precis vadsomhelst som kan passera under benämningen "honung", från vilken del av jordklotet som helst.
Det är egentligen hysteriskt roligt som krystad beskrivning, men skrattet fastnar i halsen när man börjar undra vad som egentligen kan finnas däruti. Men vi nöjer oss med att ge syndarna ett litet sting såhär under denna rubrik, och kanske kan de nu gadda sig samman och bi-dra till förändring?