foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 23/12, 2020

E-handeln fullbokad i städerna

Den som vill handla mat på nätet och få den hemkörd den närmaste tiden är redan för sent ute. I stort sett alla handlare har fullbokat bland leveranstiderna, i vissa fall ända in på nyåret, i Sveriges största städer. Vissa butiker kan fortfarande erbjuda egen avhämtning, men kapaciteten varierar, rapporterar Dagens Nyheter.

Julen redan slut på Mathem

E-handelsföretaget Mathem har redan sålt slut på klassisk julmat, som pepparkakor, julskinka, risgrynsgröt, prinskorv och julmust. Flera kunder har därför fått ofullständiga leveranser – hur många det rör sig om har företaget inte uppgett, men enligt Dagens Industri kan det röra sig om tusentals bara i Stockholm.
Mathem har liksom konkurrenterna sett kraftigt ökade e-handel med livsmedel under coronapandemin, och sade så sent som i förra veckan att man laddade upp för rekordförsäljning.

Systemet säljer mer – men förnekar ökat supande

Systembolaget ökade sin försäljning med tolv procent under januari-september jämfört med samma period förra året, en ökning med knappt 4,4 miljoner liter räknat i ren alkohol. Men Systembolaget tror inte att detta beror på att supandet ökat under pandemin, snarare tvärtom.
"Gränserna har varit stängda, och vi har inte konsumerat alkohol utomlands, och inte heller köpt med hem", säger vd Magdalena Gerger till TT.
Dessutom har ju drickandet på restaurang och annan lokal minskat i takt med att dessa hållit stängt, framhåller hon, något som framförallt inneburit minskat drickande bland unga.
"Yngre dricker mer socialt, och en del unga har nog minskat sitt drickande nu när de inte kan träffas", säger hon.
Länsstyrelserna i landet gav dock en annan bild så sent som i slutet av förra månaden. I flera län har antalet missbruksärenden ökat, och i andra finns en ökad oro för ökat missbruk och ökad psykisk ohälsa.
"Utifrån erfarenhet och samtal med de sökande så drar vi koppling direkt till pandemin. Det handlar bland annat om oro för ekonomin, hemarbete och isolering", sade Petra Töyrä, enhetschef på individ- och familjeomsorgen i Kiruna kommun, til Dagens Nyheter vid det tillfället.

God Jul och Gott Nytt År!

Foodwire tar nu jullov och återkommer torsdagen den 7 januari. Vi ses då!

Polarbröd investerar 59 miljoner till

Polarbröd investerar ytterligare 59 miljoner SEK i återuppbyggnaden av sin anläggning i Älvsbyn, som ju totalförstördes i en brand i augusti. Den extra investeringen ska gå till utökad fryskapacitet, vilket är särskilt viktig för företaget, som använder modellen att frysa in brödet direkt efter gräddning.

Bakslag för Norcod

Norska nykomlingen Norcods kraftiga framgångar den senaste veckan bröts på onsdagen, då aktien istället minskade mest i branschen, med 5,40 procent till 131:50 NOK. Optifreeze föll med 4,74 procent till 48:20 SEK, medan Veg of Lund föll med 3,23 procent till 10:50 SEK.
Peckas Naturodlingar steg med 7,78 procent till 9:70 SEK, medan Sjöstrand Coffee steg med 7,69 procent till 1:33 SEK, Eatgood steg med 6,67 procent till 1:28 SEK, och Midsona B och Bayn Group steg båda med 5,91 procent vardera, till 80:70 respektive 15:76 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,02 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,41 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,54 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,58 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,53 procent.

Gomidda: Kittlar dödsskönt i kistan

Det är inte bara myror som "kittlar dödsskönt i kistan" när man äter dem, vilket vi ju påminns om såhär års. Även gräshoppor gör det. Bokstavligt talat.
Ty äter man bara gräshoppor och inget annat, kan man faktiskt dö – men inte nödvändigtvis av näringsbrist eller förgiftning eller så, utan av förstoppning.
Det låter som den mest plågsamma död som tänkas kan, men drabbade icke desto mindre en icke namngiven man i Texas. Dennes tjocktarm kläggade igen så till den grad att den svällde upp till sex gånger sin ursprungliga storlek, rapporterar Live Science, efter att ha levt på enbart gräshoppor i minst två-tre månader. För att göra saken ännu värre, blev han så svag av sin diet att han inte kunde gå redan långt innan han dog, varpå de övriga invånarna i hans hemby – amerikanska urinnevånare – fortsatte mata honom med den dödliga dieten.
Dock blir det inga efterräkningar för vållande till annans död, och inte heller några upplysningskampanjer i området om kostcirkeln. Mannen levde nämligen för 1 400 år sedan, och det är hans mumifierade kvarlevor som forskarna nu undersökt och kommit fram till ovanstående anamnes med hjälp utav.