foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 18/12, 2020

Sverige stänger för jul

Max fyra personer åt gången även på restaurang, ingen alkoholförsäljning efter klockan 20, och om butiker inte lyckas hålla antalet kunder i lokalerna begränsat kan de komma att stängas ned. Det är några av punkterna i de nya kraftiga restriktioner mot coronapandemin som regeringen meddelade sent på fredagen. Dessutom kommer kommuner, stat och landsting att stänga ned icke nödvändig verksamhet, vilket också kommer att få konsekvenser för livsmedelsförsäljningen till dessa.
De nya reglerna gäller från och med julafton.

Bemanningsstrejk avblåst

Den strejk bland anställda i bemanningsföretag, som skulle brutit ut idag och drabbat flera stora svenska livsmedelsföretag, har avblåsts. Detta efter att fackförbunden inom LO kommit överens med Kompetensföretagen sent på torsdagen. Det avtal som träffats ligger inom ramen för det så kallade märket som motsvarar 5,4 procent i löneökningar. 

Forskningspengar fördubblas

Regeringen mer än fördubblar anslagen till livsmedelsforskning till 380 miljoner SEK de närmaste fyra åren. Det meddelade man på torsdagen. Forskningen ska blad annat inriktas på att säkra livsmedelsförsörjningen liksom att öka sysselsättningen och den ekonomiska tillväxten, samtidigt som regeringen vill gynna levande landsbygder och nå sina miljömål genom detta.

Succé för Peckas nyemission

Peckas Naturodlingars senaste företrädesemmission blev övertecknad till 151 procent, och företaget tar därmed tillfället att kunna tilldela intressenterna fler aktier. Totalt innebär detta att företaget får in 30,5 miljoner SEK före emissionskostnader, vilket är pengar som ska hjälpa företaget att ställa om till att leverera färdiga system istället för rena livsmedel.

Novozymes handlar i USA

Novozymes köper amerikanska läkemedelsbolaget Microbiome Labs för 780 miljoner DKK. Det amerikanska bolaget arbetar med probiotiska lösningar mot konsumenthälsa.

"Klimatsedel" från SLV

En matsedel för fyra veckor med rätterna klassade efter hur stort klimatavtryck de anses ge lansers nu av Livsmedelsverket och Konsumentverket. Den innehåller fler vegetariska rätter, Krav- och MSC-märkta ingredienser, och uppmaningar att välja närproducerat.
"Vi vill gärna hjälpa konsumenterna att laga enkel vardagsmat som är god, nyttig, överkomlig i pris och som dessutom är snällare mot både klimatet och miljön", säger Elisabet Amcoff, rådgivare på Livsmedelsverket.
Matsedlarna finns på https://www.konsumentverket.se/om-konsumentverket/var-verksamhet/privatekonomi/kostnadsberakningar/matkostnader/

Estrella öppnar produktdammen

Jordnötssmör, veganska ostsnacks, Spröda stjärnor, linsbågar och nötblandningar – det blir några av Estrellas nya produkter när man öppnar en veritabel dammlucka för sådana 2021. När det gäller jordnötssmör blir detta företagets första försök med sådant någonsin, medan dess Spröda stjärnor funnits tidigare och varit efterfrågade av kunderna.

Kakaocola från Pepsi

PepsiCo planerar att lansera en coladryck med smak av kakao och marshmallows. Men bara om denna får tillräckligt med stöd på sociala media: minst 2 021 personer måste vidarebefordra företagets Twitterinlägg om saken för att man ska tillverka en upplaga, rapporterar Just-drinks.

Fortsatt rusning för Norcod

Nykomlingen Norcod fortsatte sin raketresa även på fredagen och steg med 18,86 procent till 94:49 NOK. Peckas Naturodlingar steg efter beskedet om den lyckade nyemissionen med 5,38 procent till 9:80 SEK, medan Veg of Lund steg med 5,29 procent till 11:95 SEK, Grieg Seafood steg med 4,31 procent till 79:98 NOK, Bayn Group steg med 4,25 procent till 11:78 SEK, och Salmon Evolution Holding steg med 3,56 procent till 5:82 NOK.
Sjöstrand Coffee föll samtidigt med 3,93 procent till 1:35 SEK, medan Atria A föll med 2,12 procent till 9:69 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,08 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,04 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,63 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,88 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,17 procent.

Gomidda: Buljongen alla behöver

Som uppföljning till gårdagens Gomidda, passar vi på att delge en annan lustifikation som också nämndes av DN:s krönikör Elin Unnes i gårdagens DN. Där berättas hur pennalistiska kockar regelmässigt utsatte nya prakikanter för samma tjabbiga skämt.
I samma ögonblick som prakikanten inträdde i köket insåg kökschefen att man fått slut på klarbuljong. Praktikanten fick genast i uppgift att på lätta ben, beväpnad med kökets största kittel, pallra sig till krogen intill för att tigga sig till mer klarbuljong. Fort som tusan, men försiktigt – så att inte buljongen spricker.
Den svettiga praktikanten återvände snart – balanserande den stora grytan, fylld till kanten med rent kranvatten. En variant på ett gammalmodigt (men ganska roligt) skämt som finns i många skepnader. Svenska byggen är till exempel fulla av snickare som i sin ungdom sprungit många våningar upp och ned i jakten på en hammarklang eller en synvinkel…