foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 11/01, 2021

Barnarbete och mutor på Carlsberg i Indien

Misstankar om barnarbete och mutor till myndighetstjänstemän rullas nu upp på Carlsberg i Indien. Egna rapporter och konsultutredningar har funnit tecken på bådadera, bland annat i form av anteckningar som företagets egen revisor gjort, rapporterar Reuters, och ska ha varit kända internt i flera år. Men först nu när företaget även utreds för kartellbildning har även andra missförhållanden kommit i dagen.
"Vi kan inte utesluta att brott mot våra egna regler och uppförandekoder har begåtts", säger Carlsberg självt i ett uttalande, och flera anställda vid bolaget har fått sparken eller varnats.

Burger King får nygammalt utseende

Burger King återvänder till tidigare design när man nu gör om sin logotyp, som kedjan haft sedan 1999. Istället för den blåa "schvungen" runt företagsnamnet, blir det nu återigen en stiliserad bild på en hamburgare som designen ska anspela på. Även färgsättningen kommer att hämtas från hamburgarnas värld, vilket innebär olika nyanser och kombinationer av rött, orange och brunt.

Orkla köper kosttillskott

Orkla köper norska Proteinfabrikken, som tillverkar kosttillskott med sportinriktning och som omsätter runt 80 miljoner NOK om året. Orkla Care är redan den näst största ägaren i bolaget, och köper nu resten via sitt dotterbolag Health and Sports Nutrition Group för en icke uppgiven summa.

Premium Snacks blir fossilfritt

Svenska Premium Snacks anläggning i Laholm blir helt fossilfri från och med denna månad. Det sker sedan man gått över till biogas för uppvärmningen. Sedan tidigare använder anläggningen även uteslutande förnybar el.

Kockens återkallar sesamfrön

Kockens återkallar svarta sesamfrön efter att det visat sig att ett parti innehåller rester av bekämpningsmedlet etylenoxid, som inte är tillåtet för livsmedelsproduktion inom EU.

Börsaptit på Apetit

Apetit var den aktie i branschen som marknaden hade störst aptit på under måndagen: den steg med 7,30 procent till 12:50 SEK. Sjöstrand Coffee steg med 3,93 procent till 1:19 SEK, medan Skåne-Möllan steg med 3,00 procent till 480:00 SEK och Novozymes steg med 2,37 procent till 358:90 DKK.
Bayn Group föll med 5,91 procent till 13:06 SEK, medan Salmon Evolution Holding föll med 5,19 procent till 7:11 NOK, Ice Fish Farm föll 5,15 procent till 42:12 NOK, Optifreeze föll med 4,94 procent till 50:00 SEK, och Dalsspira föll med 4,31 procent till 3:11 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,41 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,95 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,57 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,02 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,11 procent.

Gomidda: Baksmälla av titaniska proportioner

Det gås väl inte och has en massa baksmälla såhär måndagen efter alla storhelgerna, nu när julen och det goda brödet är slut, oxaveckorna vidtar på allvar, och arbetet ska återvända till det normala? Om så dock är fallet, så trösta er med hur vinet påverkade 30-årige britten Thomas Dodd, som i onsdags fick veta att han i julfyllan och villan bytt namn till Celine Dion.
Lite för mycket julvin och en konsert med sin numera namne på YouTube fick honom icke blott att vidta detta oväntade mått och steg, utan även glömma bort hela saken. Men si, Hennes Majestäts nitiska tjänstemän och dito kvinnor glömmer icke alls, och i onsdags kom så bekräftelsen på namnbytet som och i form av ett brev på posten.
Nu hoppas han att det nya namnet ska hjälpa honom in på någon konsert och kanske backstage hos idolen, rapporterar brittiska Metro, men tills dess gruvar han sig för hur han ska förklara sitt nya namn för arbetskamraterna – för att inte tala om vad som kan hända ifall han blir stoppad av polisen.
Men. Tills dess får väl livet och hjärtat gå vidare. Om man säger så.