foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 17/12, 2020

SLV granskar hyvlade mögelosten

Livsmedelsverket ska granska Skånemejerier efter avslöjandet om att företaget hyvlat bort mögel från ost, som man tillverkat som egenmärkesvara åt Ica, och sedan packat om den och sålt den. Så får man nämligen inte göra, förklarar myndigheten, som tänker granska saken och se till att företaget inte skapar nya produkter av de gamla mögelanlupna.
"Det är inte tillåtet att förändra en produkt på det sättet. Att öppna en förpackning, skära bort mögel och skapa en ny förpackning, om det är vad som har skett, är inte tillåtet", säger Petter Jonsson, avdelningschef på Livsmedelsverket, till Aftonbladet.

Nya ekoregler skjuts upp ett år

EU:s nya regler för ekologiska produkter skjuts upp ett år på grund av pandemin, och träder i kraft 2022 istället för 1 januari 2021, som det var tänkt. Företagen i branschen har haft svårt att ställa om under coronakrisen, och EU:s och svenska myndigheters regler för hur de nya bestämmelserna ska tillämpas är inte heller klara, utan kommer första halvåret nästa år.

Atria vill öka i Kina

Redan idag exporterar man fläsk till Kina – nu vill Atria även exportera fågelkött till jättemarknaden. Det sker med hjälp av en exportkampanj som anordnas av den finska branschorganisationen Finfood, och som stöttas av EU med tre miljoner EUR.
"Syftet med kampanjen är att öka kundmedvetandet för europeisk fläsk och fjäderfän i Kina och inte bara nå ut till konsumenter men också aktörer inom livsmedelsindustrin", säger Anni-Mari Syväniemi, Executive Director på Finfood.

Scan öppnar korvkiosk i skidbacken

Scan ska ställa upp korvkiosker i skidbackarna i Åre, Sälen och Vemdalen, där man hoppas få sälja mat till skidåkarna. Det sker i samarbete med SkiStar och är ett sätt att "kunna äta smittsäkert i backen" med hjälp av den särskilda menyn "Korv & Carve".
"Maten beställer man i mobilen och kan t ex förbeställas i liften eller på väg till korverian. När den är klar plingar det till i telefonen och det är bara att hämta upp och njuta. Inga köer och ingen trängsel, bara Ski in – Korv out", enligt HKScan.

Kale i dubbel framstöt

Svenska vegodistributören Kale United ska samarbeta veganska "Svenska Göttbullar" tillsammans med foodtechbolaget Mycorena samt Sveriges äldsta veganska varumärke, Astrid & Aporna, under vilket varumärke "göttbullarna" ska lanseras. Dessa ska baseras på Mycorenas egenutvecklade mycoprotein, Promyc.
Samtidigt investerar Kale en icke offentliggjord summa i svenska glassbolaget Lily & Hannas crowdfundingkampanj. Kale ska också distribuera Lily & Hannas produkter på flera marknader i Norden och Europa.

Norsk nykomling i topp

Norska Norcod, som börsnoterades så sent som för två månader sedan, blev torsdagens vinare i livsmedelsbranschen med plus 13,23 procent till 79:50 NOK, en nivå som tangerar den högsta nivå man varit uppe i strax efter börsintroduktionen. Dalsspira återhämtade sig samtidigt med plus 4,44 procent till 3:53 SEK, medan Veg of Lund steg med 3,65 procent till 11:35 SEK, Simris Alg steg med 2,56 procent till 0:96 SEK, och Lerøy Seafood steg med 2,34 procent till 57:74 NOK.
Harboes Bryggeri föll samtidigt med 5,37 procent till 74:00 DKK, medan Premium Snacks föll med 4,44 procent till 6:45 SEK, Peckas Naturodlingar föll med 4,12 procent till 9:30 SEK, och Optifreeze föll med 3,47 procent till 55:60 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,41 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,53 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,10 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,25 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,47 procent.

Gomidda: Marknadsföring à la Wretman

Som en liten julklapp i förskott, bjuder vi idag på en liten lektion i marknadsföring, signerad självaste Tore Wretman – och förmedlad av krönikören Elin Unnes i Dagens Nyheter. Unnes beskriver sitt äventyrliga och arbetsamma projekt med att laga ett recept i Wretmans klassiska bok Husmanskost.
Komplikationen manifesterade sig i den mystiska ingrediensen "Mörk dijon", som visade sig vara väldigt svår att få tag i. Kollegor konsulterades, delikatessbutiker besöktes, men alla var lika ovetande. Ingen hade hört talas om mörk dijon.
Till slut hamnade Elin Unnes i delikatessbutiken Chez Albert, där hennes fråga bemöttes med en motfråga:
"Är det till ett Tore Wretman-recept?"
När svaret på den frågan blev ja, så fick frågan sin lösning. Mörk dijon var en produkt som Tore Wretman själv sålde på sin tid: dijonsenap där han blandat i en skvätt rödvin.