foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 16/12, 2020

Bayn tar in 100 miljoner

Bayn Group ska ta in 100 miljoner SEK genom att ge ut seniora säkerställda företagsobligationer med en löptid om fyra år. Pengarna ska användas till fortsatta företagsuppköp och "allmänna bolagsändamål".

Fortsatt korttidspermittering även på kontoren

Tjänstemän inom livsmedelsindustrin kan komma att fortsätta att korttidspermitteras, ända fram till sista juni. Det är innebörden i nya överenskommelser mellan Livsmedelsföretagen (LI) och fackförbunden Unionen, Ledarna och Sveriges Ingenjörer. Nuvarande avtal som gör korttidspermittering möjlig löper ut till årsskiftet, men efter ny lagstiftning ersätts avtalet med ett nytt. Det kommer dock inte att bli möjligt att korttidspermittera på 80 procent, utan bara på 20, 40 eller 60 procent, samt även under uppsägningstid.
Avtalet om korttidspermittering med Livsmedelsarbetareförbundet löper vidare som tidigare.

Matbutikerna missar vegotåget

Samtidigt som trenden med att allt fler svenskar väljer vegetariska eller veganska alternativ fortsätter, har livsmedelsbutikerna inte hängt med. Bara två av tio konsumenter tycker att de blir inspirerade att handla vego i butiken, enligt en undersökning från Orkla.
"Det borde finns en stor tillväxtpotential för de butiker som vill satsa på det växtbaserade och klimatsmarta", säger Maria Tilly, marknadsdirektör på Orkla Foods Sverige.
Ändå växer antalet flexitarianer, definierat som dem som äter vegetariskt 2 - 6 gånger i veckan. De senaste fem åren har andelen svenskar som väljer detta ökat från 19 till 29 procent, samtidigt som andelen som aldrig äter vegetariskt har minskat från 21 till 12 procent, enligt en annan undersökning från Kantar Sifo gjord på uppdrag av Axfood. Fler än hälften, 56 procent av svenskarna, äter vegetariskt minst en dag i veckan, samtidigt som andelen som tagit steget helt ut mot att bli vegetarianer eller veganer är mer eller mindre oförändrat på sammanlagt runt sju procent.

Fairtrade inför minimilön för bananarbetare

Alla som arbetar på Fairtradecertifierade bananplantager måste från och med nästa sommar få lön motsvarande minst 70 procent av vad som behövs för att leva på. Det är innebörden i organisationen Fairtrades nya minimilön för dem som arbetar på bananplantager, och som gäller i samtliga berörda länder oavsett om den lagstadgade minimilönen är lägre – vilken enligt Fairtrade i ett antal områden är för låg för att kunna leva på. Det blir också stopp för alla planer på att sänka lönerna för dem som tjänar mer.
Övriga 30 procent ska täckas av den premie som Fairtradecertifierade odlare får, och som ska betalas ut i pengar och inget annat.
Bananarbetares låga löner är enligt Fairtrade det största problemet inom bananbranschen, och problemen har ökat under coronapandemin, rapporterar Fruitnet.

Även gränshandeln i Finland drabbad

Norrmännen har slutat handla mat och dryck i Sverige – och både svenskar och norrmän har slutat handla i Finland. Det är den bistra verkligheten för gränshandelsbutikerna på den finska sidan längs gränserna mot Sverige och Norge, och nu hotas hela verksamheten.
"En butik har redan stängt och så har vi två som kommer stänga snart", säger Eija-Sinikka Juho, organisationschef på köpcentret Rajalla i Torneå, till Sveriges Radios Ekoredaktion.
Längs gränsen till Norge har butikerna tappat 90 procent av sina kunder.

Valio ska minska på metanet

Valio vill minska metanutsläppen från sina finländska kor som ett led i arbetet att bli klimatneutralt 2035. Det ska ske i samarbete med nederländska Royal DSM, som utvecklat fodertillskottet Bovaer, vilket minskar metanbildningen i kornas magar med omkring 30 procent, rapporterar Dairy Reporter. Tekniken ska nu testas i Finland innan den lanseras i större skala.

Nestlés barnmat ska bli spårbar

Modern blockchainteknik blir medlet när Nestlé nu erbjuder kunderna full spårbarhet av företagets NaturNes barnmat. Med hjälp av en QR-kod som scannas med mobiltelefon ska kunderna kunna spåra maten hela vägen tillbaka till tillagning och råvaror, via en lösning som Nestlé låtit utveckla tillsammans med IBM Food Trust. Nestlé räknar även med att kunna tillämpa tekniken på fler varor.

Bayn steg på pengainjektionen

Bayn Groups nya 100 miljoner SEK i kassan satte fart på aktien, som steg me 11,87 procent till 11:28 SEK på onsdagen. Mest i branschen steg dock Eatgood, med 18,72 procent till 1:25 SEK, medan Midsona B steg med 5,67 procent till 70:80 SEK, Andfjord Salmon steg med 4,06 procent till 52:03 NOK, och Harboes Bryggeri steg med 3,17 procent till 78:20 DKK.
Dalsspira vänds samtidgt nedåt, med 5,59 procent till 3:38 SEK, före Optifreeze som föll med 2,70 procent till 57:60 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,06 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,11 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,77 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,34 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,41 procent.

Gomidda: En höna av en fjäder

Sorawut Kittibanthorn, 30, i thailändska Nakhon Pathom, vill göra en höna av en fjäder – bokstavligt talat. Eller åtminstone något i den vägen, för just nu jobbar han på att göra ett ätbart proteinpulver av hönsfjädrar.
Sådana finns det miljontals ton av härivärlden, som ingen tar vara på, insåg han när han pluggade i London, men de är fulla med protein och kan bli ett bra sätt att ta vara på bortkastade möjligheter, resonerar han. Dessutom ökar tillgången på råvara i takt med att allt fler i Asien äter kycklingkött, och preliminära försök med en kycklingfilé och chicken nuggets på äkta hönsfjäder har slagit väl ut, rapporterar Reuters.
Det är inte varje dag man hittar ett projekt som man verkligen hoppas får luft under vingarna – särskilt inte ett som bokstavligen bygger på, ehrm, lånta fjädrar.