foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 07/01, 2021

60 kr/tim hos kebableverantör

Inhyrda östeuropéer arbetar för 60 SEK eller mindre i timmen. på Kalmar Kebab, en av de stora svenska tillverkarna av kebabkött. Det avslöjar Helsingborgs Dagblad. Det handlar främst om rumäner och bulgarer som förmedlas av bemanningsföretaget Egon Demand, som saknar kollektivavtal.
Facket har dock vetorätt mot oseriösa bemanningsföretag och kräver nu åtgärder.
"Jag har haft ett möte med Kalmar Kebab och förklarat att antingen skriver Egon Demand på ett kollektivavtal eller så måste ni fasa ut dem och ta in ett företag med avtal", säger Håkan Persson, Livs lokalombudsman i Region Syd, till Mål & Medel.

Inget fel när möglig ost hyvlades och såldes

Skånemejerier begick inget fel när man hyvlade bort möglet från hushållsost som man tillverkade åt Ica, packade om den samt levererade den som om inget hade hänt. Det säger nu Livsmedelsverket som granskat händelsen. Skånemejerier lägger nu skulden på Aftonbladet, som först rapporterade om händelsen, och som företaget anser bara skapat oro.

"Oatly till börsen"

Oatly siktar på en notering på New York-börsen under året, med en värdering om en miljard USD. Det uppger källor till nyhetskanalen CNBC. Hur mycket företaget i slutändan får in kommer dock att bero på hur ekonomin och coronakrisen utvecklas.
Oatly har inte kommenterat uppgifterna.

Rekord för norsk sjömat

Norges export av sjömat satte nytt rekord under 2020 med 2,7 miljoner ton, till ett värde av 105,7 miljarder NOK. Det var dessutom en tvåprocentig ökning från 2019 räknat på volym, om än en minskning om en procent räknat i pengar. Där finns också en av förklaringarna, i form av den fallande norska kronan, rapporterar NTB.

Miljarder till A-B InBev

Bryggerititanen Anheuser-Busch InBev fick in tre miljarder USD på nyåret genom att sälja sitt hälftenägande i burktillverkaren Metal Container Corp. A-B InBev kommer dock att fortsätta att bedriva verksamheten på företaget, och har rätt att köpa tillbaka andelen från köparen – riskkapitalföretaget Apollo Global Management – de närmaste fem åren.

Finskt i topp på börsen

HKScan steg med 4,71 procent på torsdagen till 2:00 EUR, före Scandinavian Tobacco som steg med 4,42 procent till 111:00 DKK, Midsona A som steg med 4,03 procent till 77:50 SEK, Apetit som steg med 3,18 procent till 11:35 EUR, Atria som steg med 2,21 procent till 10:18 EUR, och Raisio som steg med 2,09 procent till 3:42 EUR.
Sjöstrand Coffee föll samtidigt ed 7,06 procent till 1:19 SEK, medan Eatgood föll med 6,95 procent till 1:21 SEK, Bayn Group föll med 5,34 procent till 13:46 SEK, och Umida föll med 4,03 procent till 4:05 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 2,45 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 2,88 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,06 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,57 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,68 procent.

Gomidda: När det inte kunde bli värre

Kuppmakare må invadera den amerikanska kongressen, virus må sprida sig utan kontroll, och kiser och katastrofer gripa omkring sig till höger och vänster. Men man har ju alltid kunnat trösta sig till exempel med en burk Nutella.
Men nu är undergången fullbordad, ty nu meddelar tillverkaren Ferrero att man kommer att minska på burkarnas storlek – utan att sänka priset. Mindre Nutella för samma pris, med andra ord.
Visserligen gäller detta till en början bara i Storbritannien och Belgien, men det vet man ju hur det brukar bli, och minskningen med 50 gram innehåll för samtliga burkar lär knappast begränsa sig till dessa länder när överskotten börjar hopa sig.
Och vi som trodde att 2021 skulle bli bättre. Veckan börjar bra, sa han som skulle hängas på måndagen.