foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 22/12, 2020

Vart fjärde köttföretag saknar slaktare

Nästan vart fjärde företag inom kött-och charksektorn behöver rekrytera slaktare och nära hälften av företagen behöver rekrytera styckare. Dessutom väntas bristen bli större de närmaste åren på grund av stora pensionsavgångar. Det visar en undersökning från Kött- och charkföretagen, som konstaterar att bristen på utbildning är boven i dramat och som efterlyser mer utbildningar i offentlig regi.
"Om vi i framtiden ska ha svensk julskinka på julbordet, vilket vi vet att konsumenterna vill ha, då är det extremt viktigt att vi kan utbilda fler inom kött och chark", säger Kött- och charkföretagens vd Magnus Därth till SVT Nyheter.

Fyra av tio firar alkoholfri jul

Fyra av tio svenskar tänker skippa nubben på julafton och fira helt alkoholfri jul. Bland 18-35-åringarna är siffran nästan 50 procent. Det visar en undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Carlsberg. Bland de vanligaste anledningarna till att välja alkoholfritt finns at man inte vill dricka alkohol i barns sällskap – och att man helt enkelt tycker att julmust är godare.

Premium tänker växa kraftigt

En årlig tillväxt på över tio procent och en rörelsemarginal om minst åtta procent – det är Premium Snacks nya mål för de närmaste åren. Det ska ske både genom organisk tillväxt och mindre företagsköp, medan aktieutdelningarna kommer att få stå tillbaka för minskad skuldsättning.
Företaget vill också växa med mer än tio procent inom Exotic Snacks- och Gårdschips Prepacked samt med fem procent inom Exotic Branded Concept.

Tulipfavoriter i storpack

Danish Crown lanserar Tulips salamisticks i storpack. De kommer i tre smaker som företaget konstaterat att kunderna gillar.

Veg of Lund förlorar ekonomichefen

Veg of Lunds Chief Financial Officer (CFO) Erik Sundqvist lämnar bolaget senast i slutet av mars för att bli CFO på Enersize Advanced Research. Tills dess kommer han att kvarstå i rollen tills dess att en efterträdare utsetts.

Norcod flyger ännu högre

Nya norska börsraketen Norcod nådde ännu högre höjder på tisdagen och. steg med hela 20,87 procent till 139:00 NOK. Bayn Group steg med 11,75 procent till 14:84 SEK, medan Lohilo steg med 3,60 procent till 34:30 SEK och Andfjord Salmon steg med 3,23 procent till 52:70 NOK.
Peckas Naturodlingar föll samtidigt med 6,25 procent till 9:00 SEK, medan Sjöstrand Coffee föll med 5,36 procent till 1:24 SEK och Dalsspira föll med 4,87 procent till 3:32 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,02 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,69 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,73 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,14 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,39 procent.

Gomidda: Andra bullar

Den här McDonald'snyheten kan vi knappt inte skriva om. Inte för att den skulle vara varken hemlig eller osmaklig, utan att huvudingrediensens namn riskerar att få dagens Foodwire att fastna i filter på väg mot våra kära läsares inboxar.
Det är McDonald's i Kina som nu lanserat en ny burgarbulle där man ersatt det sedvanliga nötköttet med en brittisk konserverad köttprodukt vars namn även fått ge namn åt sån där oönskad e-post som vi av goda skäl kallar för skräp, och som gjort tillverkaren Hormel Foods världsberömd (ni får googla om ni inte fattar vinken). Men lite osmaklighet ägnar man sig också åt – genom att denna burgare även toppas av krossade Oreokex. Samt majonnäs.
Tanken är mest att väcka uppmärksamhet, medger företaget enligt AP, men kunderna har redan sagt att de gillar den, så man kanske aldrig ska säga aldrig, men vi tvivlar på att den har någon större framtid här på våra breddgrader.