foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 08/01, 2021

Mer fågelinfluensa i Skåne

18 000 fåglar kommer att avlivas på en fågelanläggning i Skåne efter att fågelinfluensan H5N8 konstaterats där i helgen. Det finns flera gårdar i närheten vilket gör att det finns risk att smittan sprids, så ett område om tio kilometer runt gården har märkts ut som restriktionsområde. Utbrottet är det åttonde i Sverige under säsongen, där alla utom ett – som inträffade på Gotland – ägt rum i Skåne.

Dafgårds kycklingar ska få det bättre

Större yta att röra sig på och inga snabbväxande "turbokycklingar" – det är några av de nya reglerna som kommer att gälla för Dafgårds kycklingar efter att man anslutit sig till European Chicken Commitments (ECC) kriterier.
"Vi arbetar långsiktigt med att förbättra för djurens tillvaro och genom att ansluta till ECC ser vi till att ytterligare uppmärksamma och öka djuromsorgen för kycklingarna", säger vice vd Magnus Dafgård.

Ahlgrens lanserar "radiobilar"

Ahlgrens Bilar kommer nu i en ny variant som ska föra tankar och smaklökar till nöjesfältet, och som man följaktligen kallar "Radiobilar". De kommer att få smak av popcorn, cola och spunnet socker, och är tillverkaren Cloettas försök att påminna om "mindre gråa tider".

Coronakrisen tvingar Nestlé bygga ut

Nestlé har fått så mycket större efterfrågan på sina frusna smörgåsar under coronakrisen att man tvingas investera 100 miljoner USD i en utbyggnad av sin anläggning i Jonesboro i amerikanska Arkansas för att klara leveranserna.
"Kunderna hänger sig åt att äta hemma som aldrig förr och återupptäcker den frusna kategorin, en utveckling som pandemin orsakat och som visar tecken på att hålla i sig", säger platschefen Mike Mahon enligt Just-food.
Minst 100 personer kommer att få jobb på den nya anläggningen.

Midsona steg efter aktierekommendation

Midsona A steg med 7,05 procent till 83:50 SEK och Midsona B steg med 10,73 procent till 84:60 SEK sedan aktien tagits med i Dagens Industris hållbarhetsportfölj. Salmon Evolution steg dock mest i branschen, med 10,78 procent till 7:50 NOK, medan Eatgood steg med 5,39 procent till 1:27 SEK, Scandi Standard steg med 3,26 procent till 69:70 SEK, och Ice Fish Farm steg med 3,02 procent till 44:40 NOK.
Norcod föll med 5,62 procent till 125:52 NOK, medan Veg of Lund föll med 4,17 procent till 10:30 SEK, Optifreeze föll med 4,07 procent till 51:80 SEK, och Cloetta föll med 3,65 procent till 24:32 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,48 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,33 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,83 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,00 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,07 procent.

Gomidda: Något för bröna

Det blev folkstorm på Facebook nyligen när britten Tom O'Malley i Gosport annonserade ut en startsats surdeg för sju GBP. Dock icke på grund av priset, utan på grund av att denna gjorts med jäst från hans flickväns könsorgan.
"Sjukt", "perverst", "farligt för samhället" och "misogynt" lyder några av de snällare kommentarerna, medan någon undrar om bröd bakat på sådana ingredienser passar bra med ost gjord på bröstmjölk.
Men lugn. Allt är ett enda hittepå av Tom O'Malley, som inte ens har någon flickvän, bara en så kallad KK. Han ville bara driva med alla känsliga personer därute som upprörs över ditten och datten numera, som ju blir kränkta av nästan vad som helst.
"Jag finner att vi i dagens läge riskerar att förlora verkligheten ur sikte och hur man faktiskt skrattar åt sig själv", säger han – till, av alla publikationer, Jam Press.