foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 15/12, 2020

Arla hotas av miljonböter – trots att man anmält sig själv

Arla Foods hotas av 1,13 miljoner SEK i böter från Konkurrensverket – trots att företaget självt anmält att man gjort fel.
"Då vi anmält, lämnat in bevisning samt varit helt transparenta så anser Arla att vi inte heller ska bötfällas", säger företagets chefsjurist Ylva Nykvist.
Bakgrunden är en upphandling 2018 i vilken Arla Foods lämnade anbud, något som även Centrala Partihallen gjorde – trots att de båda företagen hade kontakt med varandra om vilka priser man skulle erbjuda.
"En allvarlig överträdelse av konkurrensreglerna", säger Konkurrensverkets generaldirektör, Rikard Jermsten, till Fri Köpenskap, och myndigheten stämmer nu Arla Foods inför Patent- och marknadsdomstolen på beloppet. Då har man ändå minskat på kravet eftersom Arla samarbetat med utredningen.
Men Arla Foods anser att det snarare handlar om en enskild medarbetare som gjort fel, och att företaget gjort allt annat rätt gentemot Konkurrensverket.
"Konkurrensverket uppmanar företag, som hittar att misstag begåtts i upphandlingar, att använda systemet för eftergift då det är svårt för Konkurrensverket att upptäcka och bevisa överträdelser. Arla anser att då vi själva upptäckt och rapporterat till Konkurrensverket borde vi, helt enligt lagstiftningen, inte straffas för det fel en enskild medarbetare har begått", säger Ylva Nykvist.

Efter branden: Polarbröd satsar på hemorten

Efter den stora branden i augusti vill Polarbröd göra hemorten Älvsbyn till ett nytt svenskt nav för hållbar livsmedelsproduktion.
"Vi insåg väldigt snabbt efter branden hur viktigt Älvsbyn är för Polarbröd och vad orten betytt för oss hittills", förklarar koncern-vd Karin Bodin.
"Vi i ägarfamiljen i Polarbröd bestämde oss direkt för att bygga upp verksamheten igen. Det är inte säkert att en annan ägare hade resonerat på samma sätt. Därför tycker vi att det är viktigt att engagera fler i återuppbyggnaden med målet att göra Älvsbyn till ett centrum för hållbar livsmedelsproduktion", säger hon.
Sammanlagt en miljon SEK satsas nu på en förstudie om saken, där Polarbröd och kommun satsar 350 000 SEK, Sparbanken Nord 150 000, och Region Norrbotten resten.

Veg of Lund lanserar potatismjölk

"DUG" blir namnet när svenska Veg of Lund lanserar sin egenutvecklade potatismjölk i tre olika versioner under första halvåret nästa år. Sverige och Storbritannien blir de första länderna som får testa potatismjölken, som lanseras som allergifri och med "ett av de lägsta klimatavtrycken i sin varukategori".
"Med vårt nya varumärke och en distinkt förpacknings­design ser jag goda möjligheter att Veg of Lunds potatismjölk blir en attraktiv dryck. Marknadspotentialen är stor och växande", säger vd Thomas Olander.

Miljardböter för norsk kartell

Coop Norge, Rema 1000 och Norgesgruppen kan vänta böter i mångmiljardklassen för otillåtet prissamarbete. Norgesgruppen får böta 8,8 miljarder NOK, Coop Norge 4,8 miljarder NOK, och Rema 1000 7,4 miljarder NOK, meddelar det norska konkurrensverket.
Böterna utdöms efter att myndigheten låtit undersöka priserna i butik, och därmed sett tecken på kartellbildning, något som kedjorna tillbakavisar, och meddelar att de tänker överklaga.

Frankrike kan bli först med nitratförbud

Om en dryg månad ska den franska Nationalförsamlingen rösta om ett förslag till förbud mot nitrit och nitrat i kött. Går förslaget sedan även igenom Senaten, kommer ett förbud att fasas in med början 2023, vilket skulle göra Frankrike till det första landet i Europa med ett sådant förbud. Dessutom kommer kött som innehåller sådant fram till att förbudet träder i kraft att tvingas förses med en varningstext om att nitrit och nitrat kan framkalla cancer.
Frankrikes motsvarighet till Kött- och Charkföretagen, Entreprises françaises de charcuterie traiteur (FICT), anser att detta saknar grund och hänvisar till EU:s livsmedelsmyndighet EFSA, som anser att dagens gränsvärden är tillräckliga, rapporterar Food Navigator.

Botswana stegar fram på citrusmarknaden

En miljon citrusträd har planterats i Botswana, som nu siktar på att kliva fram som nytt exportland för citrusfrukter. Initiativet kommer från sydafrikanska Blydevallei Citrus i samarbete med citrusorganisationen Afrigold samt lokala aktörer, lanserades i fredags av landets president Mokgweetsi Eric Keabetswe Masisi, och börjar i Selebi Phikwe i sydöstra delen av landet.
"Vi valde Selebi Phikwe i Botswana (eftersom) Botswana är en stabil demokrati i södra Afrika. Det rankas högt för hur lätt det är att driva företag och for att ha låg korruption", säger Blydevalleis ägare Pieter Scholtz enligt Fruitnet.
Säsongen 2026/2027 räknar man med att ha full kapacitet, men redan 2023 ska man bygga ett nytt och toppmodernt packhus för att förbereda de omkring 70 000 ton frukt som man årligen räknar med att skörda för export.

Ny bra dag för Peckas

Peckas Naturodlingar steg med 8,69 procent till 9:76 SEK på tisdagen, före bland andra Veg of Lund som steg med 8,46 procent till 10:90 SEK, Bayn Group som steg med 6,64 procent till 10:28 SEK, Dalsspira som steg med 6,23 procent till 3:58 SEK, och Sjöstrand Coffee som steg med 4,64 procent till 1:47 SEK.
Simris Alg föll samtidigt med 5,00 procent till 0:95 SEK, före bland andra Salmon Evolution Holding som föll med 2,94 procent till 5:61 NOK, Kesko A som föll med 2,61 procent till 19:44 EUR, och Kesko B som föll med 2,23 procent till 20:20 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,04 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,91 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,39 procent, och Oslos OSEBX var oförändrad. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,70 procent.

Gomidda: En mjölk som heter duga?

Vi kliar oss lite i huvudet över namnet på Veg of Lunds nya potatismjölk, som ju offentliggjordes idag och som ni läser om på annan plats i dagens Foodwire. "DUG", blir ju namnet, och det är detta vi inte riktigt förstår oss på: var det tänkt att den skulle heta duga, men att någon slant på tangentbordet?
Ännu märkligare blir det ju när mjölken enligt planerna lanseras i Storbritannien. "Dug", "grävde/grävt", har möjligen koppling till det där med att gräva upp potatis, men kommer britterna verkligen att vilja bjuda på ett glas grävt?
Och med tanke på vilka ruggigheter som ibland kan dölja sig under marken i brittiska trädgårdar och källare, inte bara i Midsomer, bevars, så vågar vi inte ens tänka på vilka associationer detta skulle leda till. Det låter mer som ett ganska, ehrm, gravt misstag. Förhoppningsvis inte dödsdömt.