foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 14/12, 2020

Mögelfusk på Skånemejerier

Ica stoppar hushållsost under eget varumärke som tillverkats av Skånemejerier, efter att Aftonbladet avslöjat att personalen på Skånemejerier fått instruktion om att öppna förpackningar där osten möglat, hyvla bort möglet, samt packa om dem och skicka till butik som om inget hade hänt.
"Man känner doften av mögel timmar efter man har slutat", säger en anställd till tidningen, medan Livsmedelsverket varnar för att möglet kan vara cancerframkallande.
"Vi behöver reda ut vad som har hänt. Tills vidare har vi säljstoppat Ica:s hushållsost", säger Lena Sparring, kvalitetschef Ica Sverige, till tidningen.
Skånemejerier uppger dock att den mögliga osten skulle kasseras, men att "en del har efter avlägsnande av mindre prickar ytmögel paketerats om". Även detta kommer man nu att upphöra med.


Restaurangkedja växlar till matkassar

Restaurangkedjan Pong planerar nu att börja leverera matkassar över hela Sverige, efter att ha testat detta som ett alternativ under coronapandemin. Det har visat sig bli en succé – verksamheten växer med tio procent i veckan, säger vd Michael Zhan till Fri Köpenskap.
"När vi lanserade tog det fart direkt, våra kunder berättade för deras vänner och så har det fortsatt. I dag levererar vi 40-50 matkassar per dag, vilket gör att vår överkapacitet är helt borta", säger han.
Matkasseverksamheten startar "strax" i resten av Sverige, enligt Michael Zhan, men färska och frysta varor kommer bara att levereras i Stockholms- och Uppsalaområdet, där företagets restauranger finns.

Medlare utsedda i bemanningskonflikten

Erland Olauson, tidigare avtalssekreterare och chefsjurist på LO, samt Bengt Huldt, tidigare bland annat vd för Stål- och metallarbetsgivarna, Gruvornas arbetsgivareförbund och Svemek, har utsetts till att medla i konflikten mellan Kompetensföretagen och 14 LO-förbund. LO-förbunden har varslat om konfliktåtgärder bland annat på flera stora livsmedelsföretag med start på fredag, om parterna inte kan komma överens.

Aktieägarna får rösta om Unilevers klimatåtgärder

Unilever ska låta aktieägarna rösta om företagets planer på åtgärder mot klimatförändringarna på sin bolagsstämma i maj. Företaget har under året meddelat att man tänker nå ned til nollutsläpp senaste 2039, men blir nu det största företaget i världen som låter ägarna säga sitt. Det tänker man dessutom fortsätta med vart tredje år, och rapportera om hur arbetet fortgår årligen.

Heineken bygger vindkraft – i Finland

Heineken har startat ett konsortium tillsammans med tre andra företag för att bygga en vindkraftspark i Mutkalampi i nordvästra Finland. Denna ska leverera 330 GWh per år, och genom en kedja av elhandelsavtal indirekt leverera el till 31 av företagets anläggningar i Europa.

Peckas i topp

Peckas Naturodlingar steg med 11,97 procent till 8:98 SEK på måndagen, före bland andra Optifreeze som steg med 9,19 procent till 59:40 SEK, Andfjord Salmon som steg med 8,49 procent till 50:99 NOK, Apetit som steg med 4,25 procent till 10:30 EUR, och Salmon Evolution Holding som steg med 3,03 procent till 5:78 NOK.
Eatgood föll samtidigt med 8,94 procent till 1:07 SEK, medan Veg of Lund föll med 6,07 procent till 10:05 SEK och Carlsberg A föll med 2,07 procent till 994:00 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,03 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,12 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,87 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,10 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,41 procent.

Gomidda: Jo, man KAN få Tegnell till julbordet

Ni minns säkert noteringen under denna rubrik för ett par veckor sedan om att nio procent av svenskarna ville bjuda in Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell som gäst vid julbordet? Bed, så skall ni få, heter det, för nu kommer faktiskt den chansen på riktigt.
Det är Musikhjälpen som i år auktionerar ut just en stund med hela familjen Tegnell vid julen, alltså inte bara Anders. Ty det var döttrarna Annemiek, 25 år, Emily, 33 år, och Saskia, 30 år, som föreslog sake för sin far, och vad gör man inte för att få folk att förstå allvaret i c-r-n-smittan och allt det där – särskilt som Emily är läkare på Sahlgrenska och Annemiek är sjuksköterska på en infektionsavdelning i Malmö.
Nu ska det dock sägas att familjen Tegnell inte kommer att komma hem och ringa på strax efter tomtens besök, utan kommer att finnas vid bordet via videokonferenssystemet Zoom, konstigt vore det väl annars. Dessutom blir det bara i fem minuter, så det vill till att vara förberedd.