foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 21/12, 2020

Brittisk matbrist rycker närmare

Livsmedlen i Storbritannien kan börja ta slut redan inom ett par dagar, om transporterna till och från landet fortsätter att störas av hotet om ett avtalslöst utträde ur EU i kombination med nya restriktioner på grund av den nya coronavirusvariant som upptäckts i landet. Det varnar landets näst största dagligvarukedja Sainsbury's, rapporterar Reuters, som observerat långa köer utanför de vanligaste dagligvarukedjorna.
Frankrike har till exempel stoppat all frakt över Kanalen på grund av det nya viruset, och vid ett avtalslöst EU-utträde börjar tull- och pappersexercisen på nyårsdagen. Men redan nu under helgen rapporterades stora trafikstockningar från de stora brittiska hamnarna mot Europa, och kommunikationsminister Grant Shapps säger att regeringen väntar sig att det kommer att bli värre.
Framförallt är det frukt och grönsaker som det kan bli brist på i butikshyllorna, eftersom en mycket stor del av dessa importeras från EU såhär års.

Varutransporter undantas från svenskt reseförbud

Resor till och från Storbritannien och Danmark stoppas efter att den nya varianten av coronaviruset konstaterats i båda länderna. Det meddelade regeringen på måndagen. Frakttrafiken omfattas dock inte av förbudet, som varar i 48 timmar, vilket innebär att export och import av varor inte kommer att drabbas.

Nya miljoner till Midsona

Midsona tar in omkring 10,7 miljoner SEK genom att vd och andra nyckelpersoner beslutat utnyttja samtliga 187 000 teckningsoptioner som överläts inom ramen för incitamentsprogrammet från 2017. Denna gav möjlighet att teckna 1,14 B-aktier till teckningskursen 50 SEK.

Arcus-Altia konkurrensgranskas närmare

Både svenska och norska konkurrensmyndigheter har beslutat om en fördjupad granskning av Arcus planerade samgående med Altia. Myndigheterna har nu tre månader på sig att fatta beslut, och de båda alkoholföretagen kan under den tiden komma med synpunkter på eventuella invändningar.

Köttbranschen utbildar digitalt

Kött- och charkbranschen startar en ny digital utbildning på försök fram till 2022, som ett sätt att försöka lösa problemet med personalbrist. Tillväxtverket har gått in med drygt tre miljoner SEK i projektet, som framförallt ska stötta de utbildningar som svenska kött- och charkföretag idag till stor del bedriver själva.

Vegansk fisk på gång

Svenska Hooked Seafood lanserar till våren en ny "tonfisk" tillverkad på sojabönor, solrosolja och alger. "Toona" – en ordlek med engelskans tunafish – blir namnet, och den ska enligt planerna följas även av en vegetarisk laxersättning kallad "Salmoon".
"Vi riktar oss främst till flexitarianer som vill äta fisk men mer hållbart. Vi själva älskar fisk och vill kunna äta det med gott samvete", säger Tom Johansson, vd och COO på Hooked Seafood till Food Supply.

Orkla-Peter till Axfood

Orklas förre vd Peter Ruzicka föreslås som ny styrelseledamot i Axfood. Han ersätter i så fall Jesper Lien och Lars Olofsson som har undanbett sig omval. Beslut fattas på stämman den 24 mars.

Coca-Cola säger upp tre procent

Coca-Cola-koncernen ska säga upp 2 200 anställda runtom i världen, strax under tre procent av det totala antalet medarbetare. Det sker som ett led i en större översyn av verksamheten, där man också tittar på exempelvis om några varumärken ska avvecklas.
Företaget har inte uppgett exakt var uppsägningarna ska äga rum, mer än att de flesta kommer att komma i USA.

Norcod fortsätter flyga

Norska nykomlingen Norcod fortsatte sin himlafärd på måndagen, och steg med hela 21,71 procent till 115:00 NOK. Bayn Europe hade också en bra dag efter att styrelseledamoten Mikael Pettersson i fredags köpt nästan 136 000 aktier, och steg med 13,31 procent till 13:20 SEK, och en liknande utveckling kunde även Midsona glädja sig åt efter sina nya miljoner: A-aktien steg med 10,56 procent till 79:50 SEK och B-aktien steg med 6,55 procent till 75:40 SEK.
Eatgood föll samtidigt med 7,69 procent till 1:20 SEK, före bland andra Veg of Lund som föll med 7,50 procent till 11:10 SEK, Optifreeze som föll med 5,11 procent till 52:00 SEK, samt Ice Fish Farm som föll med 4,06 procent till 42:00 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 2,21 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 2,33 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,88 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 2,34 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,45 procent.

Gomidda: Det smakar pyton

Dagens tjänstgörande Foodwireredaktör har en överenskommelse med jordens alla ormar: ni äter inte mig, så äter jag inte er. I Florida låter det dock annorlunda just nu, där man ska försöka att få befolkningen att i stor skala konsumera pytonorm.
Bakgrunden är den enorma invasion av burmesiska pytonormar som naturreservatet Everglades drabbats av under senare år. Förmodligen är det något kötthuvud som fått för sig att släppa ut en och annan äsping av sagda art i området, trots att den alltså snarare hör hemma i Sydostasien, och i avsaknad av naturliga fiender har dessa så att säga bildat ormgrop och förökat sig å det skamlösaste, samt tuggat i sig i stort sett allt som rör sig därstädes samt ytterligare lite till.
Inte ens avskjutning i stor skala i amerikansk sydstatsstil har lyckats få bukt med odjuren, så nu vill delstatens viltvårdsmyndighet Florida Fish and Wildlife Conservation Commission få folk att börja se pytonormarna som lämplig föda, så att det blir lite mer snurr på avdagatagandet.
Det enda man just nu väntar på är om det ska visa sig finnas för mycket kvicksilver i ormarna, rapporterar CNN, som även låter pytonormjägaren Donna Kalil beskriva hur man tillagar och serverar slika varelser på bästa sätt. Det smakar inte alls pyton, om man får tro henne, men sådana utsagor vill vi nog slingra oss undan.